image

FBI waarschuwt voor stijgend aantal virtuele ontvoeringen

donderdag 6 november 2014, 12:38 door Redactie, 5 reacties

De FBI heeft een waarschuwing voor virtuele ontvoeringen afgegeven, waarbij criminelen mensen opbellen dat hun geliefde is ontvoerd en er snel losgeld moet worden betaald. In werkelijkheid is er echter niemand ontvoerd. Dit soort scams vinden al enige tijd plaats, maar de criminelen hebben hun werkwijze door de jaren heen veranderd. Bij de eerste gevallen werd bijvoorbeeld het adres van een Amerikaanse toerist in een bus in Mexico gebruikt om het thuisfront te bellen en te bedreigen. Inmiddels krijgen de oplichters hulp van hotelpersoneel en wordt er zelfs aan "cold calling" gedaan, waarbij mensen thuis worden gebeld.

Het overkwam voormalig politieagent Jose Ramirez die in Mexico aan een ironmanwedstrijd had meegedaan. Hij werd 's nachts in zijn hotelkamer opgebeld door iemand die beweerde lid van het Zetas drugskartel te zijn. Volgens de beller moest Ramirez een boete van 10.000 dollar betalen, anders werd hem iets aangedaan. De beller had de gegevens van Ramirez waarschijnlijk van een handlanger in het hotel gekregen.

Ramirez werd bedreigd en kreeg instructies om nieuwe telefoons te kopen, van hotel te veranderen en geld op te nemen. Daardoor kon zijn vrouw hem niet meer bereiken. Uiteindelijk belde zijn vrouw de politie die samen met de Mexicaanse politie Ramirez wist te vinden. In het geval van dit soort telefoontjes adviseert de FBI om kalm te blijven, geen informatie met de beller te delen, de locatie van het "ontvoerde" slachtoffer proberen vast te stellen en te kijken of er met het slachtoffer gesproken kan worden.

Reacties (5)
06-11-2014, 12:55 door Anoniem
Ja sorry hoor, als je hier nu nog intrapt ben je een knappe digibeet!! Er is nu al zoveel voor gewaarschuwd, ik begrijp met mijn volle verstand nog steeds niet dat de mensen hier nog intrappen. Met wat gezonde verstand klik je dit soort meldingen onmiddelijk weg!!!
06-11-2014, 15:11 door Anoniem
Door Anoniem: Met wat gezonde verstand klik je dit soort meldingen onmiddelijk weg!!!
Jij begint al te klikken vóór je iets leest... Tenzij je bedoelt dat je de verbinding verbreekt? o_O
06-11-2014, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Met wat gezonde verstand klik je dit soort meldingen onmiddelijk weg!!!

"Hij werd 's nachts in zijn hotelkamer opgebeld...", ze wisten dus waar hij was. En als het echt iemand van het Zetas drugkartel was, is deze bedreiging zeer serieus te nemen.
06-11-2014, 17:48 door Anoniem
Ongeveer 14jaar geleden hadden we een Nigeriaan bij ons in huis wonen hier in Eindhoven. Die had een bedrijfje opgericht en een 3dubbele isdn2 centrale bij ons op zolder door de ptt laten installeren. Die belde via een soort verbinding met nigeria en weer terug naar nederland. Hij heeft toen in die tijd bij ons door het studentenhuis met een draadloze telefoon lopen banjeren en in het engels zitten roepen dat hij voor 5000dollar contact zou kunnen leggen omdat de betreffende hun familie of vrienden in de bak in nigeria zouden zitten. Niet veel later stond er een artikeltje in de krant dat een bende actief was in nigeria die hollandse zakenlui aan het oplichten waren. De naam van dit Bedrijfje heette Save Cost Telecom. Uiteindelijk toen meneer met de noorderzon vertrokken was en achterlatende een enorme puinhoop en bergen onbetaalde rekeningen van 100.000gulden kwam de vreemdelingen politie aankakken. Na 13jaar (vorig jaar) kwam ik een verhaal tegen met vergelijkbare strekking, en na wat zoekwerk blijkt dat 3jaar na vertrek van deze nigeriaanse az een rechtszaak geweest is tegen meneer en zijn handlangers maar dat wij nooit bij de zaak betrokken zijn geweest. We hadden een beerput kunnen open doen waardoor meneer voor meerdere jaren weggezet zou zijn geweest maar de politie heeft hier nooit een terugkopping naar ons over gedaan.

Meestal is het nietsvermoedende slachtoffer in het buitenland dan op bezoek en zal deze bij een hotel moeten registreren. Wellicht zal zijn of haar telefoon worden gerold zodat de persoon in kwestie moeilijk kan communiceren gedurende een korte tijd en zodoende in deze tijd de bende in het werk stellen om snel contact te leggen met de laatst gebelde nummers die in de gerolde telefoon staan. Er wordt dan het verzoek gedaan om geld over te maken... en dat dit snel moet gebeuren...
De formule in bovenstaand verhaal lijkt veel op onze eigen ervaringen in Eindhoven. Op internet is nog wel informatie terug te vinden op enkele sites waar het verhaal uitgebreider staat beschreven..
Advies niet betalen, en tijd rekken.!
07-11-2014, 13:09 door Anoniem
@ do 12:55 door Anoniem
Kom toch bijna dagelijks op security.nl maar blijkbaar mis ik ook wel eens iets.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.