image

PvdA wil Datawet voor online privacy en veiligheid

dinsdag 25 november 2014, 11:23 door Redactie, 8 reacties

De PvdA gaat vandaag een voorstel indienen voor een alomvattende wet op het dataverkeer, die moet regelen hoe de privacy van burgers op internet wordt beschermd en wat de overheid wel en niet mag om cybercrime te bestrijden. Ook moet de "Datawet" regels bevatten voor bedrijven in de digitale economie.

"Met de Datawet creëren we zekerheid en bescherming voor burgers op internet en kunnen we cybercrime effectiever bestrijden. Tegelijkertijd maken we Nederland een aantrekkelijker vestigingsland voor bedrijven in de interneteconomie", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Hij merkt op dat burgers en bedrijven moeten weten dat hun gegevens in Nederland veilig zijn.

Ouderwets

Het Kamerlid noemt de huidige wetgeving ouderwets. "Het is alsof we met een postkoets de digitale snelweg betreden. Daarom wil de PvdA een Datawet. Een moderne wet die Nederland klaarstoomt voor de toekomst en die ook in de digitale wereld burgers beschermt, cybercriminelen pakt en bedrijven helpt." De Datawet moet in ieder geval het recht om vergeten te worden en een meldplicht van datalekken regelen.

Ook moeten er in de Data duidelijke grenzen worden opgenomen over wat politie en justitie mogen. "De overheid mag niet hacken buiten de diepere, anonieme internet-laag (het tor-net) en niet inbreken op hoofd-databestanden", aldus Recourt. Het wetsvoorstel is tegen een algehele hack-bevoegdheid, maar biedt opsporingsdiensten wel de bevoegdheid om te voorkomen dat criminelen zich onaantastbaar wanen door techniek.

Verder stelt de Datawet dat politie service-providers moet kunnen aanspreken, maar niet mag ingrijpen op de enorme datastromen van het hoofdnetwerk. Daarbij is de vrijheid van meningsuiting en de gelijke behandeling van alle data (netneutraliteit) het uitgangspunt.

Reacties (8)
25-11-2014, 11:30 door Anoniem
Doe mij die postkoetswet maar. Dan beschermt de grondwet je communicatie tenminste nog. En geeft het gebruik van encryptie de politie geen vrijbrief om je te hacken.
25-11-2014, 13:38 door Erik van Straten
PvdA wil Datawet voor online privacy en veiligheid
Laat me niet lachen, in hun partijplan misschien. Voorlopig ruilen deze linkse rakkers onze privacy uit (met hun kabinetspartner) voor zaken die de Pvda wel in daden wil omzetten.

Zie ook Fred's privacy FAQ in https://www.security.nl/posting/409730/#posting409764 (ja ik word cynisch).
25-11-2014, 14:04 door Anoniem
Kabinet wil inlichtingendiensten ongericht laten aftappen
https://www.security.nl/posting/409425/Kabinet+wil+inlichtingendiensten+ongericht+laten+aftappen

Gaat mede mogelijk gemaakt door welke partijen ??

Voorspelling : door 'privacyvoorvechters' Pvda en D66
25-11-2014, 15:00 door Anoniem
Tor gebruikers weer gecriminaliseerd

"De overheid mag niet hacken buiten de diepere, anonieme internet-laag (het tor-net)

Vragen voor de kamerleden

Vraag 1) Hoeveel Torbrowser gebruikers kent Nederland? (Retorisch want natuurlijk weet iedereen het antwoord al)

Tor Metrics: Direct users by country
https://metrics.torproject.org/userstats-relay-country.html?graph=userstats-relay-country&start=2014-08-27&end=2014-11-25&country=nl&events=off)

Allemaal criminelen?
Het zou me hogelijk verbazen, kom maar op met de bewijzende aanvullende inzichtelijke cijfertjes.

Vraag 2) Op welke manieren kan je gebruik maken van het Tor netwerk? Bezoek je dan ook altijd websites op het hidden web? Wat is het hidden web eigenlijk?

Vraag 3) Zijn alle websites op het hidden web crimineel? Hoeveel wel en hoeveel niet?

Vraag 4) Ben je crimineel als je wat te verbergen hebt, namelijk je privacy? Ben je automatisch verdacht als je opkomt voor je privacy en waarom geeft dat de overheid recht om jou extra te monitoren?

Vraag 5) Hebben, denkt u, vrijheid van meningsuiting, kritische journalistiek, politiek, advocatuur baat bij bescherming van privacy? Is dat altijd gegarandeerd?
Zeggen de namen Willem Oltmans (journalist), Roel van Duijn (politicus), Brenno de Winter (journalist), ... Edwin de Roy van Zuydewijn (?) u wat.

Vraag 6) Is er, nu u er over nadenkt, reden nog eens kritisch naar uw eigen rechten-verdelende voorstel te kijken?
Zo nee, wat zegt dat over uw ideeen rond om burger vrijheid?
25-11-2014, 15:15 door Anoniem
Tja,en onze eigen PVDA minister Plasterk,wil juist meer bevoegdheden voor de geheime diensten op het internet,dat ze op de kabel ongericht mogen aftappen.
Goed dat,de mensen die verstand van computers hebben,op Openvpn zitten,zo heeft de overheid lekker het nakijken.
Dat is ook de bedoeling,want het gaat ze niks aan wat je op internet doet.
Ik ga toch ook niet bij de betrokken ministers naar binnen geluren,om te kijken wat ze aan het doen zijn in huis?.
Met die domme bewaarplicht die het kabinet wil blijven gebruiken,doen ze dat bij de burger juist wel.
Nee ik blijf de rest van mijn leven,achter de vpn zitten op internet,wanneer ik computer gebruik.
Nu nog even een vpn opzetten voor mijn smart-tv,maar dat is moeilijk maar,volgens mij wel te doen,zeg maar voor Netflix e.t.c
25-11-2014, 16:35 door Anoniem
Voorstellen, tegenvoorstellen, allemaal onderdeel van het steekspel zo te zien. Met als hoop het stokpaardje erin te krijgen voor de EU regulation erdoor is. Maar aangezien die ook probeert 'alles' te doen zal dat wel niet snel gebeuren.
25-11-2014, 19:03 door Anoniem
Een datawet als zgn. Privacybescherming voor Burgers. Ik voel het als de zoveelste poging v.d. overheid om grip op de samenleving te krijgen onder het mom van cybercrime bescherming.

Op http://www.privacybarometer.nl/ staan nog meer wetjes die ze er stil door hebben geloodsd of er door gaan loodsen.
26-11-2014, 11:49 door Anoniem
Mooi dat er een wet komt. Vraag blijft altijd wat gaat het worden? Bedrijven moeten geholpen worden. Dus wat wij doen op het internet mag door bedrijven gelogged worden? Google krijgt dus vrij spel. Opzich goed want het is in ons eigen belang omdat eh .......... . Scherm je je zelf af van de grote bedrijven dan ben je dus verdacht? Ik gebruik TOR wel eens niet om dat Minister Opstelte dit niet mag weten maar meer omdat ik het niet nodig vind dat bedrijven mij volgen.
Ben voor maar dan moet het als maar bij houden wat iedereen doet door bedrijven ook aan banden worden gelegd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.