image

Europol haalt 133 malafide webshops uit de lucht

dinsdag 27 november 2012, 11:44 door Redactie, 1 reacties

Europol en de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement (ICE) hebben 133 websites uit de lucht gehaald die namaakgoederen aanboden. Naast de inbeslagname van de domeinnamen werd er in de Verenigde Staten één iemand gearresteerd en 175.000 dollar in beslag genomen. De operatie was onderdeel van Project Cyber Monday 3, een initiatief om consumenten tegen vervalste producten te beschermen.

Het ging onder andere om sportkleding, dvd-verzamelingen, parfum, kleding, juwelen en andere luxe goederen. De operatie werd aan de Amerikaanse kant gecoördineerd door het Intellectual Property Rights Coordination Center in Washington D.C., terwijl Europol de operatie in Europa overzag.

PayPal
De in beslag genomen websites hadden verschillende extensies, waaronder .be, .eu, .dk, .fr, .ro en .uk. De domeinen zijn overgedragen aan de overheden in kwestie, zo laat Europol in een verklaring weten.

Bezoekers krijgen een waarschuwing zien dat de website uit de lucht is gehaald wegens copyrightschending. Naast de domeinnamen zijn ook verschillende PayPal-accounts geïdentificeerd die de websites gebruikten. Er vindt nu onderzoek plaats om ook op deze accounts beslag te laten leggen.

Reacties (1)
27-11-2012, 12:37 door Anoniem
"een initiatief om consumenten tegen vervalste producten te beschermen" leuk geprobeerd maar het enige wat men beschermt is de eigen industrie. Sommige namaak komt uit dezelfde fabrieken als het echte spul en heeft ook dezelfde kwaliteit.

1 arrestatie en 175.000 lijkt me een nogal magere vangst. Zeker omdat de websites binnen enkele minuten / uren weer rustig onder een andere URL door kunnen gaan. Paypal accounts kunnen nog wel iets opleveren mocht daar nog geld in staan en levert wellicht sporen op naar de personen achter deze websites.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.