image

Snowden: niet alle spionage is verkeerd

vrijdag 24 januari 2014, 11:05 door Redactie, 4 reacties

Niet alle spionage die plaatsvindt is verkeerd, maar het werkelijke probleem is de massasurveillance waarbij overheden miljarden berichten van onschuldige mensen verzamelen, aldus Edward Snowden. De klokkenluider beantwoordde gisteren via Twitter verschillende vragen van mensen.

Snowden vertelde weinig nieuwe dingen en ging in op zaken als massasurveillance, een mogelijke terugkeer naar de Verenigde Staten, de dreigementen tegen hem en de bescherming van klokkenluiders. De vragen over massasurveillance werden echter het meest uitgebreid beantwoord.

Bedreiging

Het massaal aftappen en onderscheppen van communicatieverkeer is volgens Snowden een serieuze bedreiging voor burgers. "Het wordt niet gedaan omdat het noodzakelijk is, deze programma's zijn ongekend in de Amerikaanse geschiedenis en werden alleen gestart als antwoord op een dreiging waardoor elk jaar minder Amerikanen om het leven komen dan door valpartijen in bad en politieagenten, maar omdat nieuwe technologieën het eenvoudig en goedkoop maken."

De grootschalige opslag heeft twee gevaarlijke gevolgen, liet Snowden verder weten. Hij wees naar onderzoek waaruit blijkt dat mensen hun gedrag veranderen als ze weten dat ze bekeken en gevolgd worden. "Onder observatie gedragen we ons minder vrij, wat inhoudt dat we effectief minder vrij zijn."

Een ander gevolg is dat er van iedereen permanente dossiers over dagelijkse activiteiten worden aangelegd, zelfs als mensen onschuldig zijn. Dit maakt het mogelijk om "retroactief onderzoek" uit te voeren, waarbij de overheid jaren terug kan gaan. "Jij weet misschien niet waar je op 12 juni 2009 hebt gegeten, maar de overheid wel."

Encryptie

De klokkenluider herhaalde ook zijn eerdere advies dat het gebruik van goede encryptie werkt. "Waar je je zorgen over moet maken zijn de endpoints. Als iemand je sleutels kan stelen zal geen enkele cryptografie je beschermen. Dat houdt niet in dat end-to-end cryptografie een verloren zaak is. Door het combineren van robuuste endpointbeveiliging met transportbescherming kunnen mensen een veel groter vertrouwen in hun dagelijkse communicatie hebben."

Reacties (4)
24-01-2014, 12:45 door Anoniem
Vroeger was spionage een spelletje van overheden onderling. Nu wordt iedereen permanent op alles bespioneerd, en daar wordt meer en meer ook gewoon gebruik van gemaakt. Zie bijvoorbeeld de belastingdienst. Je moet je als gewoon burger dus ook gaan scholen in wat spionnen "fieldcraft" noemen. Hoewel je nauwlijks kan winnen, moet je meespelen, al was het maar om de schade van het verliezen te beperken. Dat is het gevolg van de houding van de overheden tegenover alle burgers, inclusief de eigen.
24-01-2014, 15:45 door Anoniem
Tijdens de koude oorlog werd vanuit het westen verwezen naar all spionage activiteiten in bv. Oost Duitsland: je wist daar nooit of je buurman bij de Stasi zat en wat er over je werd opgeslagen.

Nu is dat eenvoudiger :-)
24-01-2014, 21:43 door Anoniem
Tjsa dat is toch altijd zo, en niet alleen bij LANDEN,maar ook bij organisaties,bedrijven en zelfs prive-personen.Als ik een ander hack is het goed (nou hack ik zelf toevallig niet),maar als een ander mij hacked is het niet goed.Ik denk dat de meeste hackers helemaal door het lint gaan als ze zelf eens een keer gehacked worden! Want zij mogen het zelf wel,maar die ander mag dat niet,niet bij hen!
25-01-2014, 13:18 door Anoniem
Chief NSA officials hebben zelf ook bevestigd dat Snowden geen logins gestolen heeft van collega's
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.