image

China ontkent beschuldiging van cyberspionage

dinsdag 20 mei 2014, 10:03 door Redactie, 1 reacties

De Chinese overheid ontkent dat het zich met cyberspionage tegen Amerikaanse bedrijven bezighoudt, zoals de Amerikaanse overheid op haar beurt beweert. Gisteren klaagde het Amerikaanse Ministerie van Justitie voor het eerst vijf Chinese militairen aan wegens cyberspionage.

De vijf zouden onderdeel van een legeronderdeel zijn dat bij zes Amerikaanse bedrijven zou hebben ingebroken. China noemt de beschuldigingen "absurd" en stelt dat het zelf het slachtoffer van Amerikaanse spionage en cyberdiefstal is. In maart van dit jaar verschenen er nog documenten van klokkenluider Edward Snowden waaruit bleek dat de NSA de Chinese netwerkgigant Huawei zou bespioneren.

Wat betreft de beschuldigingen tegen China heeft de VS de feiten verzonnen, zo liet een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Een actie die de relatie en het vertrouwen tussen China en de VS beschadigt, aldus de woordvoerder. China heeft de VS inmiddels gevraagd om de fout te herstellen en de vervolging van de vijf militairen in te trekken, zo meldt de Washington Post.

Surveillance

De woordvoerder liet verder weten dat zowel het Chinese leger als "geassocieerd personeel" zich nog nooit met het stelen van bedrijfsgeheimen via internet hebben beziggehouden. Wel is het volgens de Chinese autoriteiten duidelijk dat de VS grootschalige cybersurveillance en cyberdiefstal tegen buitenlandse bedrijven en individuen heeft uitgevoerd, waarvan ook China het slachtoffer is geworden.

Ondanks herhaaldelijke oproepen van de Chinese overheid om deze activiteiten te stoppen zou de Amerikaanse regering hier geen gehoor aan geven, aldus de Chinese woordvoerder. "Gegeven het gebrek aan oprechtheid bij de Verenigde Staten om samen het cybersecurityprobleem via dialoog op te lossen, heeft China besloten de activiteiten van de China-VS Cyber Working Group op te schorten." Via deze groep bespraken beide landen onderwerpen zoals cybersecurity. De woordvoerder merkte verder op dat China de ontwikkelingen van de aanklacht verder in de gaten zal houden.

Reacties (1)
20-05-2014, 11:19 door VriendP
Natuurlijk. http://intelreport.mandiant.com/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.