image

RET beboet wegens opslag reisgegevens studenten

donderdag 16 augustus 2012, 10:18 door Redactie, 1 reacties

De RET (Rotterdamse Elektrische Tram) heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een boete van 120.000 euro betaald omdat het de reisgegevens van studenten met een OV-chipkaart bewaarde. Het CBP had RET in juni 2011 een last onder dwangsom opgelegd voor het in strijd met de wet bewaren van reisgegevens. Het vervoerbedrijf kreeg daarbij tot eind 2011 de tijd om maximale bewaartermijnen in te voeren en de reisgegevens na afloop hiervan te vernietigen of te anonimiseren.

De RET bleek in juni inderdaad de maximale bewaartermijnen te hebben ingevoerd, maar had de reisgegevens niet vernietigd of afdoende geanonimiseerd. De vervoerder verklaarde de reisgegevens te anonimiseren, maar het bleek toch mogelijk om reizigers te identificeren en onbegrensd te volgen.

Boete
Inmiddels zouden de gegevens wel zijn vernietigd en heeft het vervoerbedrijf de verschuldigde dwangsom betaald. RET is wel in bezwaar gegaan tegen de invorderingsbeschikking.

Reacties (1)
16-08-2012, 17:58 door Anoniem
Ik vraag me toch af hoe deze controle in de praktijk plaatsvind.. Moet het CBP afgaan op de gegevens die b.v. RET aanlevert? Of mogen ze periodiek met een eigen IT-team alle servers & storage tot op de bit napluizen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.