image

Sterke daling van fraude met internetbankieren en skimming

woensdag 24 september 2014, 12:00 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 24-09-2014, 12:51

De schade door fraude in het Nederlandse betalingsverkeer, waaronder fraude met internetbankieren en skimming, is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De totale schade bedroeg in het eerste halfjaar van 2014 ongeveer 9,5 miljoen euro. Over heel 2013 bedroeg de fraude nog 33,3 miljoen euro. In 2012 ging het zelfs om 81,8 miljoen euro.

De van oorsprong belangrijkste fraudecategorieën in het Nederlandse betalingsverkeer, fraude met internetbankieren en skimming van betaalpassen, zijn allebei sterk afgenomen (met respectievelijk 54 procent en 28 procent in de eerste helft van 2014 ten opzichte van de tweede helft van 2013). De schade als gevolg van skimming bedroeg in het piekjaar 2011 nog 38,9 miljoen euro. Daar is nog maar nauwelijks iets van over: 640.000 euro in de eerste helft van dit jaar.

Internetbankieren

De meeste schade bij internetbankieren werd veroorzaakt door phishing: 1,7 miljoen euro. Dat is wel een daling van 47% in de eerste helft van 2014 ten opzichte van de tweede helft van 2013. De schade als gevolg van malware nam ook fors af (77%) in de eerste helft van 2014 ten opzichte van de tweede helft van 2013 tot 380.000 euro.

De afname van de fraude met internetbankieren komt volgens de NVB doordat banken steeds beter in staat zijn om (pogingen tot) fraude vroegtijdig te detecteren en voorkomen. Een andere effectieve maatregel is het preventief blokkeren van buitenlandoverboekingen binnen internetbankieren.

Nieuwe pinnen

Sinds het eerste halfjaar van 2012 neemt de schade door skimming gestaag af. De schade in de eerste helft van dit jaar had betrekking op ongeveer 1.000 geskimde kaarten. Door de invoering van 'het nieuwe pinnen' met gebruik van de EMV-chip in plaats van de magneetstrip, is skimming nog maar zeer beperkt mogelijk. Ook is het daardoor sinds begin 2012 in principe onmogelijk om in Europa geld op te nemen met geskimde kaarten.

Geoblocking

De daling van de skimmingschade in het afgelopen jaar is voor een groot deel toe te schrijven aan 'geoblocking': het standaard uitschakelen van de magneetstrip buiten Europa. Sinds vorig jaar ontstaat vrijwel alleen nog schade door het in niet-EMV landen skimmen van Nederlandse passen, direct gevolgd door geldopnames.

Ondanks deze positieve ontwikkeling zien banken nog steeds een onverminderd hoge dreiging van fraude met internetbankieren. Wat ook voorkomt, is 'shouldering': het afkijken van de pincode, gevolgd door diefstal van de kaart.

Update 12:51

De schade door fraude met internetbankieren bedroeg bij elkaar 2,1 miljoen euro, terwijl er voor 640.000 euro werd geskimd. De resterende 6,7 miljoen euro komt vooral door meer traditionele vormen van fraude, zo laat NVB-woordvoerder Jelle Wijkstra tegenover Security.NL weten. Met creditcards werd voor zo'n 1 miljoen euro gefraudeerd. Fraude met gestolen of verloren pinpassen was goed voor een schadebedrag van 1,8 miljoen euro. Een soortgelijk schadebedrag ontstond met betaalpassen die via vervalste identiteitsgegevens werden aangevraagd.

Reacties (2)
24-09-2014, 14:30 door Anoniem
Op de een of andere manier ben ik argwanend en erg benieuwd naar de ratio van werkelijke inbraken vs. aangegeven inbraken.

Een bank is gebaat bij het beeld dat er weinig wordt ingebroken dus zolang er geen plicht van buitenaf is om een inbraak aan te geven zal een bank niet altijd vanzelf geneigd zijn dit te doen.
26-09-2014, 08:02 door Anoniem
En hoeveel mensen hebben inmiddels internetbankieren opgezegd? Ik wel namelijk. Als die machtsinstanties blijven maar goochelen met cijfers en ik geloof voorlopig niks meer wat de overheid zegt en roept.

Apart is ook de berichtgeving van 16:52 uur :


16:52 Sterke stijging van fraude met internetbankieren in VK
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.