image

Biometrisch identificatiesysteem FBI volledig operationeel

dinsdag 16 september 2014, 10:31 door Redactie, 2 reacties

De FBI heeft een nieuw systeem om criminelen aan de hand van biometrische kenmerken te identificeren nu volledig uitgerold. Het gaat om het Next Generation Identification (NGI) System dat al sinds 2009 in ontwikkeling is. Het systeem verzamelt vingerafdrukken, palmafdrukken, iris scans, gezichtsfoto's en foto's van littekens en tatoeages in een grote database.

NGI combineert al deze gegevens van een individu en koppelt die aan een naam, adresgegevens, leeftijd en andere persoonlijke eigenschappen. De database is voor meer dan 18.000 federale en lokale opsporingsdiensten in de VS toegankelijk. Met het biometrische identificatiesysteem wil de FBI uiteindelijk het eigen geautomatiseerde vingerafdrukidentificatiesysteem vervangen.

Mogelijkheden

Met de volledige uitrol heeft het NGI-team ook twee nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd, genaamd Rap Back en het Interstate Photo System (IPS). Rap Back maakt het mogelijk voor geautoriseerde personen of opsporingsdiensten om continu te worden ingelicht over criminele handelingen van individuen in vertrouwensposities, zoals schoolleraren. Daarnaast zal het systeem ook informatie verstrekken over de criminele activiteiten van personen die al onderwerp van een onderzoek zijn of onder toezicht staan.

Het IPS-gezichtsherkenningssysteem moet als opsporingstool fungeren en maakt het mogelijk om foto's te doorzoeken die met "criminele identiteiten" zijn geassocieerd. "Deze maatregel is een grote stap voorwaarts voor opsporingsdiensten om biometrie als startpunt voor onderzoeken te gebruiken", aldus de FBI

Begin dit jaar sloeg de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF nog alarm over het systeem. De organisatie maakt zich vooral zorgen over het feit dat NGI naast de afbeeldingen van criminelen ook de foto's van onschuldige burgers bevat. Volgend jaar zal de database 4,3 miljoen afbeeldingen bevatten die voor niet-criminele doeleinden zijn gemaakt. Zo worden straks de gegevens van mensen die voor een baan solliciteren waar een achtergrondcheck vereist is ook opgeslagen.

Reacties (2)
16-09-2014, 10:50 door spatieman
aka.
we passen het voornamelijk toe op iedereen die buiten de US woont.
16-09-2014, 10:58 door Anoniem
Ayup, als we geen "nee" zeggen gaan ze gewoon doorrrrrr met uitbreiden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.