image

Microsoft tegen doorzoeken van buitenlandse e-mail door VS

zaterdag 26 april 2014, 09:53 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse overheid heeft niet het recht om woningen in andere landen te doorzoeken, het zou dan ook niet het recht moeten hebben om in het buitenland opgeslagen e-mail te doorzoeken, aldus Microsoft. Om deze mening kracht bij te zetten ging de softwaregigant in beroep tegen een gerechtelijk bevel.

Een Amerikaanse rechter had de Amerikaanse autoriteiten wel toestemming gegeven om de e-mail op een buitenlandse server te doorzoeken. De zaak die Microsoft had aangespannen werd door een rechter-commissaris behandeld, die in het nadeel van Microsoft uitspraak deed. Volgens de softwaregigant is deze weg echter noodzakelijk om de zaak uiteindelijk voor een districtsrechter of zelfs het hooggerechtshof te krijgen.

Huiszoekingsbevel

"Hoewel de wet gecompliceerd is, is het onderwerp duidelijk. Het is algemeen geaccepteerd dat een Amerikaans huiszoekingsbevel in de fysieke wereld alleen binnen de VS kan worden gebruikt. Een Amerikaanse openbaar aanklager kan geen huiszoekingsbevel voor een huis krijgen dat zich in een ander land bevindt, net zoals een aanklager in een ander land geen bevel kan krijgen om huizen in de VS te doorzoeken", zegt Microsofts David Howard.

Daarom heeft de VS volgens Howard allerlei bilaterale overeenkomsten gesloten die specifieke procedures bevatten voor het verkrijgen van bewijs in een ander land. "We vinden datzelfde regels voor de online wereld moet gelden, maar de overheid is het daar niet mee eens." Howard benadrukt dat Microsoft overheidsonderzoeken niet probeert te frustreren, maar dat de overheid de procedures moet volgen die het zelf heeft afgesproken voor het verkrijgen van fysiek bewijs buiten de VS.

Reacties (2)
26-04-2014, 17:54 door Anoniem
Wat een stelletje hypocrieten. Meer kan ik hier niet over zeggen.
27-04-2014, 15:53 door Anoniem
Dit is een aardige zienswijze. Ik geloof niet dat iemand anders iets dergelijks al eens heeft gebruik voor een protest tegen een dergelijk bevel. Ze hebben wel gelijk. Zelfs als het huis in het buitenland van een Amerikaan is, kan de Amerikaanse politie daar niet gaan zoeken.

Zoals Microsoft aangeeft zijn er goede afspraken over rechtshulpverlening. Die gebruikt de Amerikaanse justitie nu ook al voor servers die geen eigendom zijn van Amerikanen. Net zoals ze doen voor huizen in het buitenland, die geen eigendom zijn van Amerikanen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.