image

Windows-gebruikers besmet door trage Microsoft-update

maandag 7 januari 2013, 10:21 door Redactie, 9 reacties

Een onbekend aantal Windows-gebruikers is vorige maand met malware besmet geraakt omdat ze een virusdefintie van Microsoft niet snel genoeg ontvingen. Volgens de softwaregigant is het zeer succesvol in het bestrijden van malware en beschermen van gebruikers. Zo werden vorige maand 20 miljoen potentiële malware-bestanden geanalyseerd. Bij 6% bleek het om malware te gaan.

Aan de hand van de ontdekte malware werden nieuwe signatures ontwikkeld, die voorkwamen dat 3 miljoen Windows-gebruikers door 4 miljoen unieke malware-bestanden besmet raakten. De bestaande virusdefinities wisten 11 miljoen gebruikers tegen 72 miljoen kwaadaardige bestanden te beschermen.

Klanten
"Onze prioriteringsstrategie is op klanten-gebaseerd. Daarnaast gebruiken we gegevens van meer dan een miljard computers van onze klanten om de impact van malware te bepalen en hebben miljoenen klantcomputers zich aangemeld om ons te helpen met het identificeren en verzamelen van nieuwe malware-bestanden", zegt Dennis Batchelder van het Microsoft Malware Protection Center.

Toch wil het niet altijd goed gaan, geeft Batchelder toe. "Er zijn gevallen waar we een infectie moesten verwijderen omdat een nieuwe virusdefinitie niet snel genoeg onze klanten bereikte om het te blokkeren."

Vorige maand zou 'een fractie van één procent' van de Windows-gebruikers hiermee te maken hebben gekregen. Om welke malware het gaat laat Batchelder niet weten.

Reacties (9)
07-01-2013, 10:38 door svenvandewege
Gebruik nu mse 4.1 het viel mij op dat er meerdere keren per dag updates uitkomen. Voorheen was de update frequency een stuk langzamer. Nu verschijnen er dagelijks 4 of meer updates.
07-01-2013, 11:14 door Anoniem
Misschien is je task sequence veranderdt? Daar zal ik maar even naar kijken. Ik krijg dagelijks een automatische update, geen last van.
07-01-2013, 11:14 door Anoniem
LoL,

"Volgens de softwaregigant is het zeer succesvol in het bestrijden van malware en beschermen van gebruikers".

Weer een "Wij van WC-eend verhaal, en nu nog veiliger.


Zouden ze deze dan nog niet kennen?
http://webwereld.nl/nieuws/112621/security-essentials-laat-36-procent-zero-days-door.html
https://www.security.nl/artikel/44426/1/Security_Essentials_mist_meeste_malware.html
https://www.security.nl/artikel/44045/1/Security_Essentials_faalt_grote_virusscannertest.html


Gelukkig heb ik al jaren Kaspersky.
https://www.security.nl/artikel/43948/1/BitDefender_en_Kaspersky_beste_malware-terminators.html

Oooh ja ieder zijn meug toch.
07-01-2013, 13:24 door Anoniem
Wij zijn niet zo bang voor lekken en dergelijke. Onze systemen zijn robust-[beveiligd]. Dankzij onze kennis van beveiliging.
Maar voor de andere mensjes die niets van beveiliging afweten, is dit natuurlijk heel vervelend. Wij hebben zelfs nog nooit last van IE gehad. Laten we hopen dat MS het probleem snel fixt!

Emsisoft Anti-Malware protection:
http://www.emsisoft.com/en/software/antimalware/?id=5625988 ( 10 sterren van ons)

RjSeeker c.c Et Tim Luo
ELD
07-01-2013, 13:31 door Mysterio
Door Anoniem: Misschien is je task sequence veranderdt? Daar zal ik maar even naar kijken. Ik krijg dagelijks een automatische update, geen last van.
Een update binnenhalen is een ander verhaal dan een update die uitkomt. Zeker in het geval van MSE, die slechts eens per 24 uur (default) checkt. Maar met bijvoorbeeld Windows Update kun je zien dat vaker op een dag updates uitkomen.

Je kunt de updatefrequentie wel aanpassen in het registry... Maar dat is wat bewerkelijk voor de leek.
07-01-2013, 15:09 door svenvandewege
@mysterio: Dat bedoelde ik ook. Zelf heb ik mijn updates in de task scheduler zo ingesteld dat mse ieder uur checked of er updates zijn. Dit kan je doen met het commando: mpcmdrun.exe /signatureupdate
07-01-2013, 16:15 door Anoniem
Beste bovenstaande heren,

Jullie kunnen wel aanpassen dat deze meer moet controleren op update's echter dit betekend niet dat er dan ook update's ter beschikking zijn. Het blijft gewoon een Microsoft product wat niet kan tippen aan de echte scanners zoals bijv. KAV.

Jammer dat veel mensen gaan voor gratis terwijl pc beveiligen serieus dient te worden genomen.
Afhankelijk van kennis en dergelijke, maar voorop staat dat dit soms ook niet meer meestal volstaat, want door een drive-by-download, of geinfecteerde site kun je de poppen al aan het dansen hebben.
07-01-2013, 19:06 door Duck-man
Daarnaast gebruiken we gegevens van meer dan een miljard computers van onze klanten.
En weten deze klanten dat en vinden ze dat goed?
Onze prioriteringsstrategie is op klanten-gebaseerd.
Eenvoudige OEM en thuis gebruikers staan achteraan een als je betaalt het voor de duurdere PRO versie mag je voordringen?

Het is weer het zelfde liedje maar gelukkig valt MS niks te verwijten.
08-01-2013, 07:37 door svenvandewege
@duck-man: Zeker nooit mse gebruikt huh? Ooit van maps gehoort? Hierdoor heeft Microsoft de mogelijkheid om gegevens van zoveel systemen te verzamelen. Net als trouwens alle andere antivirusbedrijven. Zo'n beetje elk product heeft wel zo'n soort systeem:

norton - Community watch
eset - Live grid

zijn enkele voorbeelden hiervan.

Ik verwacht zelfs dat Clamav voor Linux een soort gelijke optie bevat. Maar zeker weten doe ik dat niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.