image

FBI onderzoekt Stuxnet-lek

zondag 27 januari 2013, 13:37 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI is een onderzoek gestart naar het lekken van informatie over een geheime cyberoperatie tegen Iran. Vorig jaar verscheen de Washington Post een uitgebreid artikel dat de Amerikaanse en Israëlische autoriteiten achter de ontwikkeling van de beruchte Stuxnetworm zaten. De Amerikanen hadden de malware de codenaam Olympic Games gegeven

Het doel van Stuxnet was de sabotage van de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz. Ook andere zeer geavanceerde malware die na Stuxnet werd ontdekt, zou als onderdeel van dit project ontwikkeld zijn.

Onderzoek
Inmiddels is er een ware klopjacht geopend op de bron van het lek. "Ze vervolgen iedereen, en ook op een hoog niveau", aldus een anonieme bron tegenover de Washington Post.

"Er zijn allerlei mensen door verschillende diensten benaderd", laat de anoniem bron weten. De FBI en openbare aanklagers zouden verschillende voormalige en huidige overheidsfunctionarissen hebben gesproken.

Andere bronnen die met het onderzoek bekend zijn laten weten dat er een uitgebreide analyse van e-mailaccounts en telefoongegevens van voormalige functionarissen heeft plaatsgevonden, om een mogelijke connectie naar journalisten te vinden. Vanwege het lekken van geheime informatie, al dan niet over Stuxnet, zijn inmiddels zes functionarissen vervolgd.

Reacties (2)
27-01-2013, 19:07 door johanw
Dat klinkt als impliciete erkenning dat ze er inderdaad achter zitten.
27-01-2013, 20:29 door Security Scene Team
ja, ach... wie heeft ook nog hun erkenning nodig? iedereen hier riep gelijk al dat het amerika & israel waren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.