image

NSA wilde data van Nederlandse cloudaanbieder

donderdag 13 juni 2013, 11:20 door Redactie, 22 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft de Nederlandse cloudaanbieder Cloud-VPS om klantgegevens gevraagd. Dat laat directeur Lennard Zwart tegenover BNR weten. Zwart weigerde het verzoek en zegt alleen gegevens te verstrekken als de Nederlandse wet hem daartoe dwingt. Het verzoek van de NSA dateert van januari en had betrekking op één klant van Cloud-VPS.

"Ze verwees naar Amerikaanse national security en Amerikaanse wetgeving om die gegevens te vorderen. De data stonden in Nederland, dus ik vond het een rare aanname dat ze dacht dat ik die informatie zou geven op basis van Amerikaanse wetgeving." Nadat Zwart de dame die voor de NSA werkte naar het burgerlijk wetboek verwees bleef het daarna stil.

AIVD
Uit de vragen en antwoorden van de NSA-vertegenwoordigster zou blijken dat het om een terrorismezaak ging. "Meer informatie heb ik niet kunnen verkrijgen, maar ik ben blij dat ze niet gevraagd hebben om servers te plaatsen ofzo. Als ze me gevraagd hadden of ik mee wilde werken aan PRISM zelf, dan had ik helemaal hard moeten lachen", laat Zwart weten.

De AIVD is volgens de cloudaanbieder wel een vaste gast bij het bedrijf, maar zou de juridische procedures netjes volgen. "Het gaat vaak om hackers, mensen die spam versturen en dat soort zaken."

Met dank aan JP voor de tip

Reacties (22)
13-06-2013, 11:23 door AcidBurn
Is dit nieuws? wij hebben ook wel eens zo'n verzoek ontvangen... lijkt mij geen nieuwswaarde hebben.
13-06-2013, 11:30 door Anoniem
Nee, dit is een verkapte reclame in de vorm van een persartikel: Kijk ons eens niet luisteren naar Amerikanen, kom bij ons hosten.
13-06-2013, 11:33 door Anoniem
Door AcidBurn: Is dit nieuws? wij hebben ook wel eens zo'n verzoek ontvangen... lijkt mij geen nieuwswaarde hebben.
Mooi stukje reclame in deze woelige tijd, hahaha...
13-06-2013, 11:34 door grizzler
Ach, om weer eens aan te tonen hoe arrogant dat kutvolk is - gewoon maar aannemen dat een ander land gehouden is aan hún wetjes en regeltjes - is het wel een leuk voorbeeld.
13-06-2013, 11:39 door Anoniem
Gelukkig stuurt de AIVD het wel door naar de NSA
13-06-2013, 11:41 door Mysterio
Door grizzler: Ach, om weer eens aan te tonen hoe arrogant dat kutvolk is - gewoon maar aannemen dat een ander land gehouden is aan hún wetjes en regeltjes - is het wel een leuk voorbeeld.
Je moest eens weten hoe vaak het wel lukt :(
13-06-2013, 11:51 door Anoniem
Door AcidBurn: Is dit nieuws? wij hebben ook wel eens zo'n verzoek ontvangen... lijkt mij geen nieuwswaarde hebben.
Voor mij was het anders wel nieuws
13-06-2013, 11:54 door Anoniem
de heer Zwart, Je en Je hele fijne team staan absoluut machteloos tegen de professionals van de NSA. Ik ben bang dat ze krijgen hun zin wel.
13-06-2013, 12:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-06-2013, 12:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-06-2013, 12:33 door musiman
@Krakatau
Er is helemaal geen dilemma. Zonder Wettelijke grond en/of eis van de Nederlandse rechter geef je toch geen informatie af?

Zou NSA na deze futiele poging ook nog aangeklopt hebben bij de AIVD? Het lijkt mij dat als NSA gebrand is om bepaalde data te bemachtigen, dat ze het dan niet laten bij één verzoekje.
13-06-2013, 12:45 door Anoniem
Zelfde taktiek als phishing: gewoon contact opnemen met zoveel mogelijk bedrijven en instanties en dan kijken wie eri trapt.
13-06-2013, 12:49 door Anoniem
"Ach, om weer eens aan te tonen hoe arrogant dat kutvolk is - gewoon maar aannemen dat een ander land gehouden is aan hún wetjes en regeltjes - is het wel een leuk voorbeeld."

Nederlandse politie- en inlichtingendiensten proberen ook vaak genoeg in binnen- en buitenland informatie op te vragen zonder gerechtelijk bevel. Indien men de gegevens niet krijgt, dan kan men altijd nog een gerechtelijk bevel regelen, of een verzoek sturen naar buitenlandse diensten om de benodigde gegevens in handen te krijgen. Dit soort gedrag zie je in alle landen.
13-06-2013, 13:16 door Preddie
Ik had gister het interview op BNR gehoord, ik had wel respect de man op de radio. Hij begon hard te lachen op de vraag van de NSA die onder de amerikaanse wetgeving persoonsgegevens wilde hebben waarna hij naar de Nederlandse wetgeving verwees en zei dat ze maar een verzoek bij de Nederlandse rechter in moesten dienen.

Door Krakatau: Wat ik afvraag: vertellen ze bij een dergelijk verzoek waar het om gaat? Een terroristische cel die een aanslag aan het voorbereiden is of een puber die films downloadt. In het eerste geval worden er mogelijk levens gespaard omdat een aanslag voorkomen kan worden en zou prijsgeven van klantgegevens te verdedigen zijn.

Maar hoe zoiets vast te stellen, als beheerder van klantgegevens? Een dilemma...

Volgens mij is er geen dilemma, je mag persoonsgegeven niet gebruiken voor een andere doel als waar ze voor verkregen zijn, tenzij de rechter anders bepaald heeft. Het feit of we het eens zijn met die wetgeving is een andere discussie.

Iedereen kan wel zeggen dat de activiteiten van de NSA ter voorkoming van terrorisme zijn, maar niemand heeft ook maar één bewijs dat door de monitoring ook maar één aanslag is voorkomen en volgens mij moet je kijken naar de cijfers en aan de hand hiervan risicomanagement uitvoeren en dan zul je tot de conclusie komen dat de kosten van deze activiteiten ook niet opwegen tegen de mogelijk incidenten die voorkomen kunnen worden.

www.privacymatters.nl lijkt mee een leuke toevoeging op dit verhaal, het is een korte awareness film die ook te begrijpen is voor minder IT onderlegde gebruikers.
13-06-2013, 13:19 door Anoniem
De NSA komt toch wel aan hun data... dus waarschijnlijk is de info al boven water, maar dan zonder mee werken van Cloud VPS (wat een goede houding is!). Ik zeg, de AIVD stuurt het gewoon door naar de NSA. Want tja de AIVD krijgt ook info van de NSA, dus een wederdienst zal wel heel normaal zijn... Maar AIVD zal dit nooit toegeven. Want dan is het hek van de dam

TheYOSH
13-06-2013, 13:46 door Anoniem
Door Redactie:
De AIVD is volgens de cloudaanbieder wel een vaste gast bij het bedrijf, maar zou de juridische procedures netjes volgen. "Het gaat vaak om hackers, mensen die spam versturen en dat soort zaken."

Zit de AIVD echt aan achter mensen die spam versturen?
Dat vind ik een goede zaak, maar ik had niet verwacht dat ze daar hun tijd aan spendeerden...
13-06-2013, 15:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-06-2013, 19:01 door steve sh1t
Ik vind het wel geinig dat de media de NSA e.d. als bliksemafleider gebruikt, maar dat is natuurlijk niet het echte gevaar.

Het grote gevaar zijn de gadgets, socialmedia en de mega hippe cloudsolutions en nu is het volk daar verslaafd aangeraakt en daar zullen ze nooit meer van afkicken.

De mensheid is echt helemaal geflopt, alleen een zondvloed kan de mensheid nog redden.
13-06-2013, 19:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-06-2013, 20:25 door Cybergate
Wat een onzin.
De AIVD die de deur plat loopt voor hackers en spammers?
Ik denk dat meneer gewoon de KLPD bedoeld.
De dienst doet niets aan deze facetten van criminaliteit, dat is politiewerk.
14-06-2013, 09:43 door Anoniem
Natuurlijk doet de NSA het op deze manier en vele andere. Lukt de ene methode niet, dan de andere wel. Amerikaanse geheime diensten hebben nogal de neiging om zichzelf boven iedere wet te stellen en zeker buiten de landsgrenzen moeten de andere wetten maar wijken voor de Amerikaanse manier. Dit verhaal over de NSA zal uit zichzelf overwaaien, net als dat alle onderwerpen over onze AIVD ook vanzelf overwaaien.

Privacy is overleden, het bestaat gewoon niet meer. Gooi je mobiele telefoon weg, doe alles via de post (PTT is je dankbaar), zeg je internet op, neem een abonnement op de bibliotheek, neem alleen nog geld op bij de pinautomaat en pin niet meer in winkels.Zo ga je terug naar naar het pre-internet tijdperk. Dan minimaliseer je je digitale voetafdruk.
14-06-2013, 10:29 door Anoniem
Wat een enorm onzin verhaal, de vraag om gegevens vanuit de NSA mag dan misschien echt gebeurt zijn maar zijn opmerking "Als ze me gevraagd hadden of ik mee wilde werken aan PRISM zelf, dan had ik helemaal hard moeten lachen", laat Zwart weten." gaat natuurlijk nergens over het bestaan van dit project is pas bekend gemaakt en had hij dus in Januari nooit kunnen weten, Meneer Zwart probeert nu even met gebruik van de naam PRISM welke in de media de laatste 1,5 week regelmatig gebruikt wordt nu mensen naar zijn cloud dient te trekken.

Verder klopt het uiteraard dat hij geen gegevens uitgeeft (mits hij dat ook inderdaad niet gedaan heeft) zonder tussenkomst van de AIVD met de juiste juridische procedures.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.