image

Snowden: NSA kan uitgeschakelde telefoon afluisteren

dinsdag 3 juni 2014, 15:24 door Redactie, 16 reacties

Vorige week deed klokkenluider Edward Snowden veel mensen verbazen met zijn uitspraak dat de NSA ook uitgeschakelde telefoons kan afluisteren. Snowden kreeg tijdens een interview voor NBC Nightly News de vraag of de inlichtingendienst uitgeschakelde telefoons op afstand kan inschakelen.

"Ze kunnen ze absoluut inschakelen als de stroom op het apparaat is uitgeschakeld", aldus Snowden. Hij ging verder niet in op de details. Beveiligingsexpert Robert Graham stelde dat het onmogelijk is om uitgeschakelde telefoons op afstand in te schakelen, maar kwam daar later op terug. Als de NSA een telefoon van tevoren al heeft gemanipuleerd zou dit wel mogelijk zijn.

In dit geval denkt de gebruiker dat hij zijn telefoon heeft uitgeschakeld, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Graham krijgt bijval van Eric McDonald, een hardware-ingenieur en lid van het Evad3rs-team dat verschillende keren de iPhone wist te jailbreaken. Als de telefoon "dood" speelt zou het mogelijk zijn om een signaal te sturen dat bijvoorbeeld de microfoon inschakelt, zegt McDonald tegenover Wired.

Oplossing

In tegenstelling tot het advies van Snowden die eerder liet weten bij belangrijke gesprekken zijn telefoon in de koelkast achter te laten, is er voor iPhone-gebruikers een andere oplossing stelt McDonald. De oplossing is het toestel in de 'device firmware upgrade' (DFU) mode te zetten. Deze mode is ontworpen om de telefoon de eigen firmware te laten installeren of te herstellen als het besturingssysteem herhaaldelijk is gecrasht.

In DFU-mode (video-uitleg) worden alle onderdelen van de telefoon uitgeschakeld, behalve de USB-poort. Om de DFU-mode in te stellen moet de USB-poort op het stopcontact of de USB-poort van een computer worden aangesloten. Vervolgens moet de power-knop worden ingedrukt. Na drie seconden moet ook de home-button worden ingedrukt. Na beide knoppen 10 seconden te hebben ingedrukt, kan de power-knop worden losgelaten en moet de home-button nog 15 seconden worden vastgehouden.

Door het tegelijkertijd indrukken van de power-button en home-button wordt er een 'hardware reset' naar het powermanagementsysteem van de telefoon gestuurd, die alle draaiende software overstemt, waaronder malware die ontwikkeld is om het uitschakelen na te bootsen. Volgens David Wang, ook een iPhone-hacker en lid van Evad3rs, is voor zover hem bekend niets dat deze uitschakeling kan voorkomen.

Reacties (16)
03-06-2014, 15:55 door Anoniem
Mijn favorite youtube om in DFU mode te gaan https://www.youtube.com/watch?v=bITIiGswjFI
en om er weer uit te komen https://www.youtube.com/watch?v=U_dbzL0EHWE#t=130
03-06-2014, 16:19 door Anoniem
Tijd voor open source hardware en open source software op je telefoon, en dan zowel op de "gewone" processor als op het gedeelte dat de "netwerkzijde" afhandelt.
03-06-2014, 16:20 door Anoniem
Nu vraag ik me toch af wat de werkelijke reden is dat je niet makkelijk de batterij uit je iPhone kan halen.
03-06-2014, 17:00 door Anoniem
Dus de verklaring waarom Apple accus vast in de mobieltjes heeft zitten is ook gegeven, Bedrijf uit de US :).

Koreanen hebben een andere accu filosofie.
03-06-2014, 18:07 door Anoniem
Die Yanks halen ook alles uit de kast om de wereld te kunnen beïnvloeden en te controleren, hè? Ik vertrouw die lui (onze zogenaamde "bondgenoten") voor geen cent....
03-06-2014, 18:30 door Anoniem
Als Monteur van meedere telefoon merken in dienst van hun eigen repair center. kan ik dit volledig ontkennen !!
Wij hebben tijdens het repareren van meerdere modellen wel eens stroometingen gedaan om het stroomverbruik te bekijken bij klanten die klachten hadden over hun standby verbruik en ik kan bevestigen dat de meeste modellen in de uit stand 0,0mA stroom verbruiken zelfs niet voor de klok etc bij te houden (daarvoor hebben ze backup battery op moederbord zitten of andere oplossing) en bij metingen op de printplaat kan bij samsung nog wel een kleine stroom gemeten worden gebruikt maar gehele RF gedeelte staat volledig uitgeschakelt dus is het onmogelijk om dit remote in te schakelen
03-06-2014, 19:25 door Anoniem
Door Anoniem: Die Yanks halen ook alles uit de kast om de wereld te kunnen beïnvloeden en te controleren, hè? Ik vertrouw die lui (onze zogenaamde "bondgenoten") voor geen cent....
Noord-Korea misschien als alternatief?
03-06-2014, 20:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-06-2014, 20:23
[Verwijderd]
03-06-2014, 20:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-06-2014, 20:25
[Verwijderd]
04-06-2014, 01:20 door WesleySmalls
Als je om bepaalde reden je telefoon uit hebt omdat je niet "afgeluisterd" wilt worden is mij de vraag waarom je dan uberhaupt een smartphone hebt en niet gewoon de batterij eruit haalt? Volgens mij doen drugsdealers dit ook, dus waarom (mogelijke) landverraders niet?
04-06-2014, 07:05 door steve sh1t - Bijgewerkt: 04-06-2014, 07:33
Wanneer gaat deze Snowden eens een keer iets vertellen dat de wereld nog niet weet???

Dit was toch óók al ver in de vorige eeuw bekend!
Als je hier al niet van op de hoogte bent, dan wil je echt niet weten wat ze konden met die ouderwetse telefoons (die met een hoorn op de haak :)

Zelfs FOX News had hier in 2006 een item over op primetime: http://www.youtube.com/watch?v=Wr5r9UnIiT4

Dit bewijst trouwens wel weer dat al die hoog opgeleide nieuws consumenten het geheugen van een vergiet hebben gekregen door die overkill aan rotzooi die ze via hun gadgets e.d. consumeren. lolz
04-06-2014, 09:18 door Mysterio
ALS het een gemanipuleerde telefoon (iPhone?) DAN kan het. Standaard out-of-the-box niet. De vraag is of dat inlichtingendiensten op afstand een iPhone kunnen manipuleren op firmware niveau. Snowden zal wel vinden van wel, maar concreet is er helemaal niets van bekend.

@steve sh1t: Yep, in feite had iedereen het al kunnen weten, maar omdat mr. Snowden het zegt is het waar en nieuws en hot en hip.
04-06-2014, 10:17 door Rstandard
Door steve sh1t:

Zelfs FOX News had hier in 2006 een item over op primetime: http://www.youtube.com/watch?v=Wr5r9UnIiT4

Dit bewijst trouwens wel weer dat al die hoog opgeleide nieuws consumenten het geheugen van een vergiet hebben gekregen door die overkill aan rotzooi die ze via hun gadgets e.d. consumeren. lolz

Toendertijd was het nog niet aangeslagen bij het grotere publiek.
Nu meneer Snowden al z'n onthullingen heeft gedaan (en doet) wilt men hier aandacht aan besteden, terwijl dit al jaren gaande is.
04-06-2014, 10:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Noord-Korea misschien als alternatief?[/quote]Ja, al is hun marketing en export anders dan Huawai, die trouwens top producten maakt, en geen zin in de US meer had toen die hun methodiek uit de kast haalden (en Huawai de US dus lekker verliet).
04-06-2014, 11:42 door Anoniem
Als in 1999 verklaarde het hoofd van Zweedse veiligheidsdienst SEPO in een uitzending van Radio Sweden dat mobiele telefoons kunnen worden afgeluisterd als ze uitgeschakeld zijn.

http://www.shmoo.com/mail/cypherpunks/feb99/msg00306.html
05-06-2014, 10:52 door Anoniem
Overhhyphed die Snowden. Als je telefoon door iemand bewerkt is dan weet je dus niet meer hoe hij werkt. En ja dan kun je zoals anderen aangeven hem afluisteren. Je telefoon gesprek? Denk het niet, want waarom zou je tegen een uitgeschakeld apparaat aanpraten.
Het is dus een kleine toevoeging aan je telefoon die niet opvalt.
Dus luistert hij de ruimte af, maar mijn geranium kan ook zoiets bevatten, of mijn sinasappel,

Ik kan niet wachten dat meneer Snowden dat gaat onthullen.

Moraal van dit verhaal, vergeet die Snowden, hij heeft zijn tijd gehad, dit geleuter is zijn bron van inkomsten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.