Privacy - Wat niemand over je mag weten

Arnoud Engelfriet van het padje....?

10-02-2014, 12:05 door TheYOSH2, 8 reacties
Anoud,

hoe kun je in Gods naam achter het punt staan dat Webwinkels maar toegang tot de GBA / PBR moeten hebben? Ik kan er niet bij waarom jullie dat adviseren. We proberen in alle macht onze gegevens privé te houden (zie wifi tracking in NL).

En dan stel jij voor om webwinkels maar direct bij de GBA te laten tappen. Een winkel hoeft niet te weten waar ik geregistreerd sta bij de Gemeente. Of ik met meerdere mensen op 1 adres woon. Ik betaal voor goederen die zij op locatie X leveren! Is totaal geen GBA voor nodig! Ze hoeven niet te weten wat mijn belastingen zijn, want die worden bepaald op basis van aantal inschrijvingen per adres.

Ben je nu al gevallen voor de commerciële lobby? Valt zwaar tegen

http://webwereld.nl/beveiliging/81283-geef-webwinkels-toegang-tot-persoonlijke-data

TheYOSH
Reacties (8)
10-02-2014, 12:20 door Anoniem
Stuur prive berichten gewoon via email zou ik zeggen. Verder is het niveau van je bericht vrij kinderachtig te noemen.
10-02-2014, 12:27 door Anoniem
Hoho, het is Steven Ras van ICTrecht die van het pad afgedwaald is. Overigens is het webwinkels of iedere andere, niet toegestaan om gegevens te verzamelen of te verwerken zonder expliciete toestemming van de rechthebbende (in dit geval de burger) anders dan een verwerking die vanuit een wettelijke taak voortvloeit. Webwinkels hebben geen wettelijke taak dus mogen zij geen gegevens over burgers verzamelen zonder expliciete toestemming. Dit mag ook niet in de nieuwe aankomende Europese privacy wet dus ik snap werkelijk niet welke idioot voorstelt omdat vooral wel te doen.
Zelfs gemeenten mogen geen gegevens voor burgers verwerken indien ze deze gegevens vanuit een ander, wettelijk, doel hebben verzameld. Tis maar dat je het weet.
10-02-2014, 12:59 door Anoniem
Ik ben het in dit geval eens met de TheYOSH2.

@Anoniem 12:27 in het artikel op webwereld wordt wel degelijk Engelfriet genoemd die mee doet met de club.
@Arnoud Engelfriet een reactie op security.nl om het artikel op webwereld toe te lichten lijkt me in dit geval gepast. Ik vind het een merkwaardig artikel en klinkt te krankjorum voor woorden. Hopelijk kan je toelichting geven en ons er van overtuigen dat we ons geen zorgen hoeven te maken?
10-02-2014, 15:06 door Anoniem
Zelfs gemeenten mogen geen gegevens voor burgers verwerken indien ze deze gegevens vanuit een ander, wettelijk, doel hebben verzameld.

Dan moet je wel eerst een "Aanvraagformulier geheimhouding" bij je gemeente ingediend hebben.
10-02-2014, 21:58 door Anoniem
Oh ja, hier wordt even een mooie aanzet geven tot zowel het opengooien van het gemeentelijke adresregister voor alles wat aan het internet hangt, én voor een "internetpaspoort" zodat lekker aan alles wat je doet je naam te hangen is per extrasterke overheidsidentificatie. Ik begrijp wel waar ze vandaan komen maar dit is niet het middel en dus ook niet de oplossing.

Nu is Arnoud geen privacyvoorvechter, maar ik had wel verwacht dat'ie beter zou weten dan dat'ie zich door zo'n groepje mee laat slepen naar een dystopische toekomst. Dus hij heeft wel even wat uit te leggen ja.
11-02-2014, 12:51 door Anoniem
...een dystopische toekomst, DAT NOOIT! (*rent naar google*)

Ach, geeft iedereen een link naar alle GBA en ziekenhuis en weet ik veel wat voor data, maar laat mij als persoon via Digid, of iets dergelijks bepalen wie wanneer welke info mag hebben.

5% korting op deze auto op afbetaling, in ruil voor een kijkje in je schuldenoverzicht bij BKR. Lijkt me geen enkel probleem.
10% korting op deze verzekering in ruil voor een blik op je bier en sigarettenconsumptie.
20% korting op geselekteerde supermarkt artikelen in ruil voor een blauwe loyalty card. Doen we al.

MIJN privacy is van MIJ, dus heb IK het recht om deze weg te gooien/te verkopen.
11-02-2014, 14:47 door Preddie - Bijgewerkt: 11-02-2014, 14:57
Volgens mij is het allemaal niet zo moeilijk; dit doel (webwinkels) is niet verenigbaar met het doel waarvoor de gegevens verkregen zijn (basisadministratie gemeentes). Wettelijk gezien zie ik dus een obstakel om tot de uitvoering van dergelijke plannen te komen.

Echter, vindt ik het stuk op webwereld te kort om conclusies uit te trekken. Als ik vervolgens naar:

https://www.shopping2020.nl/nieuws.php?action=view&Nieuws_Id=125

ga, dan wordt hier weer gesproken over eID. Iets waar de overheid over spreekt in de documenten tijdensprinsjes dag ook over spreekt. Bij een dergelijk idee, is er een zeer grote kans dat webwinkel inderdaad persoonsgegevens van jou en mij gaan verwerken.

Of eID überhaupt gaat werken is nog maar de vraag, het is een leuk idee om alles universeel te maken alleen een hekelig idee dat alles wat je online gaat kopen via een systeem van de overheid gaat (al kunnen ze nu ook alles zien op je bankrekening). Voor mij persoonlijk zou dit een reden zijn om geen gebruik te maken van een dergelijke faciliteit.

Tevens is er een rapport beschikbaar, dit heb ik niet gelezen omdat je zo nodig eerst een account aan moet maken voordat je dit mag lezen (lekker gebruiksvriendelijk, NOT!) Mogelijk dat dit nog een andere licht op de zaak schijnt.

Aan de hand van de beschikbare informatie verbaasd het mij ook enigzins dat de mensen van ICTrecht hun naam schrijven onder een advies om de inzage in persoonsgegevens te verruimen ....... wellicht dat na het lezen van het rapport de vork iets anders in de steel zit, maar dit zullen alleen diegene weten die bereid zijn hun persoonsgegevens af te staan aan shopping2020 .....
11-02-2014, 15:37 door Anoniem
Door Anoniem: MIJN privacy is van MIJ, dus heb IK het recht om deze weg te gooien/te verkopen.
Dacht je dat? Dat is niet waar we heengaan. Voor uw gemak, muhneer.

Daarnaast heb je dat recht maar slechts in beperkte mate, in zoverre dat jouw acties mensen die er niet aan willen meedoen schade dienen te berokkenen. Dit onder andere vanuit de gedachte dat jouw recht om wat-dan-ook te doen slechts zover gaat als dat het niet mijn recht schendt om ervan verschoond te blijven.

Die kortingen moet ergens van betaald worden. Is dat door alle prijzen te verhogen zodat er een paar "korting" kunnen krijgen, dan is dat oneigenlijk. Dit is ook het geniepige aan "maar ik heb niets te verbergen hoor", wegens het onuitgesproken gedeelte: "jij wel soms, rare geniepigerd?!?"

Ja, ik heb vast wat te verbergen, wat dat dan mag zijn gaat je niets aan, en het recht dat niet te vertellen heet privacy. Dat je dit makkelijk kwijtraakt is bijvoorbeeld te zien ingeval het usance wordt je data maar te verkopen (of zoals hier ongezien ontfutseld te worden). Wil je van je recht gebruikmaken ben je ineens een rare nietmeedoener en val je buiten de boot. Je recht was je dus al kwijt, je wist het alleen nog niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.