image

Minister ontkent datagraaien door Europese superspionnen

woensdag 17 april 2013, 15:22 door Redactie, 4 reacties

Een bericht in een Britse tabloid over Europese superspionnen die te pas en te onpas in e-mails, medische dossiers en politiebestanden kunnen datagraaien is niet waar, zo stelt Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De Daily Mail kwam in februari met een artikel dat een Europese superspionagedienst draconische bevoegdheden zou krijgen om persoonlijke data van burgers op te vragen.

Het zou dan gaan om zaken als medische gegevens, strafbladen, e-mails en bezochte websites. Het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) zou de spin in het web zijn en het datagraaien coördineren, aldus de tabloid.

"Het bericht klopt niet en is mijns inziens niet accuraat", aldus Opstelten, die reageert op Kamervragen van PVV-lid Madlener en Bontes. Hij stelt dat in het bericht twee documenten door elkaar worden gehaald.

Daardoor zou er ten onrechte worden gesuggereerd dat er sprake is van nieuwe bevoegdheden of van overheveling van nationale bevoegdheden naar de Europese Commissie.

Digitale politie
De twee PVV-leden wilden ook van de minister weten of ENISA, dat de twee als "digitale politie" afschilderen, het zoveelste voorbeeld is van steeds verdergaande Brusselse bemoeienis waar Nederland niet bij gebaat is. Opstelten laat weten dat ENISA in 2004 is opgericht met het doel om een hoog en effectief niveau van netwerk- en informatiebeveiliging te verzekeren binnen de EU.

"Ik vind dat ENISA een waardevolle rol vervult in het ondersteunen van zowel private als de publieke partijen die het Europese niveau van cyberbeveiliging van de vitale infrastructuur willen verhogen", gaat de minister verder.

Hij merkt verder op dat ENISA geen operationele taken en geen opsporingsbevoegdheden heeft. "Het agentschap kan dus niet worden beschouwd als een digitale politie."

Opheffen
Madlener en Bontes wilden verder weten of het kabinet bereid is "deze hoogst ongewenste club van EU-superspionnen per direct op te heffen." Dat is Opstelten niet van plan.

"ENISA is in 2004 opgericht met steun van Nederland om zowel private als de publieke partijen die het Europese niveau van cyberbeveiliging van de vitale infrastructuur willen verhogen te ondersteunen."

Reacties (4)
17-04-2013, 16:44 door spatieman
owja,.
en alles wat de overheid zegt is de waarheid.
die hebben het liegen namelijk uitgevonden.
18-04-2013, 02:36 door Shadowlight
Hoe weet je dat een politicus liegt?
Zijn lippen bewegen.
18-04-2013, 09:28 door Anoniem
@spatieman, shadowlight: Hebben jullie ook nog een inhoudelijke mening over ENISA en de rest van het artikel ? Of blaten jullie gewoon maar wat ?
18-04-2013, 11:08 door dutchfish
Minister ontkent datagraaien door Europese superspionnen ?

Minister ontkent supergraaien door Europese dataspionnen ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.