image

30 virusscanners voor Android getest

woensdag 11 juni 2014, 12:41 door Redactie, 8 reacties

Makers van beveiligingssoftware hebben inmiddels ook het Android-platform ontdekt, alleen door het grote aanbod kan het lastig voor consumenten zijn om te kiezen. Reden voor het Duitse testorgaan AV-Test om 30 mobiele virusscanners voor smartphones en tablets met Android.

Daarbij werd er naar 'real world' scenario's zoals bescherming, gebruik en prestaties gekeken. Er zat een groot verschil tussen het beschermingsniveau van de scanners. De slechtste scanner detecteerde 72,3% van de malware, terwijl de beste mobiele virusscanners 100% stopten. De gemiddelde detectiegraad bedraagt 97,7%, 2,4% hoger ten opzichte van de vorige test. Zeven apps veroorzaakten false positives, waarbij legitieme apps van zowel Google Play als ander stores voor malware werden aangezien.

Test

De test, waarbij Baidu Mobile Security, G-Protector Anti Virus Utility, Trustlook Antivirus, VisualThreat ThreatCert en White Gate AntiVirus voor het eerst aan deelnamen, bestond uit twee delen: bescherming en bruikbaarheid, waar elk 6 punten te verdienen waren. Voor programma's met aanvullende beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, berichtenfilter, safe browsing, ouderlijk toezicht en anti-diefstal was er nog een extra punt te halen. In totaal konden de producten 13 punten verdienen.

Met name bij deze aanvullende beveiligingsmaatregelen zijn er grote verschillen. "De aangeboden features van gratis en betaalde security apps verschillen behoorlijk. Daarom adviseren we om naar de lijst met security features te kijken, zoals anti-diefstal, back-up en encryptie", zegt Andreas Marx van AV-Test tegenover Security.NL.

Voor het beschermingsgedeelte werden de mobiele virusscanners met 2326 kwaadaardige apps getest die in de laatste vier weken waren ontdekt. AhnLab. Antiy, Avira, Baidu, Bitdefender, ESET, G Data, Kaspersky, Cheetah Mobile, McAfee, Qihoo, Quick Heal, Trend Micro en TrustGo scoren allemaal 100% en verdienen dan ook de volledige 6 punten.

White Gate zet met 72,3% de slechtste score neer, gevolgd door G-Protector met 84,7% en Bomaria met 85,6%. Deze drie virusscanners krijgen op dit onderdeel 2 punten. Het zijn ook de enige drie virusscanners de volledige test met een onvoldoende afsloten. Om een voldoende te halen moesten de anti-virusprogramma's meer dan 8 punten scoren, terwijl White Gate niet verder dan 6 komt en de andere twee op 8 punten blijven steken.

Batterijverbruik

Op het gebied van bruikbaarheid, zoals het batterijverbruik, systeembelasting, het genereren van veel dataverkeer en het onterecht alarm slaan bij schone applicaties van Google Play, scoorden de meeste scanners de maximale punten. Comodo en G Data zetten met een 3 de laagste score neer.

Op Antiy en G-Protector na, scoren alle producten de maximale 1 punt voor de aanvullende beveiligingsmaatregelen. Uiteindelijk weten 13 virusscanners de maximale 13 punten halen. Hieronder het volledige puntenoverzicht.

Image

Reacties (8)
11-06-2014, 13:44 door Mysterio
Ik heb er zelf ook een paar getest om te kijken of het wat is voor vrienden van me. Verschrikkelijk! De batterijduur werd gedecimeerd, ze presteren het om dagelijks een belangrijke melding te laten zien dat je de betaalde versie moet aanschaffen... Nee, ik werd er erg verdrietig van. Er is er geen één die zich niet als malware gedraagt: batterij leegslurpen, hangende software, onnodige en vage meldingen enz.

Je bewust en verstandig gedragen met de telefoon is minder ingrijpend dan een AV-product draaien.
11-06-2014, 14:25 door Anoniem
Wat ik me afvraag is waarom "Lookout" (lookout.com) er niet bij zit. In het verleden heeft dit pakket vaak een goede score behaald maar staat niet in het lijst bij de meest recente testen.
11-06-2014, 16:57 door Anoniem
Door Mysterio:Je bewust en verstandig gedragen met de telefoon is minder ingrijpend dan een AV-product draaien.

Ik heb zelf die van Bitdefender en Kaspersky getest. Beiden wel betaald.
Niks geen batterij geslorp en ook niks aan performantieverlies.
Over advertenties in gratis apps in de Playstore komen we met een hele blog niet eens toe. Een advertentieblokker zou dus iets zijn wat eigenlijk in deze beveiligingsrapporten thuishoort. Het zit evenwel niet in de testscope. :(
Bij de meeste AV producenten krijg je overigens vaak een mobiele oplossing bij een abonnement,
11-06-2014, 19:45 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik me afvraag is waarom "Lookout" (lookout.com) er niet bij zit. In het verleden heeft dit pakket vaak een goede score behaald maar staat niet in het lijst bij de meest recente testen.

Omdat je moet betalen om mee te mogen doen in die testen...Raar maar waar...
11-06-2014, 23:41 door Anoniem
Ik gebruik ook een van de toppers uit de lijst.
Niks batterij geslurp, en ook geen vreemde meldingen.
Wel leuke extra's zoals terugvinden van je telefoon en blokkeren en wissen op afstand.

Uiteraard wel de betaalde versie, want zeg nou zelf, wel honderden euro's uitgeven voor een beetje smartphone en dan niet betalen voor een beveiligingsproduct is vreemd, niet?

Mysterio, er is geen gratis op deze wereld, of je accepteert advertenties en nag schermen of je betaald, en wat is er mis mee om die paar euro te steken in een product als een virusscanner!
12-06-2014, 09:16 door Mysterio
Door Anoniem:
Door Mysterio:Je bewust en verstandig gedragen met de telefoon is minder ingrijpend dan een AV-product draaien.

Ik heb zelf die van Bitdefender en Kaspersky getest. Beiden wel betaald. (..)
McAfee doet het ook prima als je ervoor betaald. Echter voor de tests gebruikte ik de gratis varianten.
12-06-2014, 11:55 door Anoniem
Door Mysterio:
Door Anoniem:
Door Mysterio:Je bewust en verstandig gedragen met de telefoon is minder ingrijpend dan een AV-product draaien.

Ik heb zelf die van Bitdefender en Kaspersky getest. Beiden wel betaald. (..)
McAfee doet het ook prima als je ervoor betaald. Echter voor de tests gebruikte ik de gratis varianten.

McAfee heeft nou niet echt een goede naam in security land.
De gratis bitdefender versie werkt hier prima op cyanogenmod 11 op een N7 en S2. (ook al redelijk wat adware gevonden etc)
07-02-2015, 12:47 door Anoniem
Ik gebruik de gratis versie van trustlook. prima programma, geen batterij slurpend proggie. reclame is niet aanwezig. als je dat accepteren kan, vind ik dit een prima app.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.