image

Security Tip van de Week: back-up je smartphone

maandag 3 december 2012, 11:36 door Jan Willem Slagt, 2 reacties

In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.

Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.

Deze week de tip van Jan Willem Slagt

Hoe zit dat nou met een mobieltje?
Dat je een pc moet beschermen tegen virussen en ander digitaal ongedierte weten de meeste Nederlanders wel. Gelukkig zien we over het algemeen wel dat Windows computers beschermd zijn met een vorm van antivirus-software (betaald of gratis). Het woord back-up is ook lekker ingeburgerd en het merendeel is het er mee eens dat dit ook echt belangrijk is. Nog even los van of dit ook echt met de juiste regelmaat gebeurt. Maar hoe zit het nu met die andere apparaatjes, de smartphones?

Even voor het gemak: we gooien tablets, smartphones en featurephones op een hoop en noemen het ‘mobiel’. Dat ene woord geeft meteen het beste onderscheid weer tussen de pc of laptop en deze sterk groeiende markt van gadgets die eenvoudig overal mee naar toe kunnen en enorm veel mogelijkheden faciliteren. Kijk ik naar mijn eigen situatie, moet ik bekennen dat mijn smartphone...

... mijn primaire foto- c.q. videocamera is,
... al redelijk wat online aankopen heeft uitgevoerd,
... eenvoudig toegang geeft tot twee bankaccounts,
... toegang geeft tot het bedrijfsnetwerk,
... weet waar ik ben,
... heel wat privédialogen bevat,
... een ideale memo-recoder is,
... mijn primaire muziekspeler is én
... blijkbaar ook nog eens leuker is dan de Nintendo DS van mijn kinderen.

Eng? Tsja. Dat zou het eigenlijk wel moeten zijn als ik het lijstje zo lees. De wetenschap dat ik niet de enige smartphone in het gezin heb, dat maakt het probleem nog wat lastiger.

De grenzen van een GB-vretende hobby
Naast deze data-genererende toepassingen heb ik ook een GigaByte-vretende hobby. Als amateurmuzikant ben ik continu opnames aan het uitwisselen met anderen en is de opslagcapaciteit die gratis in een cloud-dienst zit al snel niet meer toereikend. Nog even los van het beheervraagstuk. Op een gegeven moment zijn bestandsnamen als ‘laatste_def_versie_3’ niet meer te onderscheiden van elkaar. Gelukkig beschik ik over een Fiber-lijn thuis en geldt wat mij betreft “Download = Fun, Upload = Freedom”, maar de transfersites, boxen, mailaccounts en webstorage liepen daarmee wel heel snel vol. Time for a change!

Hoe regel je dat?
Om te beginnen heb ik toch preventief de smartphones van security software voorzien, keuze genoeg in de app-stores en voor elk OS-platform is wel een oplossing te vinden die het mogelijk maken om je mobiel op een kaart terug te vinden, te whipen, te locken, te laten screamen en die zelfs het internetten extra beschermt door tegen browser-kwetsbaarheden in te grijpen of door ongewenste content af te schermen voor de jeudige internetters onder ons. Prima dus tegen de digitale gevaren.

Echter, de mobieltjes gaan overal mee op stap, dus de fysieke gevaren zijn ook aanwezig, met verlies en diefstal als lijstaanvoeders hierin. Onderzoek geeft aan dat consumenten de bestanden op hun mobiele device waardevoller vinden dan het apparaat zelf. Ik kan me daar wel in vinden, vooral omdat de bestanden vaak een onvervangbare aard hebben. Audio-opnames, foto’s en video’s zijn niet of nauwelijks te reproduceren zonder een back-up (en die een back-up te maken). Dat is op een mobiel niet veel makkelijker geworden.

Persoonlijk heb ik een oplossing gevonden voor dit vraagstuk in de vorm van een stuk hardware dat ik in de meterkast heb geplaatst met 500 GB opslag (binnen kabellengte van de Fiber-modem natuurlijk!) Samen met de bijbehorende mobiele apps heb ik op die manier een persoonlijke cloud-oplossing beschikbaar met genoeg upload om overal met voldoende snelheid grote bestanden te kunnen benaderen. Het geheel is ook nog eens voorzien van een web-interface die uploaden, downloaden en sharen van werkmappen ondersteunt.

De kers op deze taart is de functie ‘automatic upload’ in de mobiele app. Door deze feature te enablen en op ‘Wifi only’ te zetten weet ik dat ik bij thuiskomst, of op een andere Wifi-locatie, direct mijn bestanden veilig wegzet. Bij háar mobieltje gebeurt dat ook! Die zekerheid geeft behoorlijk wat rust op de thuisvloer en ik kan me niet meer herinneren dat ik met USB-kabels en back-up-schijfjes aan de slag was.

In de ICT bladen staan regelmatig voorbeelden van vergelijkbare oplossingen. Sommige aanbieders richten zich helemaal op een Cloud oplossing, waarbij alle foto’s en andere gegevens worden opgeslagen op gedeelde servers online. Voor de opslagcapaciteit wordt vaak een bedrag per maand gevraagd. Bij dit model is het belangrijk om vooraf een idee te hebben van de hoeveelheid opslagruimte die je nodig denkt te hebben. Andere aanbieders, vaak vanuit de hardware hoek, bieden hybride oplossingen die deels gebruik maken van de Cloud-opslag en deels van opslagcapaciteit thuis.

Zo zie je de traditionele USB-harddisk leveranciers hun diensten nu uitbreiden met een stuk Cloud opslag. Daarnaast zijn er nog de diensten zoals SkyDrive, die opslag capaciteit bieden en mobiele App’s leveren. Voor ieder wat wils. In mijn geval weet ik dat 25 GB opslag niet voldoende is en heb ik de voorkeur om de data voornamelijk in huis te houden, dus ligt een hybride oplossing het meest voor de hand.

Voor de kritische lezer: wat is nou die tip?
Hoe eenvoudig het in de pc-wereld lijkt, zo simpel is het voor je mobiel. Bescherm je onvervangbare gegevens door ook je mobieltje van een volledige anti-virus oplossing te voorzien en schakel automatische back-ups in, voordat het te laat is!

Jan Willems Slagt is Service Provider Account Manager bij F-Secure.

Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.

Reacties (2)
03-12-2012, 22:28 door Anoniem
Hij is Zoooooooooooooooooooooooooooooo

http://youtu.be/jdpQir1sqiQ


Herken jij je ook in deze video?
06-12-2012, 16:55 door Anoniem
Kun wat meer info geven over welke app en backup device in de meterkast staat. Of op zijn minst naar het soort device en app dat je gebruikt?
Het is een goed verhaal, maar nu kan ik er niet zoveel mee. Ben juist op zoek naar een practische aanpak van deze uitdaging. Thx
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.