image

Onderzoekers gebruiken lichaamsgeur als identificatiemiddel

maandag 10 februari 2014, 12:58 door Redactie, 5 reacties

Onderzoekers aan de Technische Universiteit van Madrid hebben een nieuwe biometrische techniek ontwikkeld om mensen aan de hand van hun lichaamsgeur te identificeren. Elk mens zou namelijk een eigen geurpatroon hebben dat gelijk blijft en daardoor als uniek identificatiemiddel kan dienen.

Tijdens onderzoeken met een testgroep bleek dat lichaamsgeur iemand in een groep mensen met een nauwkeurigheid van meer dan 85% kan identificeren. Volgens de onderzoekers kan dit resultaat uiteindelijk leiden tot een persoonlijk identificatiemiddel dat minder agressief is dan andere biometrische technieken die tegenwoordig worden gebruikt.

Identificatie

De onderzoekers stellen dat biometrische technieken zoals iris- en vingerafdrukken een lage foutmarge hebben, maar dat ze meestal met een strafblad worden geassocieerd. Daardoor zouden mensen terughoudend zijn om zich op deze manier te identificeren. Andere technieken, zoals biometrische gezichtsherkenning, hebben weer een hoge foutmarge. Lichaamsgeuridentificatie kan volgens de onderzoekers dan ook een gebruiksvriendelijke oplossing worden, aangezien de identificatie plaatsvindt terwijl mensen langslopen.

Het gebruik van de lichaamsgeur zou geen nieuw idee zijn, aangezien bloedhonden al meer dan een eeuw door politie worden ingezet voor het vinden van geursporen. "De eigenschap van deze honden om een spoor van een mens te volgen aan de hand van de persoonlijke lichaamsgeur is algemeen bekend en bewijs dat het gebruik van lichaamsgeur een effectief biometrisch identificatiemiddel is", aldus de onderzoekers. Die stellen echter ook dat de huidige sensoren zich nog niet aan een hondenneus kunnen meten en verdere ontwikkeling nodig is.

Reacties (5)
10-02-2014, 15:57 door Anoniem
Een gat in de markt voor de makers van deodorants en parfums: een anti-id geurlijn.
10-02-2014, 16:00 door Anoniem
Probleem blijft hetzelfde: Bij succesvol namaken is jouw biometrische identiteit "verbrand" en dient veiligheidshalve nooit meer gebruikt te worden. En nu?

Overigens verzamelde de STASI reeds vele potjes met geurimpressies, "voor het geval dat", dus zo nieuw is dit niet en zo gespeend van onfrisse geurtjes is dit ook al niet.

Dat de techniek het allemaal kan is ondertussen niet meer belangrijk; die kan dat toch wel. Wat wel belangrijk is, is dat we een duidelijk en eenduidig antwoord moeten vinden op de simpele vraag: Willen we het wel? En gezien de gevolgen en hoe het bio-mechanisch inelkaar steekt zeg ik: Biometrie, zeg gewoon nee.
10-02-2014, 19:17 door Anoniem
Dat wordt dus bij de volgende paspoortaanvraag een ongewassen shirt aantrekken.
10-02-2014, 22:21 door Anoniem
Inmiddels worden geurproeven in het strafrecht al geruime tijd niet meer gebruikt als bewijsmiddel wegens de geringe betrouwbaarheid. Zie onder meer de zaak Ernst Louwes waarin werd aangetoond dat het op basis van de geurproef aangewezen mes niet het moordwapen was.
Dat honden meer dan een eeuw werden ingezet vormt geen enkel bewijs voor de betrouwbaarheid. Aan 2.685 strafzaken is het bewijs komen te ontvallen en bij de Hoge Raad liggen op dit moment 28 herzieningsverzoeken. Met enig recht zou men dus kunnen zeggen dat honden ten onrechte meer dan een eeuw werden ingezet.
13-02-2014, 00:25 door Anoniem
Je kan er van uitgaan dat de hondeneus betrouwbaar is. Waar het schort is de communicatie mens-hond én vooral het (al dan niet onbewust) beïnvloeden van de keuze die de hond maakt. Net zoals het heel belangrijk is voor een enquete HOE de vragen gesteld worden (niet suggestief).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.