image

Avast verwijderde populaire Firefox-extensie NoScript

woensdag 19 november 2014, 14:40 door Redactie, 3 reacties

Een fout in de populaire virusscanner van het Tsjechische anti-virusbedrijf Avast zorgde ervoor dat er ten onrechte allerlei Firefox-extensies, add-ons en andere uitbreidingen werden verwijderd, waaronder ook de populaire extensie NoScript. Dat laat NoScript-ontwikkelaar Giorgio Maone weten.

De afgelopen dagen zou Maone talloze meldingen van boze en verwarde gebruikers hebben ontvangen. "Als anti-virus nog niet dood is, zoals ik al zeven jaar verkondig, lijkt het erop dat het nog niet dood genoeg is", aldus de ontwikkelaar. De NoScript-extensie blokkeert allerlei scripts op websites, waardoor gebruikers zich tegen trackers, drive-by downloads en andere aanvallen kunnen beschermen.

Met bijna 2,3 miljoen gebruikers is het de op vier na populairste Firefox-extensie. In een verklaring stelt Avast dat het probleem door de Browser Cleanup-functie van de virusscanner werd veroorzaakt. Een fout in het hash-berekeningsmechanisme zorgde ervoor dat de verkeerde bestanden werden verwijderd. Een update die het probleem verhelpt zou inmiddels zijn uitgerold.

Reacties (3)
19-11-2014, 15:25 door Anoniem
Met bijna 2,3 miljoen gebruikers is het de op vier na populairste Firefox-extensie.

En dat is eigenlijk nogal opmerkelijk want het is ook één van de lastigst te begrijpen / configureren addons.

Hoeveel procent van al die gebruikers snapt deze addon ook daadwerkelijk, gebruikt hem ook daadwerkelijk actief of heeft standaard "Scripts Globally Allowed (dangerous)" geactiveerd?

En wat er effectiever is, NoScript of een Av product?

Wat betreft Noscript ligt het er heel erg aan hoe sterk je dit geconfigureerd hebt, met het blokkeren van iFrames, veel tot bijna alle Javascripts, allerhande plugins en het verbieden van Redirects kom je denk ik heel ver.
Het haalt wel wat af van het internet gemak en het comfort af dat waarschijnlijk de meeste mensen niet zullen willen missen (alles altijd direct met 1 klik beschikbaar).

Op een Mac is NoScript in ieder geval vele malen waardevoller dan een Av.
Doe het beide.

(over de keus van Av valt daarbij zeer zeker te twisten, ieder zijn idee daarover).
19-11-2014, 18:38 door Anoniem
"If the antivirus is dead (as I’ve been preaching for 7 years), looks like it’s not dead enough, yet." Aldus Giorgio Maone.
Wat een pretentieus gezwam. de overgrote meerderheid van malware wordt verspreid door middel van social engeneering, en via andere kanalen dan websites. Zowel bij consumenten, bedrijfsleven als overheden.

Niet dat ik het geen cruciale add-on in een browser vind, maar dat add-ons een AV zou kunnen vervangen is natuurlijk onzin.
19-11-2014, 20:39 door Anoniem
Dit geldt alleen als je de Browser cleaner gebruikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.