image

'Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet' is terug

dinsdag 14 mei 2013, 12:10 door Redactie, 13 reacties

Nu de overheid het invoeren van stemcomputers opnieuw gaat onderzoeken is de organisatie 'Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet' nieuw leven ingeblazen. De organisatie was tussen 2006 en 2008 actief en toonde middels verschillende onderzoeken grote problemen met de stemcomputers van fabrikant Nedap aan. Daarop werd in mei 2008 besloten de stemcomputer af te schaffen.

"In het kader van 'terugschrijdend inzicht' moeten we, kennelijk, de hele stemcomputer-exercitie van 2006-2008 nog een keer over doen. Zucht...", zo laat de organisatie op de eigen website weten. Volgens Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet lijkt het alsof iedereen weer stemcomputers in wil voeren.

"Gemeenten, Kiesraad, de minister, een hele reeks Kamerleden. Terwijl de stemcomputer internationaal op zijn retour is en ict-beveiliging meer hoofdpijn geeft dan ooit, wordt vrolijk geroepen dat 'de techniek nu zoveel verder is' dat stemcomputers wel weer zouden moeten kunnen."

Onderzoek
De organisatie hekelt de oproep van 'een enkeling' om op korte termijn alle beleidsfouten uit het verleden nog een keer te maken. "Er is nu een nieuwe commissie (de zoveelste) die moet gaan bekijken of, maar toch vooral hoe, we weer snel stemcomputers kunnen invoeren. Jan en Alleman heeft een mening, meestal niet gehinderd door kennis van de techniek of historisch inzicht."

Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet verwacht dat het ook nu weer allerlei problemen zal vinden. "Binnenkort versturen we weer een e-mail aan de abonnees van de nieuwsbrief, en we maken achter de schermen de boel wat moderner. U hoort binnenkort nog veel meer van ons..."

Reacties (13)
14-05-2013, 12:35 door lucb1e
Elektronisch stemmen moet kunnen wat mij betreft, zolang je daarnaast ook de optie hebt om het op papier te doen, maar laat meerdere onafhankelijke instanties dan ook ruim van te voren pentests en dergelijke doen. En laat ze publiekelijk rapport uitbrengen. Direct een organisatie opnieuw leven inblazen om dit tegen te gaan vind ik ook te ver gaan: laat de overheid eerst eens met een voorstel komen alvorens je reageert. Met degelijke pentests (of een open-source systeem) lijkt me dat je de meeste kwetsbaarheden er wel uit moet kunnen halen.
14-05-2013, 13:03 door Anoniem
Door lucb1e: Elektronisch stemmen moet kunnen wat mij betreft, [...]
Waarom? Leg uit?

Herinner je je nog wat het doel is van stemmen? Wat de randvoorwaarden wel zijn en vooral wat ze ook niet zijn? Vindt je "moderniseren" en "met de tijd meegaan" en "huildende burgemeestersbelangenclubjes plezieren" belangrijkere doelen dan waarom we gaan stemmen, dan de functie van het stemmen zelf?
14-05-2013, 13:24 door Anoniem
Aantoonbare auditeerbaarheid en volledige transparantie ten aanzien van het gehele proces om de stemcomputer op geloofwaardige wijze vrij te kunnen verklaren van manipulatie en andere ongewenste invloeden is een zeer kostbaar proces. Misschien zelfs zo kostbaar dat het de business case, de redenen om een stemcomputer te gebruiken, zal fiancieel kan vernietigen. Wat is de kostprijs trouwens die je op een geborgd democratisch stem proces mag zetten? Wat mag echte democratie en de instandhouding hiervan middels een vrijwel onmanipuleerbaar stemproces kosten?

welke maatregelen nemen we nu om het stem proces te beschermen en hoe effectief is dat? Wat kost het? Welke voordelen zijn er aan het gebruik van een stemcomputer? Wegen die op tegen de risico's en de nadelen. Is het politiek gewenst om dergelijke risico's en nadelen te accepteren. Kunnen we deze weg nemen tegen acceptabele kosten? Is de publieke opinie het hiermee eens?

Het is eigenlijk geen security probleem maar een acceptatie probleem... Accepteren wij als burgers dat er mogelijk (deels) gerommeld kan worden met onze verkiezingen. En zo ja is dan een stemcomputer veiliger of onveiliger dan stemmen met de hand. Wie o wie weet het antwoord voordat we weer een commissie kofiiedik laten kijken...
14-05-2013, 13:34 door Anoniem
Het probleem blijft dat *iedereen* het proces moet kunnen controleren.

Mijn oma mag nu de hele dag in het stembureau ziten, vanaf het moment dat de stembussen leeg zijn en dichtgemaakt worden, tot het moment dat de stemmen geteld zijn. Simpel en makkelijk controleerbaar.

Met een geautomatiseerd systeem is dat een stuk anders. Leuk als het open-source of gecertificeerd is, maar hoe kan mijn oma dat checken op het moment dat ze op een knop drukt? Moeten we dan maar vertrouwen op een instantie die zegt dat het allemaal klopt? Of of de 1% slimste mensen van het land? Nog even los van het feit dat de regerende partij natuurlijk een belang heeft om dat vetrouwen te schaden...
En een paper trail klinkt leuk, maar gaan we die dan daadwerkelijk controleren? En wat dan als die afwijkt van het computerresultaat? Zijn de verkiezingen dan ongeldig?

Vertrouwen is leuk, maar het lijkt me niet zo'n goed idee om de basis van onze democratie in vertrouwen te leggen. Transparantie en controleerbaarheid voor iedereen lijkt me een stuk beter.
14-05-2013, 13:36 door Anoniem
Het belangrijkste risico vormen in dit geval de beheerders, hier helpen geen pentests etc.
14-05-2013, 13:48 door Anoniem
lucb1e:
Probleem is dat door gebruik van stemcomputers ineens lang niet alle 12 miljoen kiesgerechtigden zelf nog kunnen controleren of het goed en eerlijk is verlopen zonder dat het stemgeheim opgeheven wordt.
14-05-2013, 14:27 door WhizzMan
De baten (iets sneller een uitslag) wegen niet op tegen de kosten (IT is duurder dan vrijwillige tellers) en de risico's (fraude is moeilijk te controleren, makkelijker uit te voeren, kosten kunnen uit de hand lopen).
14-05-2013, 14:39 door Anoniem
Nog een issue: bij mogelijke fouten of fraude, moeten de stemmen gecontroleerd kunnen worden. Bij papieren stemmen is dit makkelijk, haal de blaadjes maar tevoorschijn. Bij een stemcomputer kan dit niet, er is geen blaadje. Een printout die een regel toevoegt na iedere stem mag niet: dan is stemmen niet meer geheim te noemen. (en geen slimme opmerking maken, dat je die papierstrook in een kluis kunt printen, het simpel bijhouden wie in welke volgorde stemt is voldoende om de stem aan de persoon te koppelen)
14-05-2013, 15:15 door swake
Hier in België waren de stemcomputers veroudert, dus had de overheid besloten om maar nieuwe stemcomputers aan te kopen en eerst lokaal uitgetest , waaruit bleek elektronisch stemmen met de nieuwe stemcomputers probleemloos zou verlopen. Dit bleek dan toch zo niet te zijn op de dag van de verkiezingen zelf.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121014_00334092

http://webwereld.nl/beveiliging/58241-belgische-stemcomputers-geplaagd-door-problemen
14-05-2013, 18:43 door Anoniem
De Kiesraad (voorgezeten door de heer Kummeling en als expert toegevoegd aan de commissie) is voor het invoeren van stemcomputers, zie ook http://www.kiesraad.nl/nieuws/jaarverslag-kiesraad-2012

Stemcomputers

In het voorwoord van het jaarverslag wordt ingegaan op de voorzichtige oriëntatie van minister Plasterk op de herinvoering van stemcomputers. De Kiesraad denkt, zo valt te lezen in het voorwoord, ‘dat elektronisch stemmen de zorgvuldigheid in het verkiezingsproces ten goede zou kunnen komen’. Gesteld wordt dat ‘moet worden bezien of de technologische ontwikkelingen sinds 2006 het mogelijk maken om voor ons land een nieuwe stemcomputer te ontwikkelen die tegemoet komt aan de bezwaren uit het verleden.’ Al eerder bepleitte de Kiesraad vaststelling van kwaliteitseisen waaraan stemcomputers zouden moeten voldoen.
15-05-2013, 16:59 door Anoniem
Ik denk juist dat de technologische ontwikkelingen sinds 2006 het onmogelijk maken om ooit nog een stemcomputer
te ontwikkelen...
Die oude bakken met een drukknoppen interface, software in EPROM, 2-line character display e.d. die was ik nog wel
bereid te vertrouwen. (zeker met de juiste verzegelingen e.d.)
De problemen daarmee waren toch vooral theoretisch.

Met de techniek van vandaag zal men de neiging niet kunnen onderdrukken om een veel complexer apparaat te
maken, met flashgeheugen, netwerk, veel complexere software voor grafische interface e.d.
Dit biedt veel en veel meer mogelijkheden voor praktisch uitvoerbare manipulaties dan het oude simpele systeem.
22-05-2013, 00:16 door Anoniem
Ik was Rop Gongrijp al eeuwig dankbaar voor zijn inzet tegen de bureaucratie en voor onze democratie, maar zal hem (en de zijne?) nu dus 2x eeuwig dankbaar moeten zijn :(
23-08-2013, 19:55 door Anoniem
Het probleem met computerdata is altijd dat een digitale kopie exact hetzelfde is als het origineel. Het moment dat je computerdata professioneel manipuleert kan je dat nooit aantonen.
Ook het "riggen" van een apparaat is bij wijze van spreken zo simpel als het ene knopje met het andere verbinden. Een kind kan letterlijk de was doen.
Ik schrijf zelf embedded software dus ik weet hoe simpel het is.

Computers zijn helemaal niet ingewikkeld voor een expert ze zijn echt simpel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.