image

Google Apps mag EU-gegevens in VS opslaan

donderdag 13 december 2012, 11:50 door Redactie, 8 reacties

Om aan de databeschermingsregels van de Europese Commissie te voldoen heeft Google wijzigingen aan Google Apps doorgevoerd. Daardoor is het nu mogelijk om gegevens van Europese burgers en organisaties buiten de EU op te slaan. De databeschermingsregels stammen uit 1995 en moeten het verplaatsen van gegevens van de Europese Unie naar landen buiten de EU die niet aan de Europese privacyregels voldoen beperken.

In 2010 stelde de Europese Commissie dat modelcontractbepalingen als een aanvullend middel mogen worden beschouwd om aan deze regels te voldoen. Het gevolg van deze beslissing is dat door het opnemen van een aantal bepalingen in een contract, persoonlijke gegevens van wie onder de databeschermingsregels vallen nu toch naar providers buiten de EU kunnen worden verplaatst.

"Deze modelcontractbepalingen bieden gebruikers extra compliance opties en voorzien Europese bedrijven en organisaties de informatie die ze nodig hebben om Google Apps te vertrouwen", zegt Marc Crandall, hoofd Global Compliance van Google Enterprise.

De zoekgigant liet in juni weten dat het de modelcontractbepalingen aan zakelijke Google Apps-gebruikers zou gaan aanbieden, wat nu eindelijk het geval is.

Reacties (8)
13-12-2012, 11:55 door User2048
Eén keer zwaaien met de Patriot Act en die modelcontractbepalingen zijn helemaal niets meer waard.
13-12-2012, 12:22 door Anoniem
Google mag helemaal niks van mij opslaan. Gewoon niet gebruiken.
13-12-2012, 12:24 door N4ppy
Door User2048: Eén keer zwaaien met de Patriot Act en die modelcontractbepalingen zijn helemaal niets meer waard.
Kunnen we hier ook hoor :)
http://blog.iusmentis.com/2012/05/30/mag-de-nederlandse-overheid-in-clouddata-graaien/
13-12-2012, 14:32 door schele
Waarom hoor ik nou alleen maar mensen over de Patriot Act? Ze liegen niet, daar wordt amper een beroep op gedaan. Is ook niet nodig want er is de FISA, Foreign Surveillance and Intelligence Act. Als je even wil rillen moet je die opzoeken.
13-12-2012, 17:36 door Anoniem
Wat nog belangrijker is dat het gezwaai met de formele bepalingen, is dat als de DoD, DoHS, NSA, FBI, CIA, FTC of wie dan ook langs komt; ze die data gewoon vrij simpel meekrijgen; vooral de grote spelers hebben daarvoor allang allerlei zaken ingeregeld die "ons" daglicht niet kunnen verdragen ... als er voor 1 op de 10 gevallen officiele paper-trails zijn, is het al veel.
14-12-2012, 09:23 door Anoniem
Je hoort zo weinig over de Patriot ACT omdat, als je deel bent van het onderzoek, zware gevangenisstraf staat op het enkel noemen van deze onderzoeksgrond.... Net als in tegenwoordig heel vaak in NL: informatie mag niet naar buiten want alleen het noemen van het onderzoek kan de publieke opinie al veranderen en daardoor de (gewenste)uitkomst wijzigen.
28-01-2013, 18:47 door Anoniem
Die Patriot Act heeft nogal voeten in aarde als men die wil gaan inzetten. En dat zeggen wij Nederlanders die meer telefoontaps hebben in 1 maand dan de hele VS in 1 jaar? Dit is gewoon een onderwerp waar de meesten over discussiëren die er eigenlijk ook niet weten hoe het nu precies zit. Misschien een goede voorlichtingstaak van de Kamer van Koophandel?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.