image

Opstelten: gezichtsherkenning met 'superdrone' niet mogelijk

maandag 10 februari 2014, 15:01 door Redactie, 8 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is niet van plan om het gebruik van de militaire Scan Eagle drone door justitie op voorhand uit te sluiten, aangezien gezichtsherkenning niet mogelijk is. De 'superdrone', zoals de Scan Eagle ook wel wordt genoemd, is een nieuwe drone van Defensie.

De Scan Eagle is veel groter en tien keer zwaarder dan de huidige Raven drone. Het onbemande vliegtuigje kan ook op een veel grotere hoogte dan de Raven vliegen, per vlucht langer in de lucht blijven en heeft een groter bereik. Eerder had Opstelten al aangegeven dat justitie de superdrone boven Nederlands grondgebied mag inzetten, hoewel hij nu ook stelt dat er op dit moment bij justitie geen concrete voornemens zijn om dit ook daadwerkelijk te doen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde echter weten of Opstelten, gezien de eigenschappen van de superdrone, van plan is om de Scan Eagle te toetsen op geschiktheid voor strafrechtelijke opsporing en handhaving van de openbare orde, aangezien de drone veel groter dan de Raven is en langer kan vliegen.

Gezichtsherkenning

Volgens Opstelten zouden de eigenschappen van de Scan Eagle in een concreet verzoek om bijstand aan Defensie redenen kunnen zijn om juist de Scan Eagle boven de Raven te prefereren. "De Scan Eagle is net als de Raven uitgerust met camera’s waarbij op gebruikshoogte gezichtsherkenning niet mogelijk is. Gelet hierop zie ik geen reden de eventuele inzet hiervan, waarbij de camera’s enkel op gebruikshoogte zijn ingeschakeld, op voorhand uit te sluiten", aldus de minister.

Opstelten merkt op dat drones en de daarop gemonteerde camera’s nog steeds in ontwikkeling zijn, en het kabinet eerder al heeft aangekondigd dat er in 2014 een onderzoek zal worden uitgevoerd naar onder meer de vraag of de huidige wettelijke kaders voor het gebruik van camera’s op drones met het oog op de privacy ook in de toekomst toereikend zijn.

Reacties (8)
10-02-2014, 16:01 door Anoniem
Wat een leugens. Zodra er plaatjes uit komen is gezichtsherkenning mogelijk. En die dingen worden met zo goed mogelijke cameras uitgerust, dus dat gaat prima mogelijk zijn. Deze "minister" is gewoon gevaarlijk gezien het gemak waarmee hij zich voor laat liegen.
10-02-2014, 17:01 door Anoniem
"Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is niet van plan om het gebruik van de militaire Scan Eagle drone door justitie op voorhand uit te sluiten, aangezien gezichtsherkenning niet mogelijk is. "

Gezichtsherkenning is met de ScanEagle wel degelijk mogelijk.

--
The ScanEagle is equipped with hi-tech facial recognition technology which is capable of telling one seal species apart from the other and, so, highlighting location trends.

http://www.enviro-news.com/news/military-uav-flights-obtain-arctic-ice-images.html
--

"Opstelten merkt op dat drones en de daarop gemonteerde camera’s nog steeds in ontwikkeling zijn"

Da's heel mooi, maar dit is geen toekomst, en de minister moet gewoon eerlijk zijn over de mogelijkheden van de ScanEagle.
10-02-2014, 17:18 door Anoniem
The Insitu Scan Eagle and its 'imaging payload', for example, can now circle a target for a full 24 hours. That seems quaint compared to Lockheed Martin's Stalker drone (inaudible above 400 feet) which can now stay aloft for days: recharged in flight, by laser.

As the Electronic Privacy Information Center's Amie Stepanovich pointed out to the US House of Representatives Committee on Homeland Security, drones can now be equipped with automated licence plate readers and contractors are working to create drone-mounted "long range, non-cooperative, biometric tagging, tracking and location" systems - known outside the language of military obfuscation as facial recognition.

The potential for dystopian uses is considerable. If the Federal Government is willing to propose the extraordinary step of retaining our internet browsing histories for two years, should we also worry about what it may want to permit its agencies to do with a new range of low-cost surveillance machines?
10-02-2014, 17:19 door Anoniem
Bullshit, myAss. Opstelten is weer bezig.

Met een beetje goede wil is gezichtsherkenning heel goed mogelijk met die camera's, op dat platform. Dat het niet out of the box werkt, okay dat kan zo zijn, maar qua capaciteit is het heel goed mogelijk. Opstelten liegt dus weer eens, dan wel stelt de zaken weer veel te rooskleurig voor. Ik vertrouw de gemiddelde crackjunk inmiddels meer dan zijne excellentie Opstelten.

Wie kan die man eens testen op zijn begrip van IT, want volgens mij spelden zijn ambtenaren hem de meest aperte nonsense op, of zou het de lobby van de security industrie zijn?

Daarbij heeft deze drone, met de huidige camera's nog veel meer (privacy) invasieve mogelijkheden. Een beetje burger gaat echt niet doorhebben dat hij gefilmd wordt door een drone, in de openbare ruimte. En moest dat nu juist niet ten alle tijden duidelijk zijn, volgens de wet?
10-02-2014, 17:37 door eXpL0iT.be
Alticam 09 EO+
...
Oeps, sorry!
10-02-2014, 20:24 door Anoniem
"Een beetje burger gaat echt niet doorhebben dat hij gefilmd wordt door een drone, in de openbare ruimte. En moest dat nu juist niet ten alle tijden duidelijk zijn, volgens de wet?"

Bij welke toepassing ?

Crowd control, gerichte opsporing (observatie), foto's nemen van een plaats delict ?

Bij gerichte opsporing, of het maken van foto's van een plaats delict is zo'n waarschuwing niet nodig. Je gaat een verdachte immers niet inlichten over het feit dat er bijzondere opsporingsmiddelen tegen hem worden ingezet, en de politie kan altijd opnames maken van een plaats delict.

Bij crowd control (voetbalwedstrijd, koningsdag, ...), gebruikt men ook helicopters zonder te melden dat men opnames maakt. De drone is een goedkoper vervangmiddel, met dezelfde toepassing ?

Wat is precies het probleem ? Of denk je dat er 'zomaar' 24 uur per dag drones boven ons komen hangen ofzo ?
11-02-2014, 11:13 door Anoniem
Door Anoniem: "

Bij crowd control (voetbalwedstrijd, koningsdag, ...), gebruikt men ook helicopters zonder te melden dat men opnames maakt. De drone is een goedkoper vervangmiddel, met dezelfde toepassing ?

Wat is precies het probleem ? Of denk je dat er 'zomaar' 24 uur per dag drones boven ons komen hangen ofzo ?"

Het probleem is dat ik een politiehelikopter, die trouwens dagelijks boven mijn huis hangen, prima kan zien, en met een beetje geluk ook prima kan horen. De helikopter is te onderscheiden als een voertuig van de politie en het publiek weet dat daar een FLIR aan hangt waar iemand door aan het kijken is.

Deze drone is nauwelijks te zien op zijn operating altitude en zeker niet te horen. Dit is een militaire drone, die hier voor ontworpen is. Met een "minder" geavanceerde, lager vliegende drone kan het OM hetzelfde bereiken, terwijl dat veel minder invasief is.

Ergo; het is, met dit systeem, veel moeilijker voor "onschuldige burgers" om te zien dat er surveillance aan de gang is. Dat vind ik een flinke verslechtering van de privacy van burgers. Het is het zelfde soort argument argument dat camera's in de openbare ruimte niet onzichtbaar mogen worden weggewerkt (wat tegenwoordig heel makkelijk is) en dat er een waarschuwing moet zijn.

Ten slotte kan deze drone veel langer in de lucht blijven, en kan je heel "ongericht" zoeken met dit soort optica. De drone is dus niet hetzelfde vangmiddel, het is een stuk geavanceerder en een stuk onzichtbaarder. Dat we met zijn allen doen alsof dit precies hetzelfde is als de mogelijkheden die momenteel gebruikt worden is zeer naïef. Iemand die dit niet ziet, moet maar eens met een drone gaan spelen, dan snap je waarschijnlijk meteen wat ik bedoel.
15-02-2014, 13:04 door Anoniem
Politiekelingen: Wat van een Motie van Wantrouwen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.