image

Google-hackers maakten ook aftap-database buit

dinsdag 21 mei 2013, 11:55 door Redactie, 3 reacties

De hackers die in 2009 bij Google wisten in te breken maakten ook een database buit met aftapbevelen. Google bracht de hack van het netwerk zelf begin 2010 naar buiten en claimde dat Chinese hackers hier achter zaten. Die zouden de broncode van de zoekmachine alsmede gegevens van mensenrechtenactivisten hebben buitgemaakt. Nu meldt de New York Times dat dit niet het enige was.

Ook een database met informatie over duizenden gerechtelijke bevelen om het e-mailverkeer van verdachten af te tappen werd buitgemaakt. Het zou om jaren aan informatie gaan, waaronder bevelen van een federale rechter die toestemming gaf voor het monitoren van buitenlandse doelwitten, zoals spionnen, diplomaten, vermeende terroristen en agenten van andere overheden.

Aftappen
Deze gerechtelijke bevelen vallen onder de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) en zijn vertrouwelijk. Google maakte de diefstal van de database niet openbaar, maar rapporteerde dit wel aan de FBI. Die opsporingsdienst onderzocht of individuen die werden gemonitord andere vormen van communicatie gebruikten.

Uit het onderzoek van de FBI kwam naar voren dat de staatsveiligheid niet in het geding was geweest. Vanwege de aanval heeft Google maatregelen genomen om de gevoelige gegevens beter te beschermen.

Volgens een voormalige topman van het Amerikaanse Ministerie van Justitie is het incident wel een 'wake up call' voor de overheid dat de veiligheid en effectiviteit van aftappen en undercover operaties grotendeels afhankelijk is van de veiligheidsstandaarden in de private sector.

Reacties (3)
21-05-2013, 14:35 door Anoniem
"Uit het onderzoek van de FBI kwam naar voren dat de staatsveiligheid niet in het geding was geweest."

Het onderscheppen van een database met aftapbevelen met betrekking tot onder meer spionnen, diplomaten en agenten van andere overheden raakt de staatsveiligheid niet ? Rare jongens, die FBI agenten.
21-05-2013, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem: "Uit het onderzoek van de FBI kwam naar voren dat de staatsveiligheid niet in het geding was geweest."

Het onderscheppen van een database met aftapbevelen met betrekking tot onder meer spionnen, diplomaten en agenten van andere overheden raakt de staatsveiligheid niet ? Rare jongens, die FBI agenten.

Het is wel een conclusie die we kunnen gebruiken als Ivo en Fred weer staan te liegen dat alleen al het melden van het aantal taps de staatsveiligheid in gevaar brengt.

Peter
21-05-2013, 17:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.