image

Europese Hof van Justitie verklaart de richtlijn betreffende gegevensbewaring ongeldig

dinsdag 8 april 2014, 12:33 door Redactie, 12 reacties

De Europese bewaarplicht, een richtlijn die providers verplicht communicatiegegevens op te slaan, is volgens het Europese Hof van Justitie in strijd met het Europees recht en is derhalve per direct ongeldig verklaard. In Nederland moet internetverkeer 6 maanden worden bewaard en geldt voor telecomgegevens een termijn van 1 jaar.

Ernstige wijze van inmenging

Het Hof is van oordeel dat de richtlijn, door het bewaren van deze gegevens verplicht te stellen en door toegang ertoe toe te staan aan de bevoegde nationale autoriteiten, zich op bijzonder ernstige wijze inmengt in de fundamentele rechten op eerbiediging van het privéleven en op bescherming van persoonsgegevens. Voorts kan het feit dat het bewaren en het latere gebruik van de gegevens gebeurt zonder dat de abonnee of de geregistreerde gebruiker daarover wordt geïnformeerd, bij de betrokkenen het gevoel doen ontstaan dat constant toezicht wordt gehouden op hun privéleven.

In strijd met het evenredigheidsbeginsel

Hoewel de gegevensbewaring met het oog op de eventuele overdracht ervan aan de bevoegde autoriteiten inderdaad aan een doel van algemeen belang, te weten de strijd tegen ernstige criminaliteit en, uiteindelijk, de openbare veiligheid beantwoord heeft de wetgever met de vaststelling van de de richtlijn evenwel de grenzen overschreden die ingevolge het evenredigheidsbeginsel in acht moeten worden genomen. Met andere woorden, de bewaarplicht is niet proportioneel.

Andere bezwaren

Ook struikelt het Hof over het ontbreken van een criterium dat waarborgt dat de gegevens slechts geraadpleegd kunnen worden ter voorkoming, opsporing en strafrechtelijke vervolging van criminaliteit die, gelet op de omvang en de ernst van de inmenging in de betrokken grondrechten, als voldoende ernstig kan worden beschouwd om een dergelijke inmenging te rechtvaardigen.

Andere bezwaren zijn het gevaar van misbruik door de autoriteiten, de ongefundeerde bewaartermijn, en de mogelijkheid dat de data buiten het grondgebied van Europese Unie worden opgeslagen.

De bewaarplicht staat al jaren ter discussie, maar werd door de onthullingen van Edward Snowden en de NSA schandalen nog discutabeler.

Reacties (12)
08-04-2014, 12:44 door User2048
Komt het plan voor kentekenregistratie hiermee ook op losse schroeven te staan?
08-04-2014, 14:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-04-2014, 14:32
[Verwijderd]
08-04-2014, 15:03 door privacy4all - Bijgewerkt: 08-04-2014, 15:12
<feestmuts>Jippie ... krijg weer een beetje vertrouwen in het systeem ...</feestmuts>

Providers kunnen met dit arrest in de hand toch gelijk stoppen met het bewaren ? (ook al roept Dhr Teeven nu wat anders)
08-04-2014, 15:37 door Zipper
Fred Teeven heeft dit arrest, zoals te wachten, gewoon naast zich neer gelegd.
08-04-2014, 16:10 door Anoniem
"Komt het plan voor kentekenregistratie hiermee ook op losse schroeven te staan?"

Denk je dat de bewaarplicht hiermee op losse schroeven komt te staan ? Zoals gewoonlijk zullen politici deze uitspraak terzijde schuiven, de kans dat de bewaarplicht wordt afgeschafd is vrijwel uitgesloten.
08-04-2014, 16:16 door Anoniem
"Ondanks het schrappen van de Europese bewaarplicht door het Hof van Justitie van de Europese Unie, wil staatssecretaris Teeven (Justitie) telefoongegevens in de toekomst blijven bewaren. "

Hoe komt het toch dat Teeven ten alle tijde lijkt te denken dat hij gerechtelijke uitspraken kan negeren ? Welk voorbeeld geef je daar mee af richting de bevolking ? Staan politici boven de wet ?
08-04-2014, 17:05 door Anoniem
Tja Teeven is zelf jurist,dus die weet wel wat wetjes te omzeilen.
Hij is immers toch officier van Jusitie geweest jaren geleden in Amsterdam?.
Maar goed we zien wel wat hij gaat veranderen,en hoe het met de plannen om kentekens op te slaan is,tja dat zal wel een zelfde soort arrest krijgen van het hoogste EU hof,als wat nu met de bewaarplicht internet en telecom is gebeurd.
08-04-2014, 17:06 door vimes
Ben benieuwd wat er nu weer voor onzinnige excuses worden verzonnen om dit arrest naast zich neer te leggen want de VS bepalen wat hier in nl gebeurt op dit gebied en niet de EU. Let maar eens op over 8 weken.
08-04-2014, 17:23 door Anoniem
Ach ja de meerderheid van de providers is het ook een doorn in het oog die bewaarplicht.
Zij zijn meestal ook voorstander van de privacy van de klant.
Maar goed Teeven is jurist,en Officier van Justitie in Amsterdam geweest,dus die kan wel wat wetjes omzeilen als hij wil.
Hij ontspringt zelf overal de dans,als het om dingen gaat die eigenlijk niet mogen.
Politici staan niet boven de wet,het zijn ook gewone burgers net zo als ik en u.
Door naar het meeren deel van het volk te luisteren,dan mogen ze pas wetten maken.
Wij hebben toch met zijn allen afgesproken,dat we een regering mogen kiezen eens per 4 jaar?.
Die regering met dan fatsoenlijk alles op de rails houden,en niet mensen op hun privacy meer beknotten.
Als de gekozen regering zijn belofte niet waar kan maken,dan moeten ze aftreden althans dat zullen de meeste mensen ook wel met mij eens zijn.
Dus wat de Europese hoge rechter heeft gezegd,daar moet ook dit kabinet zich aan houden.
Schrap gewoon deze onzinnige bewaarplicht telecomgegevens,want het merendeel van de burgers in de EU is zelf ook tegen.
Dus we moeten met zijn allen in de EU ook een vuist maken dat deze wet daadwerkelijk de prullenbak in verdwijnt.
Ik hoop dus zeker hier dat deze wet de prullenbak ook in gaat,we hebben in nl toch niet voor niks petities ondertekend bij B.O.F en andere internetvrijheidsorganisaties.
09-04-2014, 07:16 door Anoniem
"Ben benieuwd wat er nu weer voor onzinnige excuses worden verzonnen om dit arrest naast zich neer te leggen want de VS bepalen wat hier in nl gebeurt op dit gebied en niet de EU. Let maar eens op over 8 weken."

Een lachwekkende stelling, waarmee je de verantwoordelijkheid van onze eigen politici ontkent. Overigens is de bewaarplicht niet op verzoek van de VS ingevoerd...
10-04-2014, 15:48 door Anoniem
Door Zipper: Fred Teeven heeft dit arrest, zoals te wachten, gewoon naast zich neer gelegd.
Fred Teeven schendt op dit moment onze privacy en overtreed de regels als gevolg vd uitspraak van het Europese Gerechtshof.Zullen we met zn allen bij de politie aangifte gaan tegen dhr.Fred Teeven?
10-04-2014, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: "Ben benieuwd wat er nu weer voor onzinnige excuses worden verzonnen om dit arrest naast zich neer te leggen want de VS bepalen wat hier in nl gebeurt op dit gebied en niet de EU. Let maar eens op over 8 weken."

Een lachwekkende stelling, waarmee je de verantwoordelijkheid van onze eigen politici ontkent. Overigens is de bewaarplicht niet op verzoek van de VS ingevoerd...
En toch is het zo,NL loopt aan de leiband vd Amerikanen.En ook aan die van de grote EU-landen (Duitsland,Ver.Koninkr.,Frankrijk).Inderdaad zijn onze eigen politici hiervoor verantwoordelijk te stellen,zij hebben de Nederlandse soevereiniteit ongevraagd weggegeven,zonder ons (het volk!) te vragen wat wij ervan vinden.In het geval vd EU hebben zij bijv. de Euro ingevoerd ,ook al zei NL in meerderheid NEE tegen de Euro,maar met een nieuw verdrag hebben zij dat omzeild en ons alsnog de Euro door de strot geduwd.Neem maar van mij aan dat de Amerikanen en de EU hier de baas zijn,onze ministers en de hele volksvertegenwoordiging zijn slechts figuranten in het overigens slechte toneelspel om te proberen ons te misleiden.Daarom moeten wij nu eindelijk eens afrekenen met een hele generatie politici en hun politieke partijen die ons aan de grootmachten VS en EU hebben overgeleverd.Dat kan door bij de aanstaande Europese verkiezingen op een Eurosceptische partij te stemmen (bijv.SP en PVV).Genoeg is genoeg!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.