image

Brit die vrouwen via webcam bespioneerde ontsnapt aan cel

maandag 2 juni 2014, 11:02 door Redactie, 3 reacties

Een Britse man die zogenaamd computerproblemen van Britse vrouwen verhielp maar in werkelijkheid spyware installeerde waarmee hij ze via hun eigen webcam begluurde, is weer een vrij man. De 30-jarige Andrew Meldrum werd door de rechter tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar veroordeeld.

De zaak kwam eind 2012 dankzij een 21-jarige vrouw aan het rollen. Ze had op haar computer software ontdekt waarmee de webcam op afstand kon worden bestuurd en waarschuwde de politie. Volgens de vrouw was het programma door Meldrum op haar computer geplaatst, die haar recentelijk met haar computer had geholpen. De politie nam de computers van Meldrum voor onderzoek in beslag.

Slachtoffers

In de tussentijd had de 21-jarige vrouw die de software had ontdekt een andere vrouw gewaarschuwd. Deze tweede vrouw kende Meldrum ook en vond dezelfde software op haar computer. De tweede vrouw waarschuwde weer een derde vrouw die Meldrum ook kende en wederom werd de software op de computer aangetroffen. In het geval van de derde vrouw stond het programma waarschijnlijk al 15 maanden op haar computer.

De Britse man bleek in totaal meer dan 11.000 foto's van zijn slachtoffers te hebben gemaakt. Naast zijn voorwaardelijke gevangenisstraf werd Meldrum ook veroordeeld tot 20 sessies om zich voor zijn gedrag te laten behandelen. Daarnaast zal hij tien jaar in het register van zedendelinquenten worden opgenomen, moet hij 2600 euro aan kosten betalen en mag hij alleen computers gebruiken die zijn activiteiten monitoren, zo meldt de Daily Mail.

Reacties (3)
02-06-2014, 16:02 door Anoniem
Wat een ongelovelijk softe aanpak.
03-06-2014, 10:18 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een ongelovelijk softe aanpak.
Mee eens..
03-06-2014, 20:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat een ongelovelijk softe aanpak.
Mee eens..

Vind ik ook wel een beetje, anderzijds, als dat register voor zedendelinquenten veel geraadpleegd wordt dan gaat hij het niet makkelijk krijgen de komende 10 jaar. En er hangt hem bij de eerstvolgende misstap ook nog dat jaar voorwaardelijk boven zijn hoofd. Dus helemaal "vrij man" zoals ze schrijven, is hij niet bepaald.

Wat die sessies inhouden weten we ook niet natuurlijk, en 20 groepssessies op moeten staan en zeggen "Hallo ik heet Meldrum en ik ben een domme viespeuk" is toch best vernederend...

Teveel "straf inflatie" werkt ook niet. Als je mensen al gaat ophangen voor het stelen van een brood (zoals in de 17e eeuw) dan moet je echt extreem gaan straffen voor flinke misdaden, en dan wordt het wel erg barbaars (of erg duur, als iedereen levenslang krijgt).

Wat hij deed is niet netjes maar toch niet te vergelijken met Jimmy Savile. Ik denk overigens wel dat deze Meldrum erg blij mag zijn dat hij niet per ongeluk of expres minderjarigen gefotografeerd heeft.

En ik begrijp soms ook niet helemaal hoe de Engelse strafrechter denkt. En ik kijk tevreden naar het kartonnetje over mijn webcam.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.