image

Sterke stijging van fraude met internetbankieren in VK

woensdag 24 september 2014, 16:52 door Redactie, 0 reacties

Terwijl in Nederland de schade door fraude met internetbankieren afneemt, neemt die in het Verenigd Koninkrijk juist toe, zo blijkt uit nieuwe cijfers. In de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de schade door bankfraude 45,9 miljoen euro, een stijging van 59% ten opzichte van 2013.

Fraude met internetbankieren was voor het grootste deel van de schade verantwoordelijk, namelijk zo'n 37,4 miljoen euro. Een stijging van 71% ten opzichte van de 21,8 miljoen euro uit 2013. Fraude via telefonisch bankieren steeg naar 8,4 miljoen euro, een toename van 20% ten opzichte van de 7 miljoen euro een jaar eerder. Volgens Financial Fraud Action UK dat de cijfers presenteerde, richten criminelen zich steeds vaker op bedrijfsrekeningen, waarmee grotere frauduleuze transacties mogelijk zijn.

Een groot deel van de schade die in de eerste helft van dit jaar plaatsvond werd veroorzaakt door fraude met kaarten waarmee online, via de telefoon of postorder werd besteld. Het schadebedrag steeg van 181 miljoen euro in 2013 naar 223 miljoen euro nu. Volgens fraudebestrijders bellen criminelen mensen steeds vaker thuis op en doen zich dan voor als de bank, politie of iemand van een bekende instantie. Hierbij wordt geprobeerd om persoonlijk of financiële informatie te ontfutselen, waarmee uiteindelijk kan worden gefraudeerd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.