image

Overheid legt fundament voor digitale infrastructuur

vrijdag 5 december 2014, 13:33 door Redactie, 3 reacties

Onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de afgelopen jaren de basis voor een digitale infrastructuur gelegd waardoor overheidsorganisaties straks gegevens beter met elkaar kunnen uitwisselen en hun dienstverlening digitaal, betrouwbaar en veilig kunnen aanbieden. De aanleg was onderdeel van het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (i-NUP).

De opgeleverde digitale infrastructuur is niet in beton gegoten, maar heeft volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken een dynamisch karakter, doordat hieraan voortdurend nieuwe eisen worden gesteld. De regie over de infrastructuur zal worden gevoerd door de Digicommissaris (de Nationaal Commissaris Digitale Overheid).

Naast het voeren van regie zorgt de Digicommissaris er ook voor dat meer overheidsorganisaties op de infrastructuur worden aangesloten en er meer gebruik van wordt gemaakt. "Dit is een belangrijke voorwaarde voor Digitaal 2017", laat het ministerie weten. Het gaat hier om de rijksbrede ambitie van een betere digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Zo moet er uiterlijk eind 2017 één digitaal loket zijn voor zowel burgers als bedrijven van waaruit digitale zaken kunnen worden afgehandeld.

Reacties (3)
05-12-2014, 13:59 door Anoniem
Nou, de overheid en ICT.. Het zal wel weer een beste puinhoop worden. Business as usuall.
De privacy is natuurlijk gewaarborgd. Hoe weet niemand, maar het is wel zo. Toch?
05-12-2014, 14:14 door Anoniem
Toppie, juichend en ronkend persberichtje. Veren mooi in het achterste. Fundament gelegd.

Ik moet nog zien of dit fundament ook een beetje solide is. De prestaties uit het verleden hebben mij niet doen verdrinken in overvloedige hoop. De echt fundamentele dingen heb ik namelijk niet in de buurt gezien van heel die overheid.
06-12-2014, 10:31 door ph-cofi
Al zoekmachinende kwam ik deze pagina tegen met de aan te sluiten basisregistraties:

http://www.e-overheid.nl/onderwerpen/over-de-e-overheid/basisinfrastructuur-i-nup

Als ik blader kom ik teksten tegen over het gemak. Geen sleutelbossen meer, in plaats daarvan kun je als gebruiker met 1 identificatie overal bij (waar je bij zou mogen).

Overheidsprojecten met grote ambitie (in 2017 is alles aangesloten), die geven gezien het verleden niet zoveel vertrouwen. Overheidsprojecten die het over "het gemak" hebben, of "de mensen willen minder moeite doen om binnen te komen", die geven ook niet zoveel vertrouwen.

Ik zou het fijn vinden als men een aantal testscenario's doorloopt en dan ook vooral de paden naspeelt die criminelen zullen gaan bewandelen. Dan kunnen ze constateren dat comfort en informatiebeveiliging op gespannen voet staan met elkaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.