image

Filipijnse criminelen bestelen geldautomaat met vruchtensap

woensdag 8 oktober 2014, 13:34 door Redactie, 2 reacties

Criminelen in de Filipijnen hebben een low-tech methode gevonden om geld uit geldautomaten te stelen. Ze gebruiken een metalen strip voorzien van plakkerig vruchtensap die in het uitgiftekanaal van de geldautomaat wordt geplaatst. Zodra een nietsvermoedend slachtoffer geld wil pinnen blijven de biljetten aan de metalen strip plakken. Als het slachtoffer wegloopt omdat hij of zij denkt dat er iets mis met de machine is, halen de criminelen het geld op en wachten op het volgende slachtoffer.

Cash-trapping, zoals deze methode wordt genoemd, vindt ook in Nederland plaats, mede door het succes van de EMV-chip op de pinpas. Daarbij is er zelfs een geval voorgekomen waarbij er dubbelzijdig tape werd gebruikt. Het gebruik van vruchtensap is voor zover bekend hier nog niet toegepast. De criminelen in de Filipijnen gebruikten het sap van de nangka, ook bekend als jackfruit.

"Het sap is echt plakkerig. Het was erg slim van ze om daar aan te denken", laat Edwin Malabanan van de politie in Manilla tegenover AFP weten. Aan de hand van bewakingsbeelden wist de Filipijnse politie twee dieven te arresteren. De verdachten kunnen dankzij de low-tech methode een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen. Een veel lagere dan op het gebruik van een elektronisch apparaat voor fraude staat. In dat geval hadden ze een celstraf van maximaal 20 jaar kunnen krijgen.

Reacties (2)
08-10-2014, 15:34 door Anoniem
Kom net van de Filipijnen. Pinnen bij 1 bank, met duidelijke ATM interface. Die ATM liefst bij de bank zelf alwaar een gewapende bewaker een oogje in het zeil houdt. Waar er eventueel een paar wachtenden voor mij zijn die met succes gepind hebben. Dat kan in een mall zijn, maar ook bij bank aan drukke straat waar ze een cabine hebben. Tijdens kantooruren.
09-10-2014, 17:57 door Anoniem
Als het om iets 'cyber' ging zou er al een oproep zijn om het gebruikte middel per direct te verbieden of op zijn minst onder zwaar toezicht te stellen. Met andere woorden, in dit geval moeten dubbelzijdig tape en alle vruchtensappen (geen half werk, het kan misschien ook wel met andere soorten) per direct verboden worden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.