image

Nederland ICT voorstander elektronisch stemmen

maandag 24 maart 2014, 15:41 door Redactie, 10 reacties

Nederland ICT is voorstander van herinvoering van elektronisch stemmen, zo heeft de brancheorganisatie laten weten. Het Kabinet maakte vorige week bekend dat het elektronisch stemmen verder gaat onderzoeken. Volgens Nederland ICT is dit positief en er wordt op een spoedige invoering gehoopt.

"Elektronisch stemmen zorgt niet alleen voor een snellere uitslag, maar is ook nauwkeuriger. Ook wordt de toegankelijkheid voor mensen met een beperking vergroot. Het lost ook het probleem op van stembiljetten die door het grote aantal deelnemende partijen onhandelbaar zijn. Dat was bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag bijvoorbeeld een veel gehoorde klacht", zo stelt de organisatie.

Die pleit al veel langer voor de herinvoering van elektronisch stemmen. "Nederland ICT is van mening dat veilig elektronisch stemmen bijdraagt aan het vertrouwen in ICT en hoort bij een digitale economie", aldus de organisatie, die verder benadrukt dat de technische uitvoering geen belemmering vormt. Nederland ICT vertegenwoordigt 550 ICT-bedrijven.

Reacties (10)
24-03-2014, 15:44 door SPlid
wie is Nederland ICT ? Natuurlijk zijn ICT bedrijven voor, daar dit software + hardware vereist en dan leveren die bedrijven ;-)

Een veel interessantere vraag is :

Zijn de Nederlandse burgers zo ver dat ze voor zijn, en de security experts ?
24-03-2014, 15:53 door Anoniem
Leuk, maar de manier die ik bij het laatste voorstel gelezen heb, is erg twijfelachtig m.b.t. het stemgeheim. Je kiest via de machine, die de keuze op papier zet en dat wordt geteld. Uiteraard kan de machine ook meteen tellen, wanneer dat bij de software hoort. Het probleem is, dat de afdruk een volgnummer o.i.d. kan bevatten en daarmee terug te leiden is tot degene die stemt. Of wordt alleen maar een papieren stembiljet vervangen door een electronisch exemplaar en is de afdruk een uittreksel, dat de kiezer na controle zelf in de bus moet gooien?
24-03-2014, 16:11 door Briolet - Bijgewerkt: 24-03-2014, 16:12
Dat is een open deur. Net zo voorspelbaar als de uitspraak dat brancheorganisatie van de pomphouders er voor is dat er meer energie verslindende auto's geproduceerd gaan worden.

Maar zo'n uitspraak van een brancheorganisatie maakt nog niet dat iets wenselijk is.
24-03-2014, 16:18 door Anoniem
Het doel van stemmen is niet om het vertrouwen in ICT en de digitale economie te vergroten. De beslissing om weer digitaal draait om het functioneren van het stemproces - vooral om de volledige transparantie daarvan. Er mogen nooit technici tussen de kiezer en zijn stem komen te staan. Iedere leek moet kunnen checken of het proces correct verloopt. Dus stem op papier printen en daarna elektronisch tellen - ja, mits de papieren stemmen bewaard worden tot minimaal het einde van de bezwaartermijn. Helemaal elektonisch stemmen, zonder (leidende) paper trail - nooit.
24-03-2014, 16:37 door Anoniem
Als de nieuwe generatie stemcomputers weer een product wordt van de lobby's van de grote jongens dan schieten we weer niks op. Tijd voor de overheid om zelf, in samenwerking met onafhankelijke experts, eisen op te stellen op basis van open technieken en bestaande mechanismes, waarna die bedrijven de eisen kunnen gaan vervullen.
24-03-2014, 17:28 door Anoniem
Kosten: €200 miljoen (enkel de invoering), dat komt dus neer op 200.000.000 / 12.700.000 = €15.75,- per stemgerechtigde. Bij een opkomst van 60% is dit al 200 / (12.7 * 60%) = €26,25 per effectieve stem. (Hoeveel stembiljetten kun je drukken voor die prijs?) En ik me maar afvragen hoe het toch kan dat het economisch niet zo wil vlotten...


Lobbyclub ICT-Nederland heeft wel meer geniale ideeën trouwens:
"Digitale zorgkluis
Ook in de zorg ziet ICT~Office kansen om dankzij de inzet van ICT de kwaliteit te verbeteren en het kostenbewustzijn te vergroten. Door alle burgers een eigen digitale zorgkluis te geven waarin zorggegevens en -kosten worden vastgelegd, wordt privacy gewaarborgd en zien burgers precies wat de zorg kost. De burger wordt zodoende beheerder van zijn eigen dossier. Op het gebied van mobiliteit bepleit ICT~Office een BPM-vrijstelling voor 'slimme' auto's. Deze auto's maken het verkeer in de toekomst veel veiliger en zorgen voor een veel beter gebruik van de wegcapaciteit."
24-03-2014, 17:34 door Anoniem
Deze "brancheorganisatie" was goed vertegenwoordigd, wel een hele procent, was het niet? Maargoed, er hoeft er maar eentje tussen te zitten die die aparaten wel zal willen leveren en natuurlijk is het een goed idee. Zeker gezien het geld dat er mee gemoeid is.
24-03-2014, 18:20 door Anoniem
Het laatste voorstel, voor zo ver ik begrijp, moet het grote papieren variant overbodig maken en minder tel werk.

Nu is dat een A3 papier, enorm groot. De stem computer zal dus na het stemmen, de naam van de partij en naam van de gekozen persoon printen. Die doe je dan zelf weer in de stembus. Dus je controleert zo zelf of de geprinte naam klopt. Het stemmen tellen kan daarna netzo als geld tellen. Tekst herkenning met getypte tekst op steeds dezelfde plek is niet lastig te maken. Dus daarmee kun je dan sneller teller. Later tel je nog een keer met de hand ter controle.

Hiermee kun je dus denk ik in een uur alles geteld hebben. En niet in 4 uur zoals laatst.

Dit bovenstaande vind ik best aardig als IT-er en privacy bewust persoon. Maar het zou naief zijn, om zo te denken. Want we mogen de code waarschijnlijk niet inzien, en dus kan er van alles opgeslagen worden. Het is bekend dat printers nu al kenmerken achterlaten tijdens het printen om identificatie mogelijk te maken.
Doordat er dus een deel 'analoog' (papier) tussen zit, denken heel veel mensen dat het veilig is. Maar men staat dan niet stil bij het feit dat er dus veel meer kan in die stem computer. Dit voelt als een soort van afleiding maneuvre

Het probleem zit hem dus tussen de 'druk op de knop tot de print'. En dat blijft altijd lastig.
Open source, waar ik ook voorstander van ben, zou hier de oplossing voor moeten zijn. Laat het door een (commercieel) bedrijf maken, met als eis dat het door drie onafhankelijke partijen gecontroleerd wordt...
En na updates, ga je weer de hele cyclus door.

Groeten,
TheYOSH
25-03-2014, 00:14 door Ignitem
De tijd van het techno-optimisme is voorbij. De techniek lost niet al je problemen op; soms is een rood potlood en een stuk papier nu eenmaal de goedkoopste en veiligste oplossing.
25-03-2014, 09:56 door Anoniem
Door Ignitem: De tijd van het techno-optimisme is voorbij. De techniek lost niet al je problemen op; soms is een rood potlood en een stuk papier nu eenmaal de goedkoopste en veiligste oplossing.
Ben jij niet verkiesbaar toevallig???
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.