image

Avast, Avira en ZeoBit beste Mac-virusscanners

vrijdag 5 oktober 2012, 14:21 door Redactie, 3 reacties

Een virusscanner is tegenwoordig ook op de Mac niet meer weg te denken, reden voor het Oostenrijkse AV-Comparatives om zeven verschillende anti-virusprogramma's te vergelijken. De programma's werden met 477 exemplaren van Mac-malware getest. De scanners van Avast, AVIRA en ZeoBit scoren 100%, gevolgd door Kaspersky met 98,5%. Alleen eScan scoort onder de 85%. De test is kleinschaliger dan de tests die met Windows-virusscanners worden uitgevoerd, zo ontbreekt bijvoorbeeld de gratis Mac-virusscanner van Sophos.

Volgens Andreas Clementi van AV-Comparatives is het belangrijk dat Mac-gebruikers beseffen dat ze bescherming nodig hebben. "Mac-gebruikers die denken dat ze zich geen zorgen over malware moeten maken leven in een illusie." Clementi erkent dat Mac-gebruikers minder aanvallen dan Windows-gebruikers te verduren krijgen, maar stelt ook dat dit snel kan veranderen.

Naast detectie keek AV-Comparatives ook naar features, gebruiksgemak en ondersteuning. Dan zijn het ESET, Kaspersky en ZeoBit die over de meeste mogelijkheden beschikken.

Uitslag test

  • Avast! Free Antivirus for Mac 7.0 - 100%
  • AVIRA Free Mac Security 1.0 - 100%
  • ZeoBit MacKeeper 2012 - 100%
  • Kaspersky Security for Mac - 98,5%
  • ESET Cyber Security Pro 5.0 - 96,9%
  • F-Secure Anti-Virus for Mac - 90,6%
  • eScan Anti-virus for Mac 5.5-5 - 83,4%

Daarbij gaat het testorgaan ook in op het gebruik van gratis virusscanners. "De bescherming van persoonlijke gegevens is het woord om voor te betalen, net als met back-up diensten." De oplossingen van Avast! en AVIRA zijn gratis en scoren beter dan verschillende commerciële producten.

Verder geeft AV-Comparatives ook nog acht tips om de Mac beter te beschermen:

  • Gebruik nooit een administrator-account voor dagelijks gebruik.
  • Gebruik een gesandboxte browser zoals Google Chrome.
  • Deinstalleer/verwijder de losse Flash Player
  • Deinstalleer/verwijder Java
  • Installeer de laatste beveiligingsupdates
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Schakel services uit die je niet gebruikt, zoals Airport, Bluetooth of IPv6
  • Gebruik beveiligingssoftware
Reacties (3)
06-10-2012, 02:30 door Anoniem
Eindelijk eens een Mac test hier.

Essentieel extraatje bij het vergelijkend waren onderzoek:

Test eerst eens de gratis scanners op cpu gebruik (zie ik niet terug in het rapport) voordat je überhaubt de creditcard pakt.

Zet de on-acces scan aan (wanneer aanwezig), open je activity monitor (utilities folder) en kies de cpu tab, geef een willekeurige opdracht in spotlight waarvan je weet dat er veel resultaten zijn (zoek niet op filename maar op inhoud).

Kijk dan eens naar je cpu belasting en time eens hoelang de zoekopdracht duurt (met scanner aan en scanner uit), of probeer tijdens de zoekopdracht eens verder te werken op je Mac.
Lukt slecht met sommige (in de test afwezige) merken, mooi gekleurd balletje op je scherm, tijd voor andere acvtiviteiten etc etc (maar niet achter die oudere of zelfs nieuwere Mac).

Kortom; een scanner die je regelmatig uit moet zetten om te kunnen werken is van weinig waarde (minder nog dan gratis).
Opvallend toch dat tenminste één merk regelmatig in het nieuws van zich laat horen en even regelmatig in test-overzichten ontbreekt (toeval?).

Andere gratis scanner tip om eens te proberen: "ClamXav" , simpel en doeltreffend met een goed te configureren on acces scanner. Misschien een wat minder (?) hoge score op detectie, vang je dat een beetje op met een gratis firewalletje als bijvoorbeeld "Tcp block", "Noobproof" (Whitelisten; paar programma's toewijzen die wel internet connectie mogen maken, en je ingebouwde firewall in de systeemvoorkeuren optimaal instellen).

Privacy (ook al doen we daar niet meer aan) :
real time scanning (elk ingetypte webadres?!, virus updaten ieder uur of wanneer je inlogt in je account?
Fijne statistieken voor de software leverancier.

Dat updaten kan best handmatig en hoeft echt niet om de haverklap. Want zo snel zijn virussen weer niet ge-analyseerd, laat staan dat er ieder uur een update beschikbaar is voor de relatief lage hoeveelheid bijkomende Mac-virussen
(Java even niet meetellen, voor deactiveren heb je die scanner niet nodig).
Dan zorgen een veilige browser en een firewall in de tussentijd voor een stuk meer realtime protectie.

Geteste scanners zijn overigens alleen geschikt voor intel Macs.
Voor oudere systemen (Powermac / ppc, 10.2-10.5) zijn er o.a. deze scanners: ClamXav, ...barrier x6, Norton, Macscan, Sophos (...).
Al dan niet gratis en al dan niet met extra ingebouwde cpu tester (kijk, probeer en vergelijk).
06-10-2012, 18:23 door Anoniem
Volgens Andreas Clementi van AV-Comparatives is het belangrijk dat Mac-gebruikers beseffen dat ze bescherming nodig hebben. "Mac-gebruikers die denken dat ze zich geen zorgen over malware moeten maken leven in een illusie."
Als oud Apple gebruiker heb ik vaak het gevoel dat Apple gebruikers per definitie leven- en geloven in een illusie. Neem alleen al het gegeven dat een minimale aanpassing in enig OS van Apple ze al doet geloven dat het een totaal nieuwe evolutie is. Voor een Apple gebruiker is een virus een feature die door de technologie mogelijk is gemaakt in plaats van een bedreiging, want als Apple had gewild dat het virus niet binnen zou komen was het er ook niet.
28-10-2012, 21:41 door JohnKluit
Ik vind MacKeeper echt geweldig, er zijn veel mensen die over de tools klagen omdat deze ook gratis te verkrijgen zijn, maar persoonlijk heb ik weinig zin om het hele web af te struinen naar tientallen apps die ik allemaal standaard kan gebruiken met MacKeeper.

Zeg nou eerlijk welk software pakket kan er op tegen zoveel features?
http://www.worldofapple.nl/2012/10/review-mackeeper-is-de-beveiliging-voor-je-mac/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.