image

McAfee en Symantec willen dat EU gaat terughacken

dinsdag 21 mei 2013, 12:20 door Redactie, 6 reacties

Anti-virusbedrijven McAfee en Symantec willen dat er in Brussel een discussie wordt gehouden over het hacken van computers en systemen die criminelen gebruiken, maar de Europese Commissie ziet dit niet zitten. De oproep komt na een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, waarin de politie 'hackbevoegdheden' krijgt om systemen te hacken.

Ook geeft het voorstel de mogelijkheid om spyware op de computers van verdachten te installeren. "De wetgeving loopt achter", aldus Ross Allen, vice-president bij McAfee. "Ik ben meer geinteresseerd om ze [systemen van cybercriminelen] uit te schakelen", laat Allen tegenover TechWeek weten. "Hoe veroordeel je deze mensen? In veel gevallen is dat niet mogelijk."

Misbruik
Critici zijn bang dat de politie dit soort bevoegdheden zal misbruiken en dat de privacy van burgers op grote schaal geschonden zal worden. Veruit de meeste cybercriminelen gebruiken niet hun eigen computers voor het plegen van computermisdrijven, waardoor politie altijd het systeem van een onschuldige partij zal hacken, met alle gevolgen van dien.

Toch willen de commerciële virusbestrijders de bevoegdheid om terug te hacken. Volgens Symantec CTO Darren Thompson is Brussel de beste plek om met de discussie te beginnen. "Europees-brede coördinatie van wetgeving is essentieel. De spanning en wrijving die door landen als Nederland worden veroorzaakt doordat die uit de pas lopen kan op z'n minst voor politieke conflicten zorgen."

Thompson vindt dat de mensen die voor een agressieve aanpak pleiten wat gas terug moeten nemen, terwijl de mensen die het niets vinden juist een stapje erbij moeten doen. "En ze moeten allemaal in de EU worden samengevoegd."

Kroes
Toch ziet de Europese Commissie het terughacken niet zitten. Een woordvoerder van Neelie Kroes, vicepresident van de Digitale Agenda, laat weten dat men niet bezig is met het uitbreiden of opstellen van nieuwe wetten.

Mogelijk omdat de Europese Commissie geen mandaat heeft over wetgeving voor politiediensten in elk land. Toch wordt niet uitgesloten dat de Europese Commissie mogelijk wel in de discussie betrokken raakt.

Reacties (6)
21-05-2013, 12:58 door Anoniem
En zo zien we dat de wittehoedenbende eigenlijk toch niet meer zulke witte hoedjes dragen. Ze zijn hoegenaamd legale bedrijven, maar verder.... Nee, ook wetten die zoiets toestaan maken het nog geen goed idee, of zelfs gerechtvaardigd.

"Oog om oog, tand om tand" is niet geschikt om internationale betrekkingen te verheffen, ook niet op datanetwerkgebied.

Er zijn manieren om het beter te doen, maar het kale feit dat daar niet over nagedacht wordt zegt eigenlijk al genoeg.
21-05-2013, 15:46 door Anoniem
Ze kunnen beter aan preventie doen (voorkomen is beter dan genezen). Meer voorlichtingen en betere communicatie.
21-05-2013, 15:58 door Anoniem
Gelukkig wordt in alle gevallen de rechter gevraagd om toestemming. In Amerika heeft de rechterlijke macht (jemmer gnoeg nog maar eentje) al wel aangegeven dat het kolder is om terug te hacken. Zie http://nakedsecurity.sophos.com/2013/04/25/government-seeks-a-warrant-to-hack-us-judge-gives-his-decision/
21-05-2013, 16:48 door golem
Net zoals de wapenfabrikanten in Amerika flink lobbyen, hebben deze 2 partijen baat
om voor het terughacken te lobbyen.
Het wordt dan weer een soort wapenwedloop die hen flink veel geld kan opleveren.
21-05-2013, 17:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2013, 09:54 door Anoniem
Als de pioniers van antivirus scanners -McAfee en Symantec- terughacken bepleiten,
dan zijn ze kennelijk de wanhoop nabij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.