image

Helft e-mail Gmail-gebruikers versleuteld verstuurd

woensdag 4 juni 2014, 11:57 door Redactie, 4 reacties

Tussen de 40% en 50% van alle e-mails van en naar Gmail-gebruikers wordt versleuteld verstuurd, zo blijkt uit cijfers van Google. Gmail ondersteunt standaard Transport Layer Security (TLS). Dit zorgt ervoor dat het bericht van en naar Gmail-gebruikers versleuteld is.

TLS versleutelt alleen de berichten 'in transit', en niet compleet van en naar eindgebruiker. Daarnaast is het nog steeds mogelijk om voor de provider die de TLS-encryptie aanbiedt om de inhoud van de berichten te bekijken. Ook dit kan met end-to-end encryptie worden voorkomen. Iets waarvoor Google nu een extensie heeft ontwikkeld.

Toch helpt TLS bij het beschermen van e-mailverkeer tegen bijvoorbeeld overheidsdiensten of aanvallers die willen afluisteren. Het is daarbij belangrijk dat TLS door zowel de provider van de afzender als de ontvanger van het bericht wordt gebruikt. "Gmail kan het niet alleen doen", zegt Brandon Long van het Gmail Delivery Team.

Om internetgebruikers meer inzicht te geven in welke partijen TLS-encryptie toepassen heeft Google een nieuw onderdeel aan het transparantierapport toegevoegd. Zo is te zien dat bijna alle e-mails afkomstig van Amazon en Twitter en 100% van alle e-mails van Facebook versleuteld worden verstuurd. "Veel providers hebben encryptie ingeschakeld, en anderen zeggen dit te zullen doen, wat goed nieuws is. Als ze dit doen, zullen meer e-mails tegen afluisteren worden beschermd", aldus Long.

Reacties (4)
04-06-2014, 13:55 door Anoniem
Ik gebruik geen Gmail, da's nog veiliger.
04-06-2014, 14:31 door mcb
Door Anoniem: Ik gebruik geen Gmail, da's nog veiliger.
Dit verhaal gaat alleen over email verkeer tussen mailservers.
Dat wordt versleuteld met starttls (https://nl.wikipedia.org/wiki/STARTTLS) en is (als de server of de private key ervan niet gecompromiteerd is) niet af te luisteren.
Wat de mailserverbeheerders vervolgens met die mail op de servers zelf doen, is een ander verhaal.
04-06-2014, 14:53 door Mysterio
Door Anoniem: Ik gebruik geen Gmail, da's nog veiliger.
De vraag is dan natuurlijk wat je wel gebruikt.
04-06-2014, 18:41 door Anoniem
@Mysterio : Ik gebruik de mail van mijn webprovider.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.