image

10 tips om de beveiliging van je smartphone te verbeteren

zaterdag 12 april 2014, 08:53 door Redactie, 14 reacties

Steeds meer aanvallen richten zich op smartphones. De reden hiervoor is dat smartphones steeds toegankelijker worden en daarnaast dagelijks gebruikt worden voor zowel persoonlijke als zakelijke activiteiten (BYOD).

Smartphones bieden een verscheidenheid van functies zoals browsen, mailen, instant messaging, media storage, sociale netwerken, online bankieren, etc. Dit brengt uiteraard nieuwe beveiligingsrisico’s met zich mee voor de privacy en de informatie van de gebruikers van deze apparaten. Bovendien zijn smartphones vaak 24 uur per dag met het internet verbonden, waardoor aanvallers meer dan genoeg tijd hebben om hun kwaadaardige activiteiten te plannen en uit te voeren.

Dit zegt Frédéric Fraces, Security Consultant, op Information Security Buzz. Hij geeft 10 tips om de beveiliging van je smartphone te verbeteren.

1. Gebruik een wachtwoord

Een van de meest eenvoudige manieren om een smartphone te beveiligen is het gebruik van een sterk wachtwoord. Laat de telefoon daarnaast automatisch op slot springen na 2 tot 5 minuten inactiviteit.

2. Installeer beveiligingssoftware

Er zijn verschillende betaalde en gratis beveiligingsprogramma’s beschikbaar voor smartphones zoals anti-malware, anti-spam en firewall oplossingen. Het up-to-date houden van deze programma’s is uiteraard zeer belangrijk.

3. Download applicaties alleen van betrouwbare bronnen

Officiële app stores controleren de veiligheid van applicaties voordat zij deze publiceren. Installeer nooit een applicatie afkomstig van een onbekende app store.

4. Let goed op welke rechten een app heeft

Veel applicaties vragen om toegang tot zaken als de contactenlijst, GPS of het internet, terwijl dit vaak helemaal niet nodig is voor functionaliteit van de app. Waarom zou een simpele klok toegang moeten hebben tot het adressenboek?

5. Hou het besturingssysteem up-to-date

Om zeker te zijn dat de laatste beveiligingsupdates zijn geïnstalleerd is het van belang om het besturingssysteem altijd zo snel mogelijk bij te werken.

6. Wees altijd voorzichtig met links in E-mail en SMS berichten

Open nooit een link uit een E-mail of SMS van onbekenden. Het zou kunnen dat deze link verwijst naar een phising-website waar om persoonlijke informatie wordt gevraagd of die de smartphone met malware infecteert.

7. Maak backups

Backups voorkomen dat alle informatie op een smartphone permanent verloren gaat als gevolg van verlies, diefstal of een besmetting met malware.

8. Versleutel vertrouwelijke informatie

Vaak zijn er vertrouwelijke persoonlijke of zakelijke gegevens op smartphones te vinden. Wanneer een smartphone kwijt raakt, gestolen wordt of slachtoffer wordt van een malware infectie kan versleuteling voorkomen dat derden toegang krijgen tot deze gegevens.

9. Pas op voor schoudersurfers

Voorkom altijd dat mensen over de schouder meekijken bij het invoeren van gevoelige informatie, zoals bijvoorbeeld login gegevens.

10. Jailbreaking en rooting kan een smartphone kwetsbaar maken

Hoewel jailbreaking en rooting volledige toegang geven tot het besturingssysteem van de smartphone zorgt het ook voor kwetsbaarheden. Malware kan hierdoor bijvoorbeeld volledige toegang tot de gegevens op de smartphone krijgen zonder dat de gebruiker hiervoor toestemming hoeft te geven.

Reacties (14)
12-04-2014, 13:25 door Anoniem
Paar punten lijken specifiek voor Android?
Op iOS lijkt de situatie anders?
12-04-2014, 14:12 door Anoniem
Leuke tips maar het zou nog beter zijn geweest als er ook concrete producten en aanbevelingen waren gedaan hoe dit te realiseren is?
12-04-2014, 15:11 door Anoniem
Tip 11: gooi je telefoon niet in het water.
Tip 12: plak geen post-it op je telefoon waar het wachtwoord op staat.
Tip 13: bewaar je telefoon niet in andermans broekzak.
Tip 14: installeer geen virussen.
Tip 15: maak je telefoon regelmatig schoon om fecale bacteriën te verwijderen.

Aanvullingen welkom!
12-04-2014, 17:46 door Anoniem
Tip 16: gebruik geen whats up of facebook op je smartphone.
12-04-2014, 18:25 door johanw
Rooten maakt je Android toestel vaak juist veel veiliger omdat je dan software kunt installeren voor rechtenbeheer zodat apps de toegang tot je adresboek geweigerd worden, firewalls en addblockers die vaak besmette reclameservers kunnen blokkeren, etc. etc.

Verder is voor het maken van fatsoenlijke backups onder Android root een vereiste.
12-04-2014, 18:42 door Anoniem
Door johanw:Verder is voor het maken van fatsoenlijke backups onder Android root een vereiste.

Deels mee eens. Er zijn handige utilities van redelijk vertrouwde partijen. Neem Avast. Die hebben een anti-virus app die een app-scanner, privacy-scanner, file scanner, mail scanner en phishing site scanner bevat. Misschien niet aantrekkelijk voor techies, maar voor mensen die er de ballen van snappen is dit best een uitkomst.

Avast heeft daarnaast een anti-theft utility en een backup utility. Alleen omdat het "leuk speelgoed" is is de anti-theft de moeite al waard, maar zij zeggen ook: voor maximale beveiliging kan je die het best installeren als je rootrechten hebt.

Voor backups gebruik ik zelf twee dingen. Voor app-backups gebruik ik Titanium Backup, voor een volledige backup van mijn installatie (ik heb Cyanogenmod 11) gebruik ik Philz Recovery. Die backups komen op de SD-kaart en daarvandaan upload ik ze naar een offsite backuplocatie waarop ik Owncloud draai.

Hopelijk hebben mensen wat aan deze tips.
12-04-2014, 19:29 door Anoniem
Virusscanners voor een telefoon bieden niet echt een meerwaarde de meeste virusscanner maken de telefoon zeer traag of bieden geen meerwaarde aangezien deze voornamelijk windows virussen detecteren. (spreek uit ervaring als samsung monteur)
12-04-2014, 19:32 door Anoniem
Door johanw: Rooten maakt je Android toestel vaak juist veel veiliger omdat je dan software kunt installeren voor rechtenbeheer zodat apps de toegang tot je adresboek geweigerd worden, firewalls en addblockers die vaak besmette reclameservers kunnen blokkeren, etc. etc.

Verder is voor het maken van fatsoenlijke backups onder Android root een vereiste.

Roottoegang in in de regel onveiliger mits de gebruiker goed oplet en 100% zeker is dat de programma's die hij root rechten geeft deze niet zullen misbruiken. zonder roottoegang hebben buiten het systeem geen rechten tot bepaalde systeem mappen en locaties met roottoegang kun andere apps ook toegang geven tot deze mappen/locaties
12-04-2014, 19:35 door Anoniem
Tip 17: Gebruik geen smartphone ;-)
12-04-2014, 20:34 door Anoniem
Tip 17: laat je telefoon altijd uit staan.
13-04-2014, 10:21 door Anoniem
lol voor android over punt 5. Hou het besturingssysteem up-to-date

Dat is moelijk als de makers van de phones/tablets niks updaten (samsung looking at you!), hoeveel tablets en phones nog steeds geen 4.4 hebben is bizar. Geen stock android? Dan kan je niet up to date zijn.
Wil je een up to date OS koop maar een nieuwe tablet. Ze hebben echt 0 intresse om updates voor oude apparaten te bouwen.

en zie maar eens een stock android phone te krijgen, je heb nu inmiddels misschien keuze uit 'wel' 3 verschillende? en budget modellen ho maar.
14-04-2014, 11:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-04-2014, 17:49 door 12345dan
Door Anoniem: Paar punten lijken specifiek voor Android?
Op iOS lijkt de situatie anders?
Klopt maar bij iOS ligt het anders. Je kunt er nou eenmaal weinig aandoen, Apple regelt het (hopelijk goed).
10-12-2014, 12:29 door Anoniem
Door 12345dan:
Door Anoniem: Paar punten lijken specifiek voor Android?
Op iOS lijkt de situatie anders?
Klopt maar bij iOS ligt het anders. Je kunt er nou eenmaal weinig aandoen, Apple regelt het (hopelijk goed).

http://docs.apwg.org/reports/APWG_Global_Phishing_Report_1H_2014.pdf
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.