image

Freedom Online Coalition veroordeelt sociale mediablokkades

donderdag 28 augustus 2014, 10:22 door Redactie, 3 reacties

De door Nederland opgerichte Freedom Online Coalition heeft in een gezamenlijke verklaring haar zorgen geuit over de wereldwijde toename van maatregelen die de toegang tot en het gebruik van sociale media beperken, zoals wetgeving die in strijd met de mensenrechten is of tijdelijke of permanente blokkades.

De Freedom Online Coalition is een cross-regionale groep van 23 landen die samenwerken om internetvrijheid wereldwijd te bevorderen. Volgens de coalitie bieden sociale media ongekende educatieve en economische mogelijkheden en hebben een belangrijke functie in het afdwingen van mensenrechten en democratische waarden.

In de verklaring onderstreept de coalitie dan ook het belang van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en daaraan gerelateerde rechten, zoals het recht op vereniging en de rol die sociale media speelt bij het uitwisselen van informatie tussen en het verenigen van burgers. Om internetvrijheid te bevorderen organiseert de coalitie diverse activiteiten, zoals diplomatieke coördinatie, gezamenlijke verklaringen en het organiseren van de jaarlijkse Freedom Online Coalition waarvan de volgende editie in Mongolië zal plaatsvinden.

Reacties (3)
28-08-2014, 12:45 door Anoniem
PR zeepbellen priktest

www.freedomonlinecoalition.com
Social media has, in a relatively short period of time, become a major platform for freedom of expression and social organization. It has also facilitated the free flow of information and helped create a thriving environment for commerce and trade.

Belang van Freedom of expression en commerce and trade in 1 zin genoemd.
Waar het echt om gaat is natuurlijk veiligheid en privacy bij het recht om je te uiten.
In niet vrije landen kan je namelijk best zeggen wat je vindt, de consequenties zijn alleen nogal drastisch.

De werkelijke kern ligt hem meer in de geboden veiligheid rondom het recht op vrije meningsuiting.
Die veiligheid ligt dus voor een belangrijk deel besloten in het recht op privacy.

Het recht op privacy staat vrijwel haaks op de belangen van commerce and trade, die dat laatste met voeten treden, voortdurend oprekken, en niet zelden op verzoek van overheden moeiteloos meewerken totdat het ze teveel centjes gaat kosten.
Moraal is nogal eens slechts het publicitaire sausje over louter financiële drijfveren en financiële belangen in de PR strategie.

Het eveneens opkomen voor de belangen van commerce and trade doet, als je erover nadenkt, een wat minder losse band met belangen van sponsorende bedrijven en overheden vermoeden.
Het was helaas niet direct te vinden waar deze organisatie op drijft, behalve overheden.

https://www.freedomonlinecoalition.com/news/foc-issues-statement-on-restrictions-on-access-to-social-media/


Geloofwaardige Privacy activiteiten?

De Freedom Online Coalition houdt zich wel met privacy bezig in een aparte werkgroep.
Kijk even mee welke voorbeeldige voorbeeld landen, als het gaat om privacy, aan deze werkgroep deelnemen. Speciale attentie voor het voorzittende land dat allang de nobelprijs had moeten hebben voor het mensenrecht privacy en haar doortastende 'aanhoudende verzet tegen massasurveillance' van burgers.

WG 3 – Privacy and Transparency Online
Structure and Membership
https://www.freedomonlinecoalition.com/how-we-work/working-groups/working-group-3/


samenwerken om internetvrijheid wereldwijd te bevorderen

Prachtig initiatief, als idee.
Begin bij jezelf en onderling.
Machtig veel werk aan de winkel voor de 23 deelnemende landen zelf als het gaat om internetvrijheid in combinatie met privacy. Privacy rechten van burgers staan in deelnemende landen zelf, bijna zonder uitzondering, steeds verder en steeds zwaarder onder druk!

Met als groot voorbeeld bijvoorbeeld een deelnemende voorzittende buur.
Deze is vooralsnog veel actiever met adviezen en maatregelen op tegenovergestelde vlakken.

Adviezen die wij graag over nemen en al een tijdje stapje voor stapje met wettelijke verruimingen en aanpassingen worden voorgesteld en doorgevoerd.
In stapjes omdat het in 1 keer doorvoeren burgers wakker zou kunnen maken en het teveel weerstand zou oproepen. Let op de vele proefballonnetjes, wettelijke oprek-oefeningen. Het is een niet te stoppen glijdende schaal met een onzichtbaar sausje function creep.

Wanneer Privacy bij vrijheid van meningsuiting dus niet werkelijk kan worden gegarandeerd en je er niet werkelijk voor opkomt als overheid, als bedrijfsleven en niet te vergeten als burgers, is spreken over vrijheid een boterzachte wassen neus!
Slechts mooi voor het snelle PR beeld, als het erop aankomt en nodig is niet functioneel en daadwerkelijk te gebruiken.

De richting van de pr zoekende werkgroep-vingertjes mag nog eens nader bepaald en flink bijgesteld worden naast het anderen terechtwijzen.
Of dat gaat gebeuren is maar zeer de vraag, afhankelijk van de werkelijke agenda van deze werkgroep.
Burgerrechten, economische motieven, .. ?

PR media geweld,
kijk zelf maar of de PR bel intact blijft.
28-08-2014, 15:17 door Eric-Jan H te D
Tamelijk schaamteloos voor een regering die in de westerse wereld bovenin
het lijstje met de meeste taps staat.

Er mag hier dan wel expliciete vrijheid zijn, maar impliciet wordt dat een stuk
minder wanneer je je zodanig bespiedt voelt dat je niet meer mee durft te doen.
29-08-2014, 10:55 door Anoniem
12:34 # 2

Toeval of specifieke redactie keuze?
In ieder geval is het gemaakte punt over de relatieve vrijheid in nogal wat westerse landen bijna niet te beter te illustreren met dit nieuwsbericht.
https://www.security.nl/posting/400092/%22Amerikanen+bespreken+NSA+minder+snel+op+Facebook%22

Voor sommige aangehaalde sociale angsten is een mens natuurlijk zelf verantwoordelijk, andere angsten zijn meer en meer helemaal niet geheel meer onterecht.

Deze niet onterechte onderhuidse angsten en gevoelens zijn moeilijk meetbaar maar hebben wel degelijk diepe langetermijn gevolgen op maatschappelijk en politiek niveau.
Een belangrijk aspect daarvan is het verlies aan vertrouwen de overheid en biedt daarna nogal eens politieke ruimte voor minder fraaie alternatieve ideeën en oplossingen die plotseling op verassend veel steun kunnen rekenen.

Eigen schuld dikke bult is het dan.
Helaas heeft niemand wat aan een dergelijk achteraf gelijk op dit gebied.
Tijd dat het organiseren van de maatschappij voornamelijk gebaseerd op al dan niet heimelijke controle en repressie drang plaats gaat maken voor gezondere maatschappelijke moraal.

Samen, weet je nog?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.