image

Plasterk: geen Nederlandse telefoonnummers naar NSA

maandag 10 februari 2014, 13:59 door Redactie, 12 reacties

In de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken die de Nederlandse inlichtingendiensten aan de NSA overhandigden bevonden zich geen Nederlandse telefoonnummers, zo laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Kamervragen weten.

"Uitgesloten kan worden dat de genoemde 1,8 miljoen metadata Nederlandse telefoonnummers betreft", aldus de minister. Volgens Plasterk gaat het om metadata van telefoongesprekken met herkomst en/of bestemming in het buitenland, en die via de satelliet zijn onderschept.

De informatie zou zijn verzameld in het kader van contraterrorisme en militaire missies in het buitenland. "Voor zover daarbij Nederlandse telefoonnummers in beeld kwamen, zijn deze hieruit gefilterd alvorens de informatie te delen met partnerdiensten."

Uitlating

Plasterk meldt verder dat hij zijn uitlatingen in het televisieprogramma Nieuwsuur betreurt. De minister liet toen weten dat de telefoongegevens door de NSA waren verzameld, terwijl dit juist door de Nederlandse inlichtingendiensten was gedaan, die de gegevens vervolgens met de Amerikaanse diensten deelden.

Volgens de minister waren er twee redenen waarom hij de NSA als eerste aanwees. "Het stond voor de Nederlandse diensten vast dat zij niet 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken hadden vergaard. Een alternatieve verklaring was dat deze door een buitenlandse dienst waren vergaard."

Daarnaast bleek uit informatie van de AIVD dat er per dag circa 60.000 gesprekken tussen Nederland en de VS zijn. Over een peilperiode van een maand kwam dat overeen met de 1,8 miljoen uit Der Spiegel. "Terugkijkend hierop vindt de minister van BZK dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten", aldus het antwoord van Plasterk en minister Hennis-Plasschaert van Defensie.

Reacties (12)
10-02-2014, 14:03 door Anoniem
Als Nederland nu de Duitsenummers doorstuurd en de Duitser de Nederlandse, kunnen ze beide zeggen hoe goed e wel niet bezig zijn. (zowel naar de NSA als naar de eigenbevolking <kots>)
10-02-2014, 14:13 door Anoniem
Zelfs ik kan nog een beter smoesje verzinnen dan dit...
Helium balonnen die door maanlicht en statische electriciteit een spoor van licht achterlieten in het donker en daarom werd een fotorolletje en een tap per ongeluk gewist.

Misschien moeten mensen een filmpje kijken genaamd V for Vendetta en daarna Closed Circuit.
10-02-2014, 14:33 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-02-2014, 14:35
[Verwijderd]
10-02-2014, 14:55 door Goeroeboeroe
Ach, over 'n paar weken zegt hij gewoon dat-ie zich vergist heeft. De tijd dat 'n minister moest aftreden als hij de Kamer belazerde, ligt inmiddels al weer 'n tijdje achter ons. Bovendien past hij prima binnen de huidige top van de PvdA. Ik meen me te herinner dat Samson iets zei - voor de verkiezingen - over het land kapot bezuinigen en zo...
10-02-2014, 15:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-02-2014, 15:12
[Verwijderd]
10-02-2014, 16:16 door shured
Net als in Amerika raken we imho een beetje de focus kwijt. Het is gewoon fout dat er zoveel data wordt verzameld van onschuldige mensen. Of ze nou in Amerika, Nederland of Iran wonen. Het kan toch niet zo zijn dat we het allemaal wel goed vinden, zolang het maar geen data van Nederlanders is.

Toen ze de buitenlanders gingen afluisteren heb ik niet geprotesteerd,
want ik ben geen buitenlander.

(vrij naar Martin Niemöller : https://nl.wikipedia.org/wiki/Toen_de_nazi%27s_de_communisten_arresteerden)
10-02-2014, 16:17 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: Als Nederland nu de Duitsenummers doorstuurd en de Duitser de Nederlandse, kunnen ze beide zeggen hoe goed e wel niet bezig zijn. (zowel naar de NSA als naar de eigenbevolking <kots>)

Dat is precies wat er gebeurt. De diensten gebruiken elkaar voor acties die in eigen land illegaal zijn. En aangezien deze diensten nauwelijks openlijk en gerechtelijk aan te pakken zijn, kan de vraag nooit gesteld worden of het juridisch wel te verdedigen is dat een dienst systematisch van externe buitenlandse partijen gebruik mag maken zonder daar zelf voor verantwoordelijk te zijn. Kan ik een in Nederland niet vervolgbare buitenlander straffeloos inhuren om premier Rutte naar de andere wereld te helpen. Ik niet, maar inlichtingendiensten wel. Gek toch?

Verder vermoed ik dat zowel de media als de politiek niet weten waarover ze praten. 180 miljoen metadata, wat is dat in hemelsnaam. Zowel Meta als Data zijn niet kwantificerende begrippen.
180 miljoen:
- bits
- bytes
- velden
- records'
- bestanden
Meta:
- telefoonnummers
- imei-nummers
- tijden
- locaties
- stemprofielen
- daaruit afgeleide gemoedstoestand.
- steekwoorden

Gooi maar mijn pet. Ik hoop dat daar morgen naar gevraagd wordt. Op zijn minst zou ik graag de Meta-Meta-informatie willen weten:
- Hoeveel gesprekken en bijbehorende MB
- Hoeveel SMSen en bijbehorende MB
- Hoeveel E-mails en bijbehorende MB
- etc.
10-02-2014, 19:18 door Anoniem
Amerikaanse cloud providers worden nu minder vertrouwd, vanwege het "nobele onderzoekswerk" van de NSA. Daarom gaan bedrijven op zoek naar clouds die niets met Amerika te maken hebben.
Dit gevalletje van "hulp bij nobel onderzoekswerk" kan best wel eens betekenen, dat er ook in Nederland geen cloud providers gaan worden gevestigd, aangezien de Nederlandse overheid ook niet te vertrouwen is.
Vraag is natuurlijk welke overheid dan nog wel te vertrouwen is, maar in ieder geval die in Nederland niet.
10-02-2014, 19:21 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-02-2014, 19:21
[Verwijderd]
11-02-2014, 09:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2014, 17:45 door Anoniem
Omdat de Noren hetzelfde verhaaltje opgehangen hebben geloof ik eigenlijk dat er nu weer een verhaaltje opgehangen wordt.
Te toevallig dat twee geheime diensten op dezelfde manier antwoorden wanneer ze met de billen bloot moeten.
Aluhoedje mode on: je zou bijna denken dat de NSA de minister heeft geinstrueerd dit te zeggen... Even met de billen bloot, waarschijnlijk overleef je een eventuele motie, en dan blijft ons echte programma nog geheim.
11-02-2014, 18:19 door Anoniem
Hmmmm...

Eerst was het een verontwaardigd: "Dat soort dingen doen we niet!". Vervolgens: "Het waren de Amerikanen". Wat daarna gebeurde verdient een eigen paragraaf.

Vervolgens blijkt dat de tweede uitspraak wat te snel is, dat kan natuurlijk. Maar blijkbaar was dezelfde wel een staatsgeheim om de controlerende Kamer niet in te lichten, maar geen staatsgeheim om vervolgens in een rechtszaak als argument te gebruiken. En de toonzetting van die argumentatie is ook erg interessant. Als dank voor het gebleken vertrouwen in de uitspraken van de minister wordt dat als voorbeeld genoemd van dat de eis gebaseerd is op onbetrouwbare berichten in de media, en vervolgens als argumentatie voor afwijzing van de eis en verhalen van de kosten op de tegenpartij. Het pleit niet echt voor de betrouwbaarheid als zelfs de landsadvocaat de uitspraak als voorbeeld noemt van berichtgeving die je bij voorbaat niet als feit moet beschouwen...

En nu zou het dus allemaal netjes volgens de wet zijn (uitspraken afgelopen week) en zouden er heus geen telefoonnummers van Nederlanders bij betrokken zijn. Ik moet denken aan een spreekwoord: "Een ezel stoot zich in't gemeen..."

Op zulke momenten weet ik niet wat pijnlijker is, het voorliegen of de minachting dat men mij blijkbaar voor dom genoeg aanziet om er keer op keer opnieuw in te trappen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.