image

Zweedse Blackshades-verdachte ontkent beschuldigingen

vrijdag 30 mei 2014, 13:47 door Redactie, 0 reacties

Een Zweedse man die volgens de FBI medeverantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Blackshades-malware zegt onschuldig te zijn. Het gaat om de 24-jarige Alex Yucel, die samen met een Amerikaan genaamd Michael Hogue alias xVisceral de Blackshades-malware zou hebben ontwikkeld.

Vorige week vond er een wereldwijde operatie tegen gebruikers van Blackshades plaats. In Nederland werden er 34 adressen doorzocht. Via Blackshades kregen gebruikers van de malware volledige controle over de computers van hun slachtoffers, waaronder ook de webcam. De malware werd voor een bedrag van tussen de 40 en 100 dollar aangeboden en kon eenvoudig voor allerlei doeleinden worden aangepast.

Volgens de aanklacht leidde Yucel zijn organisatie, die voor de ontwikkeling van Blackshades zorgde, als een echt bedrijf, waarbij hij werknemers aannam en ontsloeg, salarissen betaalde en de software op verzoek van zijn klanten aanpaste. Hij had ook verschillende beheerders in dienst om de organisatie draaiende te houden, zoals een marketingdirecteur, een websiteontwikkelaar, een klantenmanager en een heus team van klantenservicemedewerkers.

Onschuldig

Yucel werd vorig jaar november opgepakt in Moldavië en deze week aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Voor de rechtbank in New York verklaarde de Zweed echter onschuldig te zijn, zo meldt Reuters. De procureur-generaal stelt echter dat het bewijs tegen Yucel overweldigend is en bestaat uit e-mailconversaties, klantgegevens en allerlei in beslag genomen laptops en tablets. Als de Zweed wordt veroordeeld kan hij een maximale gevangenisstraf van 15 jaar krijgen. Hogue legde eerder wel een schuldbekentenis af.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.