image

Nederlandse kinderapp verwijderd wegens privacyovertredingen

dinsdag 16 september 2014, 10:05 door Redactie, 2 reacties

De Nederlandse uitgever Blink Uitgevers heeft na onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) de kinderapp 'Okki Gekke-bekken-club' uit de app stores verwijderd, omdat die op meerdere punten in strijd was met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

De app hielp kinderen om hun tanden goed te poetsen en maakte het mogelijk dat kinderen gegevens van zichzelf op internet konden plaatsen. Het ging daarbij ook om foto’s waarop kinderen herkenbaar waren afgebeeld. Dit terwijl het de bedoeling van de app was om alleen foto’s te publiceren van het gepoetste gebit.

De app bevatte geen waarschuwing dat de kinderen toestemming moesten vragen aan hun ouders voordat zij via de app deze persoonsgegevens op internet plaatsten. Bovendien was er geen mogelijkheid voor de kinderen en hun ouders om deze gegevens van internet te verwijderen. Daarnaast bleek dat de gegevens die de kinderen invoerden onversleuteld via internet werden verzonden.

Maatregelen

Naar aanleiding van het CBP-onderzoek heeft de uitgever aangekondigd maatregelen te nemen om verdere overtredingen in de toekomst te voorkomen. Zo wordt de app pas weer teruggeplaatst als ondubbelzinnige toestemming wordt gevraagd aan de ouders van kinderen die de app gebruiken en op alle andere punten aan de wet is voldaan.

Verder heeft de uitgever aangekondigd een interne cursus te verzorgen om alle medewerkers bij te scholen op het gebied van de Wbp om te voorkomen dat in de toekomst op onrechtmatige wijze persoonsgegevens worden verwerkt. Ook zal de nieuwe versie van de app encryptie voor het versturen van de gegevens gebruiken. Naast het verwijderen van de app uit Google Play en de Apple App store zijn ook alle foto’s en overige persoonsgegevens van de kinderen van de bijbehorende website verwijderd.

Reacties (2)
17-09-2014, 09:39 door Anoniem
* Volledigheidshalve

Hoewel een onacceptabele schuiver van betreffende uitgever, met name ten aanzien van de ontbrekende mogelijkheid gegevens weer te verwijderen, denk ik daarom dat het volledigheidshalve wel netjes is de constatering van het CBP in haar geheel aan te halen.

Het CBP heeft vastgesteld dat de app niet meer beschikbaar is in de Android en iTunes app stores en dat alle foto’s en overige persoonsgegevens van de kinderen zijn verwijderd van de bijbehorende website.
http://www.cbpweb.nl/Pages/pb-20140911_okki-app.aspx


* Cursus in wettelijke regeltjes leren kennen?!

Verder heeft de uitgever aangekondigd een interne cursus te verzorgen om alle medewerkers bij te scholen op het gebied van de Wbp om te voorkomen dat in de toekomst op onrechtmatige wijze persoonsgegevens worden verwerkt.

Kennelijk is er een cursus voor nodig om volwassenen aan hun verstand te peuteren dat je buitengewoon oplettend en voorzichtig moet zijn met het plaatsen van foto's van kinderen op het internet en het (m.i.) de zware aanbeveling verdient je (jonge) kinderen te monitoren op internet activiteiten gebruik als toch op zijn minst het geven van opvoedkundige sturing in de vorm van educatie.

Omdat nogal wat papa's en mama's er op sociale media zelf al een privacy rommeltje van maken zou deze cursus in een pakket nationaal breed aangeboden moeten worden aan alle ouders. Bijvoorbeeld via scholen en kinderopvangen.

Wanneer papa's en mama's hiermee bewuster zouden omgaan en een oplettender zouden zijn (gelukkig waren dat er al een aantal wel, met complimenten!), zou tevens het positieve resultaat daarvan kunnen zijn dat privacywetgeving niet meer hoeft te worden afgebroken met welbekende misbruik argumenten.
Misbruik geen kans geven begint met het nemen van eigen verantwoordelijkheid van ouders, terecht dus de app aanbieders. Niet vergeten, verder iedereen in de maatschappij met twee oplettende ogen.

Het gaat (m.i.) in de eerste plaats om : Betrokken zijn met je omgeving
( snuffert oplichten van dat magnetische kijkschermpje! Ook veiliger met die kinderen voor en achter op je fietszitjes!),
sociaal opletten en je sociale verantwoordelijkheid nemen in plaats van vertrouwen op regeltjes en cursussen nemen in regeltjes! *

Een goede attitude op de eerste plaats dus en daarna wat regeltjes om daarbij te helpen.
Bij gebrek aan attitude kan je bergen en bergen nieuwe regeltjes verzinnen, wetgeving verder afbreken en bevoegdheden verruimen, een beleidsmatige en wet'afbrekende' sport waarvan we 'dagelijks' kennis mogen nemen.
Dit voor elke geval een nieuw regeltje en een nieuwe bevoegdheid zal altijd achter de feiten blijven aanlopen, geen afdoende bescherming bieden en heeft nogal nare maatschappelijke langetermijn bijwerkingen waarbij de bijsluiter steeds handig wordt weggemoffeld.

Na de "dag, lieve kijkbuiskinderen en oogjes dicht en snaveltjes toe" ;
Snaveltjes Open, Oogjes Open en Wakker Blijven totdat het weer bedtijd is lieve kijbuispapasenmamas en kijkbuisuitgevers (en de kijkbuiskinderen niet te vergeten).


* Waarbij hier met opletten niet bedoeld wordt;
- anoniem klikken met je klik app
- snel een filmpje op fb plaatsen omdat je (opvatting) het schandalige gebrek aan moreel en maatschappelijk fatsoen plus lef ontbeert anderen direct te waarschuwen of op op normale wijze op hun verantwoordelijkheden aan te spreken.

http://www.parool.nl/parool/nl/4036/AMSTERDAM-NOORD/article/detail/3628475/2014/04/04/GGD-houdt-creche-in-Noord-week-dicht-na-huilfilmpje.dhtml

Gesproken werd er (terecht) van een onacceptabel incident.
Verbazingwekkend en opmerkelijk genoeg kwam het gedrag van de melder in het hele verhaal niet ter sprake.
Alsof dat niet ging over het met voeten treden van de privacy van een kind dat voorgoed is opgescheept met een huilfilmpje dat zwerft over het internet.

Dàt is wat er (m.i.) moet veranderen.
Allemaal op cursus dus en als dat niet op een normale manier haalbaar is, dan een mogelijke aanvullende meer sturende (wettelijke) richtlijn uitvaardigen die daarvoor ook bedoeld is en niet voor iets anders.
18-09-2014, 10:59 door Anoniem
Het verbaast mij sowieso wat ouders allemaal aan beeldmateriaal van hun kinderen op het internet plempen, zoals al die lollige home video's die vervolgens via ad. nl en telegraaf.nl nog eens extra aanbevolen worden zodat het wereldwijd gaat.

Oh kijk, peuter wordt boos als je zijn ijsje afpakt! Oh kijk, jonge kinderen snappen niet hoe een ouderwetse computer werkt!

Aapjes kijken is het. Daarvan kun je je al afvragen hoe ethisch dat is, maar het apengedrag dat wij waarnemen filmen we tenminste niet om het vervolgens zonder toestemming aan alle andere apen te tonen.

Conclusie: een mensaap in een dierentuin heeft meer privacy dan een mensenkind in zijn eigen ouderlijk huis.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.