image

Miljoenenfraude met internetbankieren in 2012

dinsdag 2 april 2013, 13:29 door Redactie, 0 reacties

Vorig jaar is er voor 34,8 miljoen euro gefraudeerd met internetbankieren, een zeer kleine afname ten opzichte van de schade in 2011, toen het nog om 35 miljoen euro ging. Dat maakt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag bekend. In de eerste helft van vorig jaar bedroeg de schade volgens de NVB 24,8 miljoen euro, hoewel het eerder een bedrag van 27,2 miljoen euro rapporteerde.

Navraag van Security.NL leert dat het verschil van 2,5 miljoen euro komt door een correctie van de banken. Het gaat dan om geld dat de banken na het plegen van de fraude weten terug te halen.

Op het moment dat de NVB de cijfers bij banken opvraagt gaat het nog niet om definitieve cijfers. Daardoor komt het uiteindelijke bedrag van de eerste helft van 2012 op 24,8 miljoen neer.

Malware
In de tweede helft zou er voor 10 miljoen euro zijn gefraudeerd. Dat bedrag kan in theorie ook nog worden bijgesteld. Uit de cijfers blijkt dat de focus van internetfraudeurs verschuift van phishing naar de ontwikkeling van malware, waarbij criminelen speciale software ontwikkelen om computers te infecteren. Zowel in de eerste als tweede helft werd de meeste schade door malware veroorzaakt.

Bestrijding
De NVB stelt dat de daling van de fraude is gelegen in de effectieve monitoringsystemen van banken om fraude tijdig te kunnen herkennen en voorkomen. Ook de oprichting in 2011 van de Electronic Crimes Task Force (ECTF), waarin banken samenwerken met het Openbaar Ministerie en politie, zou zijn vruchten afwerpen.

Zo lopen er op dit moment meer dan 15 onderzoeken naar fraude met internetbankieren waarbij de ECTF direct of indirect betrokken is.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.