image

FBI: Blackshades besmette half miljoen computers

maandag 19 mei 2014, 22:08 door Redactie, 4 reacties

De Blackshades-malware die door cybercriminelen over de hele wereld werd gebruikt heeft meer dan een half miljoen computers geïnfecteerd, zo heeft de FBI laten weten. De Amerikaanse opsporingsdienst maakte vandaag bekend dat het de ontwikkelaars van de malware heeft aangeklaagd.

Daarnaast werden ook een verkoper van Blackshades en twee Amerikaanse gebruikers aangeklaagd. Vorige week vond er een internationale operatie tegen gebruikers en afnemers van de malware plaats. Ook in Nederland kwam de politie in actie en verrichtte huiszoekingen op 34 adressen.

Via Blackshades kregen gebruikers van de malware volledige controle over de computers van hun slachtoffers. De malware werd voor een bedrag van tussen de 40 en 100 dollar aangeboden en kon eenvoudig voor allerlei doeleinden worden aangepast, wat de malware volgens de FBI zo aantrekkelijk maakte. De opsporingsdienst ontdekte dat er verschillende Blackshades-versies in omloop zijn.

Ontwikkelaars

Wereldwijd zouden meer dan een half miljoen computers in meer dan 100 landen met Blackshades besmet zijn geraakt. De FBI kwam achter het bestaan van de malware tijdens een andere operatie, die tegen creditcardfraudeurs was gericht. Er werd een vervolgonderzoek ingesteld, waarbij één van de creditcardfraudeurs achter de ontwikkeling van de malware bleek te zitten. Het ging om Michael Hogue alias xVisceral. Hij zou samen met een Zweedse man genaamd Alex Yucel Blackshades hebben ontwikkeld.

Yucel leidde zijn organisatie als een echt bedrijf, waarbij hij werknemers aannam en ontsloeg, salarissen betaalde en de software op verzoek van zijn klanten aanpaste. Hij had ook verschillende beheerders in dienst om de organisatie draaiende te houden, zoals een marketingdirecteur, een websiteontwikkelaar, een klantenmanager en een heus team van klantenservicemedewerkers.

Hogue heeft inmiddels al een schuldbekentenis afgelegd. Yucel werd onlangs in Moldavië aangehouden en wacht op zijn uitlevering aan de VS. De FBI werkt op dit moment samen met Amerikaanse internetproviders om slachtoffers van Blackshades in de Verenigde Staten voor de malware te waarschuwen. Voor internetgebruikers die zich afvragen of ze ook besmet zijn heeft de FBI deze pagina met tips en aanwijzingen online gezet.

Image

Reacties (4)
19-05-2014, 22:18 door Nout
En waarom komen ze hier nu pas mee, zover dat ik weet bestaat BlackShades al echt jaren en jaren lang.. Ik ken het namelijk nog van mijn jeugd. En waarom alleen BlackShades, hoe zit het met CyberGate en al die andere?

Als de FIB het doet doe het dan goed lijkt mij, roei ook meteen al die andere uit.
20-05-2014, 00:11 door Anoniem
Quote van de FBI-website:

Blackshades malware affects Microsoft Windows-based operating systems. If you believe you or someone you know may have a computer that is infected with this malware, search the computer’s hard drive for the following files that are known to be present on Blackshade-infected computers:


dos_sock.bss
nir_cmd.bss
pws_cdk.bss
pws_chro.bss
pws_ff.bss
pws_mail.bss
pws_mess.bss

IK gebruik Linux...geen kans dus.
20-05-2014, 03:12 door Anoniem
Ja inderdaat waarom komt dit nu pas op het nieuws en niet eerder. Ik snap het nut er geen eens van waarom dit nu op het nieuw komt en hoezo blackshades en waarom niet al die andere meut zoals cybergate en darkcomat en jrat en pixelrat en bandook etc. FBI schaam je zelf dat je dit zo laat zegt
22-05-2014, 15:32 door Anoniem
De eerste vorm van Blackshades malware was al bekend in 2011
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.