image

Algerijn uitgeleverd aan VS wegens berucht virus

zondag 5 mei 2013, 09:03 door Redactie, 0 reacties

Een Algerijnse man die in januari in Bangkok werd gearresteerd op verzoek van de FBI, is aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Het gaat om de 24-jarige Hamza Bendelladj, die verdacht wordt van betrokkenheid bij het ontwikkelen, aanbieden, verspreiden en beheren van de SpyEye banking Trojan. De malware was speciaal ontwikkeld voor het aanvallen van internetbankieren.

Volgens de aanklacht zou Bendelladj verschillende botnetservers hebben beheerd waarmee geïnfecteerde computers werden aangestuurd. SpyEye onderschepte op besmette machines gegevens voor internetbankieren, waardoor cybercriminelen geld van online bankrekeningen konden halen.

Daarnaast wordt de Algerijn ook verdacht van het op 'agressieve' wijze aanbieden van de malware aan andere cybercriminelen voor het stelen van gevoelige informatie. Zo werd SpyEye geadverteerd op cybercrimefora.

De aanklacht stelt dat Bendelladj en anderen van 2009 tot 2011 betrokken waren bij de ontwikkeling van SpyEye en verschillende versies en onderdelen op internet verkochten. Hierdoor konden andere cybercriminelen hun eigen op maat gemaakte versie ontwikkelen.

Gevangenisstraf
Als de Algerijn schuldig wordt bevonden kan hij een maximale gevangenisstraf van 30 jaar wegens 'wire' en bankfraude krijgen, 20 jaar voor elke aanklacht van alleen wire-fraude, vijf jaar voor het beramen van computerfraude en tien jaar voor elke aanklacht van computerfraude. Voor de verschillende misdrijven is Bendelladj meerdere keren aangeklaagd, maar zegt zelf onschuldig te zijn.

In de VS komt het voor dat misdadigers als ze op meerdere punten schuldig worden bevonden deze straffen hiervoor gelijktijdig mogen uitzitten. Anders zou de Algerijn meer dan 300 jaar achter de tralies verdwijnen. Naast zijn gevangenisstraf hangt hem ook nog een boete van 14 miljoen dollar boven het hoofd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.