image

Overheid waarschuwt voor nep incasso e-mails

donderdag 7 februari 2013, 14:09 door Redactie, 2 reacties

De afgelopen dagen is er een toename zichtbaar van spamberichten die afkomstig lijken te zijn van Nederlandse organisaties zoals KPN, Intrum Justitia en belastingkantoren, of in naam van deze organisaties zijn verstuurd. Daarvoor waarschuwt de Waarschuwingsdienst, dat onderdeel van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) is.

In de e-mails wordt gewaarschuwd voor openstaande vorderingen en dreigen met incassoprocedures en dagvaardingen. Daarnaast bevatten de e-mails links naar websites waarop de ontvanger de betreffende incassomelding of openstaande rekening zou kunnen bekijken. In werkelijkheid probeert de website malware op de computers van bezoekers te installeren.

Aanval
Dit gebeurt via drive-by downloads, die misbruik van beveiligingslekken in bijvoorbeeld Adobe Flash Player en Java maken. Gebruikers met volledig bijgewerkte software lopen dan ook geen risico, toch adviseert de Waarschuwingsdienst om de links in de berichten niet te openen.

Ook vorig jaar waren Nederlandse internetgebruikers het doelwit van verschillende e-mails die van incassobureaus afkomstig zouden zijn. Een bekend voorbeeld was een e-mail van een incassobureau dat beweerde in opdracht van Nuon te werken.

Reacties (2)
07-02-2013, 21:19 door Anoniem
Je emailwordt dagelijks overspoeld met dergelijke emails ook van andere zaken word je dood gegooid met allerlei rotzooi.
Ik ben een speurtocht begonnen naar de herkomst van deze spam emails en heb een aantal mogelijke daders gevonden.
De namen zijn door gegeven aan justitie en aan instanties die zich bezig houden met oplichting via email.
09-06-2015, 15:19 door Anoniem
Vanmorgen (9-6-2015) ook een email ontvangen van Intrum Justitia Nederland. Uiteraard direct als fishing de prullemand in gedaan. Ik snap niet dat hiertegen niets te doen is!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.