image

'Metadata nauwelijks zinvol bij bestrijding terrorisme'

dinsdag 14 januari 2014, 14:48 door Redactie, 7 reacties

De grootschalige verzameling van metadata door Amerikaanse geheime diensten blijkt nauwelijks zinvol te zijn bij de bestrijding van terrorisme, zo hebben onderzoekers bepaald. De NSA en andere Amerikaanse overheidsdiensten stellen dat metadata noodzakelijk is in de strijd tegen terrorisme.

Onderzoekers van de New America Foundation, een organisatie waar Google-topman Eric Schmidt de voorzitter van is, ontdekten dat metadata juist amper effect heeft. In minder dan twee procent van de onderzochte gevallen lijkt metadata van telefoongesprekken een rol te hebben gespeeld.

Impact

"Surveillance van Amerikaanse telefoonmetadata heeft geen waarneembare impact op het voorkomen van terrorisme en slechts de kleinst mogelijke impact op het voorkomen van terrorisme-gerelateerde activiteiten, zoals het werven van geld voor terroristische groepen", aldus het onderzoeksrapport. De onderzoekers erkennen echter ook dat in 28% van de onderzochte gevallen niet kon worden vastgesteld hoe een onderzoek was begonnen.

Het grootste probleem voor de Amerikaanse bestrijding van terrorisme is dat ze niet meer informatie van de surveillanceprogramma's nodig hebben, maar dat ze informatie die ze al bezitten en die via conventionele opsporingsmethodes en inlichtingentechnieken is verkregen niet voldoende begrijpen of delen, aldus de onderzoekers.

Reacties (7)
14-01-2014, 14:58 door Wadjinn
Uitkomst is gewoon wat wij zelf al begrepen. Niet zinvol voor terrorisme maar wel zinvol voor de belastingdienst om alles te achterhalen en zo nodig te incasseren.
14-01-2014, 15:27 door Anoniem
Hoezo? gegevens uit deze metadata kunnen perfect gebruikt worden om mensen te chanteren en zo te dwingen mee te werken aan onderzoek of mensen smerige klusjes te laten oplossen.

Met deze gegeven werkt de hele wereld voor je!
Dat moet toch handig zijn bij het bestrijden van terrorisme: een onuitputtelijke bron van trouwe werkers?
14-01-2014, 15:48 door Anoniem
Wadjinn, de belastingdienst heeft geen metadata nodig. Immers ben je wettelijk verplicht hen toegang te geven tot je gehele administratie. En de administratie ten behoeve van derden. De NSA kan slechts dromen van zulke bevoegdheden.
14-01-2014, 15:55 door Anoniem
Hier heb je geen onderzoek voor nodig .
14-01-2014, 16:17 door Anoniem
"Wadjinn, de belastingdienst heeft geen metadata nodig. Immers ben je wettelijk verplicht hen toegang te geven tot je gehele administratie. En de administratie ten behoeve van derden."

Op basis waarvan vraagt men om inzage in je gehele administratie ? Die vraag wordt toch gesteld omdat ze, bijvoorbeeld door analyse van metadata, denken onregelmatigheden te hebben ontdekt. Tenzij je administratie puur op basis van steekproef wordt gecontroleerd.
14-01-2014, 16:58 door Mysterio
Door Anoniem: Hier heb je geen onderzoek voor nodig .
Moet iedereen dan maar vertrouwen op jouw enorm inzicht? Verschillende overheden zweren bij metadata maar willen of kunnen geen bruikbare cijfers tonen. Totdat is aangetoond of een methode wel of niet afdoende werkt valt er bar weinig over te zeggen. Zelfs dit onderzoek toont aan dat er haast niets zinnigs over valt te vertellen. We kunnen wel gaan gissen en mopperen over waar de data al dan niet voor gebruikt kan worden, maar het punt is dat we het gewoon niet weten.

Totdat instanties als de NSA openbaren wat ze nou werkelijk uitspoken blijft het gissen. We weten tot op zekere hoogte waar overheden toe in staat zijn uit het verleden, maar zelfs daar weten we niet de details. Ik maak me wel zorgen want menig overheid ziet haar onderdanen maar al te makkelijk als proefkonijnen. Proefkonijnen die er nog voor betalen ook!

Het is niet voor niets dat ex NSA medewerkers zwijgen als het graf.
15-01-2014, 08:09 door Anoniem
Door Anoniem: Wadjinn, de belastingdienst heeft geen metadata nodig. Immers ben je wettelijk verplicht hen toegang te geven tot je gehele administratie. En de administratie ten behoeve van derden. De NSA kan slechts dromen van zulke bevoegdheden.

De belastingdienst heeft voordeel bij kenteken registratie en volgt graag gesprekken of mailings waarin jij afspraken maakt over werk opdrachten waar geen btw over geheven wordt. Ook afspraken met je bankadviseur in Zwitserland via de mail vinden ze leuk.

Omdat wij allemaal brave mensen zijn en alles gewoon doen zoals de belastingdienst dit wil is het eigenlijk overbodig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.