image

Android-telefoon vanuit fabriek besmet met spyware

maandag 16 juni 2014, 10:15 door Redactie, 6 reacties

Onderzoekers van een Duits anti-virusbedrijf waarschuwen voor een goedkope Chinese Android-smartphone die in Duitsland en Frankrijk wordt verkocht en standaard met spyware wordt geleverd. Het gaat om de N9500 van de Chinese fabrikant Star waarop een kwaadaardige app werd aangetroffen.

Deze app doet zich voor als de de Google Play store-app en stuurt gegevens van de gebruiker door naar een server in China. Volgens Thorsten Urbanski kan de kwaadaardige app in theorie ook gesprekken afluisteren en berichten onderscheppen alsmede fraude met mobiel internetbankieren plegen. Daarnaast zou het niet mogelijk zijn om de kwaadaardige app te verwijderen, zo laat de onderzoeker tegenover het Duitse Bild weten.

In april werd er ook al voor verschillende Chinese Android-telefoons gewaarschuwd die van tevoren al van malware waren voorzien. Het ging toen om de HDC H9500, Funker R452, Karbonn Smart A26, Xolo A500S, S7 R830, W450 MTK6582 en Feiteng H80W die met een variant van de Oldboot-bootkit geïnfecteerd waren.

Reacties (6)
16-06-2014, 12:00 door Anoniem
aluhoedje on:

Zou helemaal niet te maken kunnen hebben met de NSA die grote hoeveelheden chineese telefoons afvangt en deze voorziet van eigen firmware op hun botnet in China... Want ja, zoiets doe je natuurlijk onder false-flag.... En Rusland kickt ze er eerder af dan China.

Zal ze leren, die afvallige Duitsers en Fransosen... Straks weer de liberty cabage ipv Sauerkraut en hot dogs ipv frankfurters... ohnee, zo heten ze inmiddels al lang...
16-06-2014, 12:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-06-2014, 12:27 door Markcortbass
Windows en iOS-telefoons vanuit fabriek besmet met spyware.. (:

Op de vermelde android toestel is de spyware aan het licht gekomen. Nu nog checken of er spyware in windows phone en ios zit... Oh wait, you can't !
16-06-2014, 12:53 door Anoniem
Door Markcortbass: Windows en iOS-telefoons vanuit fabriek besmet met spyware.. (:

Op de vermelde android toestel is de spyware aan het licht gekomen. Nu nog checken of er spyware in windows phone en ios zit... Oh wait, you can't !

alles kan.
16-06-2014, 13:18 door Anoniem
@Markcortbass

Ik ben ervan overtuigd dat dit wel kan mbv. een algemeen erkend stukje software genaamd wireshark. Deze versturen data naar apple servers. Niet altijd bekend wat, maar het lijkt me (ook doordat je gewoon kan jailbreaken etc.) dat dit dan al lang dan aan het licht zou zijn gekomen. Ik zie het eerder voor me dat de NSA een jailbreak bouwd om zo een stukje spyware erop te installeren en elk jaar een nieuwe leuke naam verzinnen en apple even een bak met geld geven om dit mogelijk te maken ;)
22-06-2014, 13:58 door Anoniem
Ik heb een HTM9503 en die heeft ook de spyware.
Deze is te vinden in instellingen en dan in alle apps.
Hij staat meestal onderin en heet Play met 2 chinese tekens en is 428 kb groot.
Je kunt hem niet verwijderen maar wel uitschakelen.
Voorts is het verstandig om heel je telefoon te doorlopen (dus ook de SD kaart) om te
kijken of er vreemde files op staan of een file met chinese tekens.
Wat mij opvalt is dat er wel diverse meldingen van zijn maar dat niemand met een oplossing komt.
Ik hoop dat mijn oplossing voldoende is en zie graag of iemand anders een opolssing weet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.