image

Ook Apple en Google claimen recht om mail gebruikers te lezen

maandag 24 maart 2014, 16:32 door Redactie, 7 reacties

Vorige week ontstond grote ophef toen bekend werd dat Microsoft de e-mails van een Hotmailgebruiker had gelezen, maar ook Apple, Yahoo en Google claimen dat ze het recht hebben om de mail van gebruikers in te zien. Dat stelt de Guardian aan de hand van de voorwaarden van de drie e-mailproviders.

Microsoft besloot de e-mails van een journalist te lezen om zo te ontdekken welke Microsoftmedewerker vertrouwelijke informatie lekte. Volgens de softwaregigant was de maatregel gerechtvaardigd om de eigen eigendommen te beschermen. Ook Google, Apple en Yahoo stellen dat ze het recht hebben om de e-mails van gebruikers te lezen als dit noodzakelijk is om de eigendommen te beschermen.

"Het probleem is dat dit een technische juridische activiteit is waar we allemaal mee akkoord gaan als we bepaalde clouddiensten gebruiken, of we hiervan nu weten of niet", zegt Charlie Howe van Skyhigh Networks. Hij stelt dat de meeste mensen waarschijnlijk niet de volledige gebruikersvoorwaarden lezen, maar wel verrast zullen zijn als ze weten waarmee ze akkoord gaan.

De bepaling in de voorwaarden van de mailproviders kan gevolgen voor allerlei journalisten hebben. Beveiligingsonderzoeker Ashkan Soltani ontdekte dat van de 25 populairste nieuwssites, er 12 op de mailservers van Google of Microsoft vertrouwen.

Image

Reacties (7)
24-03-2014, 16:58 door [Account Verwijderd]
Het is natuurlijk van de zotte als je als journalisten gebruik maakt van cloud diensten én beweert dat je je bronnen "geheim/anoniem" houdt.

Zelfs onze kleine scholengemeenschap zet de mail van directie en leerlingzorg/begeleiders niet in de cloud, juist om die redenen !
24-03-2014, 17:03 door Anoniem
Niet bepaald 'Nieuws', het staat tenslotte al jaren in hun voorwaarden ....
24-03-2014, 18:10 door Anoniem
Zijn er dan werkelijk mensen die deze diensten voor serieuze zaken gebruiken? Ongelofelijk...

Geen enkele van deze bedrijven krijgt mail van mij in handen die ik als vertrouwelijk beschouw, ook niet in versleutelde vorm. Je bent echt compleet van het padje af als je dit soort diensten vertrouwt.
24-03-2014, 22:17 door Anoniem
Door Anoniem: Niet bepaald 'Nieuws', het staat tenslotte al jaren in hun voorwaarden ....
Dit dus.

De overtreffende trap is dat alles na het apenstaartje er niet voor niets staat. Er is helemaal niets van de gebruiker bij!
24-03-2014, 23:56 door Anoniem
Tja,ik gebruik wel google gmail als standaard mailaccount,maar gebruik geen cloud diensten.
Het zijn wel de cloud diensten die ik niet vertrouw.
Mail wordt meestal niet gelezen,het valt toch immers onder het briefgeheim?.
Maar goed het risico bestaat toch al wel dat email gelezen zou kunnen worden,omdat sommige mensen schijt aan het briefgeheim hebben.
Het is dus wel raadzaam om mail altijd te coderen.
25-03-2014, 08:12 door Anoniem
Handig, besparen op de kosten van het draaien van een eigen mailvoorziening.

Ik vraag me ook af of de een postmaatschappij of een telefoonmaatschappij zich het recht mogen toe-eigenen om communicatie te onderscheppen als men denkt dat deze hun businessbelang beschadigt.

Hoever mogen dit soort bedrijven hier in gaan? Mogen ze een emailwisseling lezen tussen twee programmeurs die samen bezig zijn met een nieuw mobiel operating system/zoekmachine, gewoon om hun 'belangen' te beschermen?
25-03-2014, 14:23 door Anoniem
Door Anoniem: Mail wordt meestal niet gelezen,het valt toch immers onder het briefgeheim?.
.
Briefgeheim heeft volgesn mij alleen betrekking op het transport. Wat er met een brief gebeurt na aflevering op het adres is volgens niet meer onderworpen aan het briefgeheim.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.