image

NSA uitgeroepen tot grootste Big Brother aller tijden

donderdag 5 juni 2014, 12:22 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft vanwege het 'onafgebroken streven naar een controlestaat' een Big Brother Award van de Belgische Liga voor Mensenrechten gewonnen. Gisteren vond voor de vierde maal de uitreiking van de awards plaats, die de grootste privacyschenders met een prijs "belonen".

De publieksprijs ging naar voormalig procureur-generaal Yves Liégeois voor zijn uitspraken over een DNA-databank voor baby’s. De juryprijs ging naar de smartphone."Het persoonlijk spionagebakje in ieders broekzak of handtas", aldus de jury. Die waarschuwt dat de smartphone de weg naar de controlemaatschappij effent. "Eentje waar we zelf aan bouwen."

Grootste Big Brother aller tijd

Een speciale prijs was weggelegd voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. In een bewogen privacyjaar waarin Snowden menig afluisterschandaal onthulde bleef ook de NSA niet gespaard. De NSA werd "geëerd" als grootste Big Brother aller tijden, omwille van de grootschaligheid van haar spionage en controlepraktijken. Dat leverde hen een Lifetime Achievement Award op en 'eeuwige eerloze roem'. Volgens de Liga zet de inlichtingendienst zich onafgebroken in voor het uitbouwen van een controlestaat.

Met de Big Brother Awards wil de Liga voor Mensenrechten het grondrecht op privacy in de schijnwerpers zetten. "Big Brother is overal: in je supermarkt, in je straat, in je wetten, in jezelf. Er is geen enkel domein in je dagelijks leven waarin je niet wordt geregistreerd, gesurveilleerd of geanalyseerd", aldus de organisatie. Die stelt dat het debat rond privacy vandaag levendiger is dan ooit tevoren. "De Big Brother Awards zijn een kans om onze stem te laten horen en om de schendingen aan te klagen."

Reacties (6)
05-06-2014, 12:35 door Mysterio
De NSA valt onder het Amerikaanse Ministerie van Defensie dus handelt in opdracht van.
05-06-2014, 12:36 door Anoniem
Bedoelen ze dat als een uitdaging?
05-06-2014, 13:35 door Anoniem
De Belgische Big Brother Award kwam vorig jaar (2 juni) net een paar daagjes te vroeg.

https://www.security.nl/posting/41297/ANPR-camera%27s+winnen+Belgische+Big+Brother+Award

"Het Big Brother-fenomeen beperkt zich niet tot een alleswetende overheid of een snuffelende baas. Het dringt langzaam maar zeker binnen in alle domeinen van onze levenssfeer. "

Op 6 juni begon het nieuws waaraan we al bijna gewend zijn.
"NSA verzamelt telefoondata miljoenen Amerikanen"
https://www.security.nl/posting/41358/NSA+verzamelt+telefoondata+miljoenen+Amerikanen

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden.
En ondanks de vermoedens toen (BB 2 juni) , blijft het blijft nog steeds gissen naar hoe diep deze narigheid is doorgedrongen in onze levenssfeer en welke stille maar merkbare langetermijn consequenties dit heeft voor burgers en de wereldpolitiek.

De vraag die nog steeds te weinig gesteld wordt maar waar zeker te weinig aan gewerkt wordt, is of het streven naar maximale handhaving door maximale surveillance en controle op de maatschappij uiteindelijk wel zo'n goed idee is, en of het niet veel grotere maatschappelijke langetermijn problemen met zich meebrengt of veroorzaakt.

Omdat het een politieke glijdende schaal is wordt het geslikt en gepikt.

Wanneer belanden we bij het punt "Stop-tot-hier-en-niet-verder"! om vervolgens met heel veel meer moeite een stuk terug te roeien en onherstelbaar lijkende schade proberen te herstellen ?
05-06-2014, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: >% KNIP! %<

Wanneer belanden we bij het punt "Stop-tot-hier-en-niet-verder"! om vervolgens met heel veel meer moeite een stuk terug te roeien en onherstelbaar lijkende schade proberen te herstellen ?

Dat zullen een boel Joodse mensen ook gedacht hebben toen NL in 38, op verzoek van onze vrienden in Duitsland toch maar eens mensen hun religie ging registeren ... bleek achteraf erg handig ... al die NAW gegevens, bespoedigde de razzias enorm! :'(


... en dan heb je gelijk je antwoord
05-06-2014, 20:57 door Anoniem
NSA kan ook proactief bezig zijn. Big brother insinueerd passief (afluisteren) maar ze doen ook actief hacken vanaf pc's van ongevalligen. Zoals de pirate bay verdachten..
07-06-2014, 12:58 door Anoniem
Als ooit uitkomt wat de Russen en de Chinezen in de tussentijd hebben bijgehouden denk ik dat ze de eerste plek weer kwijt zouden raken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.