image

Britse malwaremaker na 4 jaar aangehouden

vrijdag 23 mei 2014, 16:30 door Redactie, 1 reacties

Een Britse cybercrimineel en malwaremaker is na een onderzoek van meer dan 4 jaar uiteindelijk aangehouden en succesvol vervolgd. Dat heeft het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro bekendgemaakt, dat met het onderzoek van de Britse politie meehielp. Het gaat om James Bayliss alias 'Jam3s'.

Hij beheerde verschillende Command & Control-servers van de SpyEye banking Trojan, een Trojaans paard dat ontwikkeld was om geld van online bankrekeningen te stelen. Bayliss hield zich naast het serverbeheer ook bezig met programmeren. Hij ontwikkelde namelijk een plug-in voor de Trojan die stelen van creditcardgegevens van besmette computers mogelijk maakte. De plug-in keek hiervoor naar het verkeer van de browser.

Bayliss zou ook nauw met Aleksandr Andreevich Panin hebben samengewerkt. De Russische auteur van de SpyEye banking Trojan, die online bekend stond onder het alias Gribodemon en Harderman. Hij verkocht de malware aan andere cybercriminelen die er vervolgens internetgebruikers mee infecteerden. Panin werd eerder al opgepakt en bekende begin dit jaar schuld.

"Deze arrestatie toont hoe beveiligingsbedrijven, door nauw samen te werken met opsporingsdiensten, resultaten kunnen boeken. Door achter de cybercriminelen zelf aan te gaan in plaats van hun servers hebben we ervoor gezorgd dat de schade aan de 'underground' permanent was, in plaats van de relatief snelle en eenvoudig te herstellen schade die door het uitschakelen van servers wordt veroorzaakt", stelt Trend Micro. Volgens de virusbestrijder is dit dan ook de manier om cybercrime aan te pakken.

Reacties (1)
24-05-2014, 18:05 door Anoniem
Mooi zo! En dan nu nog eens even een flinke straf,Bijv. 5 jaar celstraf,en natuurlijk ook nog volledige schadevergoeding aan de gedupeerden,leg beslag op hun bankrekeningen,huizen,huisraad,auto's,boten,caravan's,computers,etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.