image

Microsoft naar rechtbank wegens illegale activaties Windows 7

dinsdag 9 december 2014, 12:34 door Redactie, 3 reacties

Microsoft heeft bij een Amerikaanse rechtbank een aanklacht tegen een AT&T-abonnee ingediend wegens het activeren van verschillende illegale versies van Windows 7 en Office 10. Het account werd door het eigen forensische team van Microsoft aan de hand van verdachte "activatiepatronen" ontdekt.

Volgens de aanklacht zou Microsoft verschillende activaties van een IP-adres van internetprovider AT&T hebben gezien. Aan de hand van de eigenschappen van deze activaties stelt Microsoft dat de verdachte via het IP-adres illegale software activeerde. Door middel van de rechtszaak wil Microsoft de identiteit van de abonnee of abonnees achterhalen en zo de schade verhalen, zo meldt TorrentFreak.

Forensics

In de aanklacht laat Microsoft verder weten dat het recent geopende Cybercrime Center allerlei technieken toepast om softwarepiraterij te bestrijden. Als onderdeel van deze "cyberforensics", zoals de softwaregigant deze technieken noemt, wordt er naar de activatiedata gekeken die gebruikers vrijwillig afstaan als ze een product activeren, waaronder het IP-adres waarvandaan het product is geactiveerd.

"Cyberforensics laat Microsoft miljarden activaties van Microsoft software analyseren en activatiepatronen en eigenschappen identificeren die het meer dan waarschijnlijk maken dat het bij de activaties gebruikte IP-adres een adres is waarvandaan illegale software wordt geactiveerd", zo staat in de aanklacht (PDF) te lezen. Het gaat dan om productsleutels die zijn gestolen, OEM-productsleutels, productsleutels van abonnementsdiensten die niet door de abonnee worden gebruikt of productsleutels die vaker dan toegestaan worden gebruikt.

Reacties (3)
09-12-2014, 14:29 door Anoniem
"Aan de hand van de eigenschappen van deze activaties stelt Microsoft dat de verdachte via het IP-adres illegale software activeerde."

Wat is er illegaal dan, aan een niet-geactiveerde Windows versie ? Is het niet de activatie code die ''verdacht'' is, en die leidt tot een illegale handeling ?

"Het gaat dan om OEM-productsleutels,..."

Wat is er mis met een OEM product sleutel ? Zijn die sleutels illegaal ?

"productsleutels van abonnementsdiensten die niet door de abonnee worden gebruikt..."

Ideaal toch, abonnee's die geld betalen voor zaken die ze verder niet gebruiken ? Of bedoel men ''die door niet-abonnee's" worden gebruikt ?

"... of productsleutels die vaker dan toegestaan worden gebruikt."

Of productsleutels vaker kunnen worden gebruikt dan toegestaan heeft Microsoft toch zelf in de hand ?
09-12-2014, 15:21 door Anoniem
Activeren, ach... Bij XP kreeg je na een update ook een "spyware phone home" progsel dat de gebruiker niet dient. Activering en beveiligingsnarigheid kosten de gebruiker schijfruimte, ram en cpu cycles en de verspreider een x hoeveelheid uurloon, maar levert niemand iets op.
Voor veel legale software is het vaak beter de hack te installeren. Vergelijk maar met online beveiligingen op spellen.
Na rootkits op CD's en stukjes video die je niet "mag" overslaan, wordt software nu ook pas aantrekkelijk als je praat als een piraat.

Wat is er overigens gebeurt met "als mensen kopiëren dan willen we dat ze onze dingen kopiëren"?

Gelukkig heb ik met open software geen problemen.
09-12-2014, 16:13 door mcb
Door Anoniem:
"Het gaat dan om OEM-productsleutels,..."

Wat is er mis met een OEM product sleutel ? Zijn die sleutels illegaal ?
Een OEM product key mag alleen worden gebruik op een pc waar een officiele MS-stikker op zit met diezelfde key.
Dat zijn dus voor-eenmalig-gebruik-keys.
Je mag dus vaker dezelfde OEM-dvd (vaak te downloaden als ISO bij de fabrikant) gebruiken vooropgesteld dat je op de betreffende pc de key intikt die op het bij de pc meegeleverde stikkertje zit.
Afhankelijk van de betreffende licentie hoeft deze niet altijd geactiveerd te worden bij MS.
Deze licenties kunnen (let wel: kunnen != mogen) gebruikt op andere pc's.

Of productsleutels vaker kunnen worden gebruikt dan toegestaan heeft Microsoft toch zelf in de hand ?
Niet altijd.
Wel bij Retail keys.
Vaak niet bij OEM keys.
Niet bij Volume License keys.

Volume license keys voor bedrijven worden geactiveerd door die licentieservers die bij die bedrijven zelf staan.
Uiteraard moeten de licentieservers (KMS) zelf ook bij MS worden geactiveerd, maar bij het afnemen van zo'n license-key-server maakt MS afspraken (volume license agreement) met die bedrijven over het bedrag wat jaarlijks wordt gefactureerd.
Als je illegaal zo'n license key weet te verkrijgen, kan je zelf een MS activatieserver runnen en MS zal er nooit van weten (vooropgesteld dat je deze niet bereikbaar laat zijn vanaf internet).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.