image

Web-uitvinder wil digitale burgerrechten op internet

woensdag 12 maart 2014, 13:25 door Redactie, 2 reacties

Tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van het World Wide Web heeft de uitvinder van het web, sir Tim Berners-Lee, gepleit voor digitale burgerrechten. Op 12 maart 1989 deed Berners-Lee een voorstel om informatiestromen te verbeteren via "een 'web' van notities met links er tussen."

In 1990 schreef hij de eerste browser en editor. Inmiddels bevindt 40% van de wereldbevolking zich op het internet. Volgens Berners-Lee is het succes van het web te danken aan de non-hiërarchische, gedecentraliseerde en radicaal open aard van het web. Hoewel het vandaag reden voor feest is, waarschuwt de web-uitvinder dat het ook belangrijk is om over de toekomst van het web na te denken.

"Stellen we anderen in staat om onze online ervaring te beperken, of zullen we de magie van het open web beschermen en de kracht die het ons geeft om van alles te maken en ontdekken? Hoe kunnen we systemen ontwikkelen die ervoor zorgen dat de groepen die op het internet kunnen spioneren verantwoording aan het publiek afleggen? Dat zijn een aantal van mij vragen, wat zijn die van jullie?", aldus de web-uitvinder.

Hij vraagt internetgebruikers om te helpen bij het bedenken en ontwikkelen van toekomstige webstandaarden en dat elk land digitale burgerrechten ontwikkelt, zodat het web voor iedereen vrij en open blijft.

Reacties (2)
12-03-2014, 14:22 door Anoniem
Het internet van 25 jaar geleden is met een compleet ander idee opgezet, dan het vandaag de dag voor wordt gebruikt. De commerciële en politieke belangen zijn zo groot geworden in de loop der jaren, dat de oorspronkelijke ideeën van 'vrijheid-blijheid' bijna compleet worden weggevaagd. Wat ooit met goede bedoelingen begon, kan eindigen in een behoorlijke kater / nachtmerrie.

Magie van het open web beschermen? Ik ben bang, dat we dat station zijn gepasseerd, tegenwoordig zijn er teveel lobby's en buitenlandse inlichtingen invloeden die het 'open web' proberen te ondermijnen.

Wie een positievere visie heeft, laat het me zien!
12-03-2014, 14:32 door Mysterio
Fysieke burgerrechten zijn onderhevig aan de interpretatie van overheden en media aandacht, met digitale rechten zal het nog moeilijker liggen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.