image

Huisartsen niet naar rechter wegens EPD

woensdag 19 december 2012, 12:33 door Redactie, 2 reacties

De vereniging van praktijkhoudende huisartsen gaat toch niet naar de rechter wegens het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). De huisartsen hadden een kort geding tegen de vier grote zorgverzekeraars in ons land aangespannen. Zij wilden zo voorkomen dat verzekeraars huisartsen contractueel zouden verplichten zich aan te sluiten bij het elektronisch netwerk LSP (Landelijk Schakelpunt).

Dit landelijke netwerk beoogt de toegang tot vertrouwelijke medische gegevens van patiënten mogelijk te maken, voor op den duur zo'n 200.000 hulpverleners. Volgens de vereniging van praktijkhoudende huisartsen biedt aansluiting op het LSP op dit moment onvoldoende veiligheidsgarantie.

De zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben nu laten weten dat zij bereid zijn om de inspanningsverplichting tot aansluiting op het LSP te laten vervallen. Dit wordt bevestigd met een addendum aan het contract dat aan alle huisartsen in Nederland zal worden toegestuurd. Dit was voor de huisartsen aanleiding om af te zien van het kort geding dat vandaag gepland stond.

Zorgen
De huisartsen stellen dat er nog steeds grote zorgen zijn over de manier waarop de zorginfrastructuur op dit moment wordt uitgerold. "De partijen die verenigd zijn in de VZVZ en de zorgverzekeraars tonen een enorme doorzettingsmacht en blijven benadrukken dat het hier gaat om een veilig systeem dat zal leiden tot kwaliteitswinst. Er is weinig oor voor de breed geuite kritiek op de structuur van het systeem waardoor het gevoelig is voor misbruik."

Inmiddels hebben de Consumentenbond, de NPCF en de minister aangegeven dat zij aanvullende specificaties wensen om het systeem beter te beveiligen. Hierop is door de VZVZ nog niet publiekelijk gereageerd. VPHuisartsen heeft aan de VZVZ laten weten dat opnieuw juridische stappen worden overwogen als de VZVZ niet binnen drie maanden met verbeteringen komt.

Reacties (2)
19-12-2012, 12:56 door Anoniem
Beste mensen,
Als er zoveel 'gebruikers' bij mijn data kunnen zonder dat ik daar toestemming voor hoef te geven (en misschien, heel achteraf mag klagen), dan is het inherent onveilig. Informatie heeft geen 'undo', dus als er ontrecht inzage geweest is, dan is dat hoe dan ook niet terug te draaien - de schade is gedaan en is niet meer recht te trekken.

Kwaliteitsverbetering? Laat die arts bezig zijn met geneeskunde en niet met allerlei administratief gezeik.

Erg jammer dat de huisartsen (en hun vereniging) zich zand in de ogen laten strooien. Dit soort databases moeten we helemaal niet willen. Het is in elk geval niet ten bate van de patiënten...

Leuk dat VPHuisartsen 'verbeteringen' wil, maar de enige verbetering die zoden aan de dijk zet is volledige afschaffing.
20-12-2012, 13:04 door Anoniem
In aanvulling op Anoniem hierboven: De arrogantie waarmee de VZVZ en dan met name de directeur ervan, dit doet is schokkend, ongepast en bevestigd alleen maar dat dergelijke privacy-gevoelige informatie daar nooit in veilig handen zal zijn.

Om even te quoten uit een eerder nieuwsartikel: "Het nieuwe EPD is omstreden. Volgens eerder gemaakte afspraken mogen vanaf 1 januari alleen nog gegevens worden uitgewisseld van patiënten die expliciet toestemming hebben gegeven. De organisatie achter het nieuwe patiëntendossier, de VZVZ, wil van die afspraken af, omdat nog maar weinig patiënten toestemming hebben gegeven.".

Anders gezegd: omdat niemand hun ondermaatse, onbetrouwbare en onveilige rotzooi wil hebben, moet het maar verplicht worden ??? Misschien moeten ze eens terug naar de basisschool en leren hoe oorzaak & gevolg werkt ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.