image

MI5 waarschuwt voor ronselen van IT'ers door spionnen

donderdag 8 mei 2014, 12:01 door Redactie, 9 reacties

De Britse inlichtingendienst MI5 waarschuwt dat buitenlandse spionnen mogelijk IT'ers bij bedrijven en overheden ronselen voor het verkrijgen van gevoelige informatie. De gegevens zouden vervolgens voor het uitvoeren van cyberaanvallen kunnen worden gebruikt.

De afgelopen maanden zou de inlichtingendienst met verschillende topmensen binnen grote Britse bedrijven hebben gesproken, waarbij infiltratie van IT-afdelingen bovenaan de agenda stond. Veel bedrijven zouden niet stilstaan bij de dreiging van een kwaadwillende 'insider'. MI5 denkt dat buitenlandse inlichtingendiensten van deze kwetsbaarheid gebruik maken.

Junior IT-personeel met toegang tot vertrouwelijke informatie, zoals zakelijke of nationale geheimen, zouden het doelwit zijn. De werknemers zouden grote geldbedragen krijgen als ze de gegevens doorspelen. De werknemers zouden ook kunnen worden ingezet om malware op de bedrijfsnetwerken te verspreiden.

"Insiders zijn een groeiende dreiging...de meest risicovolle werknemers zijn niet per definitie de mensen die zich hoog in de organisatie bevinden", zegt Paul Stockton, voormalig staatssecretaris van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, tegenover de Daily Mail. "Het zijn eerder de systeembeheerders en anderen die de sleutels van de IT-omgeving hebben en een potentiële dreiging vormen."

Reacties (9)
08-05-2014, 12:07 door Mysterio
Ah, de tactieken van MI5 worden nu tegen hen gebruikt. Tijd om alarm te slaan inderdaad... Stel je voor zeg.
08-05-2014, 12:23 door Anoniem
Door Mysterio: Ah, de tactieken van MI5 worden nu tegen hen gebruikt. Tijd om alarm te slaan inderdaad... Stel je voor zeg.
Nix MI5 tactics; verraad is al zo oud als de weg naar Rome ... zoniet ouder als je de Bijbel mag geloven! ;)
08-05-2014, 13:21 door AceHighness
lol @ Mysterio

spot on bro
08-05-2014, 15:01 door Anoniem
Je ziet het tegenwoordig steeds vaker dat inlichtingendiensten helderheid geven over hun eigen werkwijze
09-05-2014, 08:48 door Anoniem
"Ah, de tactieken van MI5 worden nu tegen hen gebruikt. Tijd om alarm te slaan inderdaad... Stel je voor zeg."

Alsof dat iets nieuws is, landen bespioneren elkaar sinds jaar en dag, en gebruiken allemaal dergelijke tactieken. Of wil je pretenderen dat de rest van de wereld nu pas begint met spioneren, n.a.v. publiciteit over MI5 ? ;))
09-05-2014, 09:46 door Anoniem
Door Anoniem: Je ziet het tegenwoordig steeds vaker dat inlichtingendiensten helderheid geven over hun eigen werkwijze

Mompel mompel.....iets met Edward Snowden.
09-05-2014, 10:03 door Anoniem
In de kop:
MI5 waarschuwt voor ronselen van IT'ers door spionnen

In het artikel:
De Britse inlichtingendienst MI5 waarschuwt dat buitenlandse spionnen...

De kop lijkt me beter weer te geven wat er gebeurt, want MI5 zal waarschijnlijk ook gewoon Britse IT'ers ronselen. Net als ieder land dat doet in een poging "de kritieke infrastructuur te beschermen".

Peter
09-05-2014, 15:16 door cryptomannetje
Agh agh huilie huilie doen om dingen die ze zelf ook zouden doen. Krokodillentranen dus.
09-05-2014, 21:00 door Anoniem
Door Anoniem: "Ah, de tactieken van MI5 worden nu tegen hen gebruikt. Tijd om alarm te slaan inderdaad... Stel je voor zeg."

Alsof dat iets nieuws is, landen bespioneren elkaar sinds jaar en dag, en gebruiken allemaal dergelijke tactieken. Of wil je pretenderen dat de rest van de wereld nu pas begint met spioneren, n.a.v. publiciteit over MI5 ? ;))

Min of meer. Wat echter nieuw is, is dat het niet beperkt blijft tot een paar politieke en militaire kopstukken in loondienst van de andere landen. Wat nieuw is, is dat iedereen 24/7 bespioneerd wordt. De reden is doodeenvoudig dat voor het eerst in de geschiedenis het financieel haalbaar is iedereen te surveilleren. Op dit moment wordt dat al knap vervelend voor bijvoorbeeld mensen die hun medemensen die ten onrechte in Guantanamo hebben gezeten te steunen om schadevergoeding te krijgen of hun verhaal te doen...

Het wordt meer tricky door een tweede nieuwtje. In een buitenlandse regering en leger had men een tegenstander van formaat, en met een min of meer vergelijkbaar formalisme. Het is relatief eenvoudig een buitenlandse aanval aan te zien komen. Bevelen aan diplomaten en legereeenheden moeten naar eenheden in alle windstreken verspreid worden, legers moeten in beweging gebracht worden etc. In geval van burgers betekenen al die losse stukjes data nog lang niet een duidelijk teken of je wel of niet in actie wil komen. Om daar toe te komen grijpt men naar profiling door computers. Het venijn zit 'm in twee dingen. Inlichtingenwerk is nooit perfect geweest, maar hoe meer mensen eventueel op het bureau (of in de computer) liggen om een besluit over te nemen, des te vaker komen bij gelijke kansen fouten voor. Een statisticus of een bookmaker kan dat beter uitleggen. En of het nu om mensen gaat of om computers, ze kennen je vrijwel zeker niet persoonlijk. Dat betekent een bepaalde mate van onverschilligheid waardoor jouw kwaliteit van leven nogal laag op de lijst van prioriteiten komt...

Een derde probleem dat gelijktijdig optreedt maakt het feest compleet. Bij het begin van de moderne rechtsstaat zijn allerlei mechanismen (opnieuw, in het Romeinse recht bestonden er ook al diversen) ingebouwd waardoor als de overheid meent jou in je kwaliteit van leven te moeten inperken, zij de strijd moeten aangaan en de kosten voor zowel aanval als verdediging moeten dragen als jij dat niet kunt. Deze ideeën zijn toen bijgewerkt met de laatste lessen uit o.a. de inquisitie en de heksenvervolgingen. De reden kwam voort uit een simpele erkenning, dat behalve feilbaar burgers eenvoudig geen partij zijn voor de overheid. Een overheid kan nog zo goedwillend zijn, het krachtsverschil tussen overheid en jou is min of meer te vergelijken als dat tussen jou en een vlieg, of een tientonner en jou. Dus was, is, en zal zo lang het niet mogelijk is onfeilbare mensen te maken er altijd een deugdelijke failsafe nodig zijn. En zelfs die is niet waterdicht, maar het houdt het tenminste nog binnen acceptabele perken, zowel wat de kansen als de schade betreft.
Maar, blijkbaar vooral om zaken goedkoper te doen, meer en meer zie je dat de overheid deze failsafe aan het afbreken is. In plaats daarvan zoekt men naar wegen om buiten de rechtsgang om 'straffen' te vinden om de kwaliteit van leven te raken, waarbij jij de strijd aan moet gaan, op eigen kosten en vaak met ingeperkte middelen. Een mooi voorbeeld is de situatie rondom vingerafdrukweigeraars. Zonder paspoort kan je noch een arbeidscontract aangaan noch een uitkering aanvragen, heb je dus geen wettige bron van inkomsten (overigens een ander probleem is verstoken zijn van medische hulp). Op de een of andere manier hebben er toch een paar een advocaat weten te betalen en zijn naar de rechter gestapt. De eerste de beste stap die de landsadvocaat nam was deze mensen in die situatie (met succes) niet ontvankelijk proberen te laten verklaren omdat ze de vormfout hadden gemaakt naar de verkeerde rechter te stappen! Een zinvol en goed leven wordt zo tot een niet aflatende bittere strijd om te overleven die eigenlijk de moeite van het leven nauwelijks waard is...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.